Problem z hamulcami |
Autor |
Wiadomość |
AccessX
Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
|
Wysłany: 27 Lip 2014, 20:48 Problem z hamulcami
|
|
|
Witam otóz mam problem. Wracałem dzisiaj z trasy 300km. I zaczeło mi coś w prawym kole chroboczeć, straszny dzwiek charatania metal o metal ... jakby jedna część metalu zdzierała metal z drugiej. Nie chodzi o pisk! Tylko o takie chrobotanie. Poczatkowo, jak sie jedzie to slychac taki szum,szelest jak metal o metal ociera a przy hamowaniu to juz konkretnie slychac tak jakby to: krecilo sie kolo metalowe i ktoś chcial srubokretem go zatrzymać i zaczyna sie rzeźbienie...
Rozkrecilem koło i co: klocki według mnie okej, mają jeszcze pole do scierania... lecz od zewnętrznej strony auta (od resorów), tarcza ma parę wyrzeźbień, jakby coś w klockach siedzialo i żłobiło w tarczy rowki . Zapodaje dwa zdjecia ktore mi sie jako tako udalo zrobic. I doradzcie co to moze byc... czy klocki czy tarcze? Dzwiek jest niesamowity o ile przy gazowaniu i przyspieszaniu sie traci to przy hamowaniu robi sie normalnie chrobot metalu o metal i ogolnie hamowanie gorsze jest - zauwazylem.
 |
|
|
|
 |
yoyo72
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Futura
Silnik: 1.6i16V/90KM
Imię: Dziadek
|
Wysłany: 27 Lip 2014, 21:11
|
|
|
Ja tak miałem i rozleciał mi się kawałek klocka i gdzieś tam robił takie dziwne dźwięki ,ale zdjąłem wszystko ,przedmuchałem powylatywało co miało wylecieć i było to samo ,więc zmieniłem klocki i był spokój. Cisza. Może masz to samo? |
_________________ Jest inne , ale tez Ford
Było MK3 1994r 1.1/2.0 136KM
Było MK3 1995 r.1.6 16v 90 KM Futura swap 2.0 136KM
Było MK3 1993 r.1.3 NEWPORT z klimą (ślimak)
Było MK3 1992 r.1.8 16v 130 KM (akwarium)
PRINCE OF RADOM 2016
 |
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 27 Lip 2014, 21:25
|
|
|
Właśnie kurde nigdy nie rozbierałem, zacisków i nie mam wiedzy by to tak sprawdzić czy tam się coś rozleciało czy też nie. A mechanik do którego jeżdżę dopiero w wtorek będzie więc tez chciałem się na forum zapytać. A słuchaj, jeśli byłaby to faktycznie wina klocków... to przy założeniu klocków - to te żłobienia które powstały teraz na tarczy mogą pozostać? Czy to już trzeba wymieniać komplet, tarcze + klocki? Bo jednak trochę tych rowów jest na tej tarczy.
Nagrałem filmik gdzie słychać dźwięk z tej tarczy jak się ją okręca. Jeżeli któś mógły pobrać i zobaczyć to będę wdzięczny. Gwarantuję0 wirusów. Rozmiar 46.6MB, długość 39 sekund.
http://przeklej.org/file/zBZDRG/DSCN0147.MOV |
|
|
|
 |
luki

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Łukasz
Wiek: 39 Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 1676 Skąd: Kraków/Zakopane
|
Wysłany: 27 Lip 2014, 21:30
|
|
|
odkręć zacisk zobacz w jakim stanie te klocki, mogło się też łożysko odbezpieczyć i wysunąć co skutkuje ocieraniem tarczy o jarzmo.
co do tych tarcz to raczej wymiana komplet tarcze + klocki |
_________________ Jest seFieścina
jest i modneo
KTT- "Klej, Taśma, Trytytki" |
|
|
|
 |
TSRules

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 27 Lip 2014, 22:47
|
|
|
ale mocno zniszczone, tak coś musiało wejść między klocek-tarcza, tak czy siak, wymiana i przegląd, nie ma co myśleć niestety |
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 28 Lip 2014, 20:01
|
|
|
Okej Panowie. Dzisiaj pojechałem z rana do mechanika (innego niż co zwykle). Okazało się że faktycznie klocki w prawym kole się gdzieś ukruszyły i żłobiły w tarczy. Całe klocki wraz z tarczami muszą zostać wymienione bo tym autem nie należy jeździć. Niebezpieczna jazda po prostu. Na szczęście w sklepie gdzie się zaopatruje w części były tarcze i klocki na magazynie. W sumie części kosztowały 400zł *dwie tarcze + 4 klocki) + 100 zł robocizna u mechanika.
Teraz cisza spokój i bezpiecznie. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi w temacie . |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.