Przesunięty przez: bidżej 22 Wrz 2010, 13:51 |
Układ chłodzenia : termostat wymiana |
Autor |
Wiadomość |
pawel3410 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 12:25 Układ chłodzenia : termostat wymiana
|
|
|
Czy termostat ma być pod uszczelką, czy nad nią? Jak przymierzyłem nowy termostat, to miał on jak na moje oko za dużo luzu- może termostat ma mieć wewnętrzne obrzeże uszczelki pod sobą? Jak się to zakłada? Uszczelka papierowa. |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 22 Wrz 2010, 13:50, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ravnet

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Fun
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 12:44
|
|
|
To rysunek odnośnie montarzu termostatu, troche kiepska jakość fotku ale mniej więcej widać o co chodzi, napewno uszczelka musi być.
kolejność:
wkładamy termostat do obudowy,
zakładamy uszczelkę i termostat,
dokręcamy 2 śróbki pokrywy termostatu |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 13:03
|
|
|
jak odkręcisz pokrywke termostatu to tam powinno być w bloku delikatne wgłębienie . musisz je oczyścić z kawałków rdzy itp wstawić tam termostat bańka do dołu jeśli bedzie troche luzu to jest ok . Hm potem bierzesz nóż do skorobania szyb/jakiś inny i czyścisz ślady starej uszczelki . Potem przecierasz szmata zeby było sucho . wkładzasz termostt uszczelke i kolrywke . Hm uważaj zeby za mocno nie skręcić pokrywki bo potrafia trzasnać jak sie silnik nagrzeje i ostudzi . |
|
|
|
 |
pawel3410 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 15:24
|
|
|
Dzięki, bo już miałem wątpliwości, czy czasem nie za duży ten luz...
Co do pękania to moja się rozleciała gdy włożyłem tą gumową uszczelkę która była w komplecie od termostatu- taki gumowy pierścień. Podczas przykręcania ta pokrywka mi pękła- a dostanie jej gdzieś na miejscu graniczy z cudem- musiałem zamówić w sklepie:/ |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 17:42
|
|
|
bo ten gumowy pierścień jest nie do OHV tylko do innych silników . |
|
|
|
 |
picia1979 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Cze 2006, 23:50 uszczelka
|
|
|
Założyłem uszczelkę pod obudowę termostatu, zakręciłem i cieknie??Co mam zrobić. Gumowego pierścienia nie zakładam bo nie pasuje.Pomóżcie jak mam założyć uszczelki??!! |
|
|
|
 |
picio_18
Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Imię: Piotr
|
Wysłany: 7 Cze 2006, 13:30 Re: uszczelka
|
|
|
picia1979 napisał/a: | Założyłem uszczelkę pod obudowę termostatu, zakręciłem i cieknie??Co mam zrobić. Gumowego pierścienia nie zakładam bo nie pasuje.Pomóżcie jak mam założyć uszczelki??!! |
zrób sobie sylikonem i bedzie po problemie, |
_________________ MONDEO 2.0 TDCI 115KM GHIA CZARNY
MOJE HOBBY |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.