Termostat czy czujnik? |
Autor |
Wiadomość |
KOJAK2

Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Ghia
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 28 Sie 2015, 16:47 Termostat czy czujnik?
|
|
|
Witam.
Ostatnio zauważyłem że moja fieścia (1.4TDCI) się nie dogrzewa wskazówka wchodzi na "NORM" ale tylko tam na dole. Jak jej przycisnę i jadę ostrzej ponad 2 tyś obrotów, temperatura wbija na środek normy a gdy tylko odpuszczę gazu to po chwili spada na dolną pozycję normy.
Oczywiście pomyślałem że to termostat się zaciął i ma stale obieg otwarty na full ale po uruchomieniu ogrzewania auto grzeje tak jak zwykle i też sprawdzałem węże wejściowy i wyjściowy z chłodnicy. Przy zaciętym termostacie podobno powinny być mniej więcej tak samo ciepłe. U mnie jeden jest gorący a drugi zimny.
Myślę żeby spuścić płyn chłodniczy, przeczyścić układ jakimś preparatem i zalać na nowo. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 28 Sie 2015, 23:36 Re: Termostat czy czujnik?
|
|
|
Grzeje, bo jeśli nawet termostat się otwiera za wcześnie lub jest przycięty, to płyn chłodniczy i tak osiągnie te 70-80 stopni, więc zimne z nawiewu Ci lecieć nie będzie.
Mam ten sam problem od niedawna, jutro wymienię termostat u siebie i sprawdzę najdalej w niedzielę, jak się toto spisuje na nowym elemencie. Jak dojdę do jakichś wniosków, to uaktualnię post. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
KOJAK2

|
Wysłany: 29 Sie 2015, 13:27 Re: Termostat czy czujnik?
|
|
|
Tyle że podobno jakby był zacięty to węże wchodzący i wychodzący z chłodnicy powinny być o podobnej temperaturze a u mnie jest tak jakby było wszystko sprawne. Wchodzący jest mega gorący a wychodzący zimny.
Dzisiaj zrobie jeszcze test i sprawdzę jak szybko nagrzewa się ten wąż na zimnym silniku. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 29 Sie 2015, 13:42 Re: Termostat czy czujnik?
|
|
|
KOJAK2 napisał/a: | Tyle że podobno jakby był zacięty to węże wchodzący i wychodzący z chłodnicy powinny być o podobnej temperaturze a u mnie jest tak jakby było wszystko sprawne. Wchodzący jest mega gorący a wychodzący zimny. |
Wyjaśnij mi proszę jak umiesz najlepiej, jakim cudem płyn po przejściu przez radiator miałby mieć taką samą temperaturę, zakładając że ów kawałek żelastwa nie jest trzymany w próżni i nie ma temperatury początkowej takiej jak ciecz. Wg fizyki jaką znam to, co chciałbyś osiągnąć, jest nie do zrobienia. Idąc dalej - skoro płyn po przejściu przez chłodnicę ma taką samą temperaturę, to po jakiego diabła w ogóle się montuje w aucie chłodnicę?
Ja właśnie wychodzę wymienić termostat, testy przeprowadzę dziś bądź jutro i zdam raport. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
KOJAK2

|
Wysłany: 29 Sie 2015, 14:59 Re: Termostat czy czujnik?
|
|
|
Tak było napisane w artykule na jakiejś stronie motoryzacyjnej. Chodzi o to że jeśli termostat jest otwarty na Fulll to płyn krąży bez przerwy czyli nawet gdy temperatura za bardzo spadnie to termostat się nie zamknie i płyn będzie pchany dalej przez co dwa węże bedą o podobnej temperaturze. Płyn w silniku nie zdąży się nagrzać do tych tam chyba 95 stopni bo cały czas będzie wypierany przez ten zimny z chłodnicy.
Rozumiesz mnie teraz ?
Oto cytat z jednej ze stron motoryzacyjnych:
"Usterka ta jest również bardzo łatwa do zdiagnozowania. Jedną z metod jest obserwacja wskaźnika temperatury. Jeśli na postoju lub w korku silnik osiąga temperaturę pracy, a podczas jazdy spada ona do minimum, to świadczy o uszkodzonym termostacie. Można także sprawdzać, podczas nagrzewania silnika, temperaturę gumowych przewodów doprowadzających płyn do chłodnicy. Jeśli obydwa mają taka samą temperaturę, to na pewno termostat jest uszkodzony." |
|
|
|
 |
blind227

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Piotr
Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2011 Posty: 330 Skąd: Wawa/Strubiny
|
Wysłany: 29 Sie 2015, 23:03 Re: Termostat czy czujnik?
|
|
|
Wystarczy odpalić samochód na zimnym i po paru min jak termostat ciepłu a wąż za nim zimny to sprawny jest i koniec kropka |
_________________ Córka Frankensteina |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 29 Sie 2015, 23:47 Re: Termostat czy czujnik?
|
|
|
KOJAK2 napisał/a: | temperaturę gumowych przewodów doprowadzających płyn do chłodnicy |
Sformułowanie jest bardzo niefortunne, bo jeden przewód doprowadza, ale drugi odprowadza płyn. Chyba, że redaktor miał coś innego na myśli?
Tak czy owak, ja u siebie wymieniłem termostat, przejechałem się kawałek, ale to za mało/za krótko, żeby ocenić czy ze starym było coś nie tak. Może jutro bądź pojutrze będę w stanie coś więcej powiedzieć. |
|
|
|
|
 |
Dat
Wersja: Inna
|
Wysłany: 30 Paź 2015, 13:57 Termostat czy czujnik?
|
|
|
Mam to samo co autor tematu - wskazówka od temperatury podnosi się, ale na samym środku jest rzadko. Czy ktoś odkrył coś nowego w tym temacie? |
|
|
|
 |
kamil208
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: ST
Silnik: ST 150
Imię: kamil
|
Wysłany: 2 Lis 2015, 22:18 Termostat czy czujnik?
|
|
|
wedlug mnie panowie powinno wygladac to tak. palicie samochod wyskakuje jedna duza gruba kreska po chwili jest druga gruba a pozniej wyskakuje 3 ale ona jest juz taka cieniutka przez pol jak tamte poprzednie i wtedy jest polowa czujnika.ja wymienilem termostat przed tamta zima i caly czas tak mam a na starym byly gora dwie te grube wiec wtedy byl nie dogrzany |
_________________ Nie każda morda pasuje do Forda, a moja tak:D |
|
|
|
 |
kamil208
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: ST
Silnik: ST 150
Imię: kamil
|
Wysłany: 2 Lis 2015, 22:20 Termostat czy czujnik?
|
|
|
opisalem wskaznik w st nie wiem jak tam rocznikowo i modelowo w innych samochodach |
_________________ Nie każda morda pasuje do Forda, a moja tak:D |
|
|
|
 |
|