|
Lewa poduszka (pod aku) pytanie |
Autor |
Wiadomość |
psulek
Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 13 Wrz 2024, 00:34 Lewa poduszka (pod aku) pytanie
|
|
|
Cześć,
Stałem się ostatnio posiadaczem Fiestey 1.6 TDCI no i zauważyłem, że poduszka z prawej strony jest całkiem oklapnięta, siedzi jeszcze orygina z logo Fordł. Chciałbym ją wymienić, a przy okazji poduchę od strony skrzyni, tą po aku, bo pewnie też siedzi od nowości. Ale mam problem z doborem zamiennika. Sasica/Febi nie chcę, bo mam złe doświadczenia z poduszkami tych producentów. Podobno Corteco najlepsze (miękkie), ale tu pojawia się problem, Corteco 49402570 czy 49382906 niby dedykowane do manualnej nie jest już produkowane. Wg Tecdoc zamiennikiem jest Sasic 2706672, dla którego z kolei zaminnikiem jest Corteco 49382917 i HUTCHINSON 594750 - pierszy dedykowany niby do automatu, a drugi do manuala. No i tu pytanie - jak to w końcu jest - czy te poduchy rzeczywiście są takie same? Ktoś może przerabiał temat? Na zdjęciach wyglądają identycznie, a cena Corteco bardzo dobra. Mam zagwozdkę.
Z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
|
 |
psulek
|
Wysłany: 16 Wrz 2024, 13:40
|
|
|
Zamówiłem i sprawdzę. W katalogu jest jakiś bałagan, w opisie że poduszka do automatu, a w katalogu w zastosowaniach, że do skrzyń B5/IB5 - a taką mam. Kijowo tak samemu sobie odpowiadać, ale może komuś się przyda. Koszt poduszki 180. |
|
|
|
 |
psulek
|
Wysłany: 25 Wrz 2024, 23:57
|
|
|
To jeszcze dodam dla potomnych. Corteco pasuje idealnie, fajna miękka guma. Tą konkretną dostałem z zeszlifowanym logo Forda . Po wymianie wszystkich poduch auto 50% cichsze, brak wibracji na budzie. Siedziały wszystkie oryginalne, dolna prawie zerwana, górna prawa oklapnięta, górna lewa - cała, ze śladami pierwszych pęknięć i mozno wyrobiona. Wszystkie poduszki wymienione na Corteco, koszt około 600 PLN i około 3,5h pracy (nie mam kanału, mordowałem się przez to z dolną). Trzeba liczyć godzinę z haczykiem na każdą górną, dolna jak jest kanał to 15 min, maks 3h pracując spokojnie i mając kanał. Bo |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|