Przesunięty przez: szynszyl 25 Kwi 2014, 22:48 |
[MK5] Radio przestało odbierać sygnał |
Autor |
Wiadomość |
Doberman
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Family
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Tomek
Wiek: 30 Dołączył: 06 Mar 2013 Posty: 58 Skąd: Bielsko Biała
|
Wysłany: 31 Gru 2013, 13:18 [MK5] Radio przestało odbierać sygnał
|
|
|
Witam Was, mam mały problem z oryginalnym radiem w fieście mk5. Radio działa tzn włącza się ale nie wyszukuje samodzielnie stacji, po ustawieniu manualnym słychać tylko szum z głośników. Próbowałem już zdejmować klemy od akumulatora i wpisywać na nowo kod do radia lecz to nie pomogło :( Dodam że radio samoistnie przestało działać, nic nie kombinowałem przy nim, działało powiedzmy że dobrze bo nie odbierało tylko jednego miejscowego radia z niewiadomych powodów. Co może być nie tak? Z góry dziękuję za odpowiedzi |
|
|
|
 |
drjanusz

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 31 Gru 2013, 15:05
|
|
|
Może się zepsuło ??
A tak poważnie sprawdź antenę-bo tak jakoś by na nią wskazywało . |
_________________ Było XR3i
Była Fiesta 1,1i
Fiestynka 1,3...skasowana :((
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6 |
|
|
|
 |
Doberman
|
Wysłany: 31 Gru 2013, 15:50
|
|
|
Jak? jedyne co chyba mogę sprawdzić to czy jest podpięta, a samo się nie odpięło, no nie? |
|
|
|
 |
Qzyn

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i/104KM
|
Wysłany: 31 Gru 2013, 16:13
|
|
|
Podpiac inna albo chociazby wsadzic kawalek drutu do gniazda, jak odbior bedzie lepszy to wiadomo ze to antena.
Doberman napisał/a: | a samo się nie odpięło, no nie? |
Idac tym tokiem to samo si etez nie moglo zepsuc
Moze peknal np kabel anteny w przewodzie |
_________________ "Mission impossible" rozpoczęta |
|
|
|
 |
modell1
Moderator
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 48 Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 1878 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 31 Gru 2013, 19:22
|
|
|
Radia w fordzie tak się psują to jest ich wada |
|
 |
MisiekT
Prince of Tor Kielce 2013

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Michał
|
|
|
|
 |
Doberman
|
Wysłany: 31 Gru 2013, 20:27
|
|
|
Co z tym można zrobić? Da się to jakoś naprawić?
Co do wyjęcia radia i zobaczenia na innej antenie to nic to nie dało, ciągle nie wyszukuje stacji i szumi :( |
|
|
|
 |
MisiekT

|
Wysłany: 31 Gru 2013, 20:54
|
|
|
jak dorwiesz tuner to można przełożyć, ale zwykle szkoda zachodu - szybciej dorwać drugie radio |
_________________ MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59056 |
|
|
|
 |
wawrzyc

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
|
Wysłany: 1 Sty 2014, 12:59
|
|
|
Ja moge Ci sprzedać za grosze orginalne 5000RDS |
|
|
|
 |
Doberman
|
|
|
|
 |
sla32
Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 2 Sty 2014, 10:17
|
|
|
Z całą pewnością będzie pasowało.
Ja w MK5 właśnie mam 5000. Radio nie ma CD ale można zaopatrzyć się w transmiter mp3.
Używam taki zestaw i raczej nie zamieniłbym teraz radia na model 6000 z CD, który jak widzę też znalazłeś.
U mnie wygląda to tak
Oprócz tego możesz oczywiście użyć ramki i zamontować inne radio. Miałem kiedyś taki zestaw ale zdecydowałem się na dedykowane do tego modelu i nie żałuję wymiany.
Jak widać awaria starego radia daje dużo opcji przy montażu kolejnego. Kwestia osobistych preferencji i finansów.
PS
Czy ten temat nie powinien być w dziale Car Audio |
|
|
|
 |
Doberman
|
Wysłany: 2 Sty 2014, 19:47
|
|
|
Jeszcze mam pytanie; dlaczego byś nie zamienił? Cena? Są dużo tańsze z tego co widziałem, to było tylko poglądowo, są tańsze, nawet za 100 z przesyłką. A u Ciebie tego wszystkiego jest za dużo wg mnie, dlatego chciałbym użyć oryginalnego ale żeby była możliwość wrzucenia płyty bo nie spotkałem się z kasetami w sklepie
Od czego masz ten licznik z boku? |
|
|
|
 |
wawrzyc

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
|
Wysłany: 2 Sty 2014, 21:27
|
|
|
Doberman, 5000RDS podejdzie ja też takie mam tylko że w drewnie. No i mam dorobionego AUX z mikrofonem do telefonu i możliwością zmieniania utworów zaadoptowanymi do tego klawiszami od kasety. A mechanizm? Won! Zmianę między radiem a AUX mam klawiszem CD. |
|
|
|
 |
sla32
|
Wysłany: 2 Sty 2014, 22:50
|
|
|
Doberman napisał/a: | Jeszcze mam pytanie; dlaczego byś nie zamienił? Cena? Są dużo tańsze z tego co widziałem, to było tylko poglądowo, są tańsze, nawet za 100 z przesyłką. A u Ciebie tego wszystkiego jest za dużo wg mnie, dlatego chciałbym użyć oryginalnego ale żeby była możliwość wrzucenia płyty bo nie spotkałem się z kasetami w sklepie
Od czego masz ten licznik z boku? |
Może za dużo ale ja uważam że optymalnie
Licznik po lewej jest od tzw czujników parkowania.
Przyznam że zaraz po zamontowaniu termometru faktycznie trochę się "rzucał" w oczy ale po 2 dniach użytkowania "wkomponował" się w całość.
Wracając do tematu radia i zalet 5000 nad 6000 oraz wąskich
Trochę użytkowałem radio z CD i niestety zdarzało się że płyta w czasie jazdy ulegała uszkodzeniu po zaliczeniu jakiś wertepów. Do tego dochodzi rozmiar płyt, które trzeba gdzieś trzymać. Dla mnie ten nośnik w samochodzie nie ma racji bytu.
Transmiter mp3 jest bardziej bezawaryjny i zajmuje zdecydowanie o wiele mniej miejsca, do tego jest pilot. Przy potrąceniu transmitera ręką raczej nic mu się nie stanie gdy jakieś radio ma wyjście USB i zawadzimy o wsadzonego pendriva przypuszczalnie uszkodzimy go (miałem taki przypadek). Jedyny problem przy moim bezprzewodowym transmiterze to konieczność zmiany częstotliwości przy dłuższych wyjazdach. Lokalne radia czasem zakłócają częstotliwość na której akurat jest ustawiony.
Jeśli natomiast chodzi o wyższość radia dedykowanego nad tymi które można zamontować w ramce to tu dla mnie ważna jest wielkość przycisków. W większości wąskich radyjek jest mnóstwo małych przycisków i dizajnerskich ozdóbek z których w większości często się nie korzysta. Jak dla mnie jest to przerost formy nad treścią.
Dedykowane radio jest szerokie i ma duże przyciski których dużo nie ma przez co łatwo można je znaleźć i użyć nawet nie patrząc w ich kierunku. Jest intuicyjne.
Podsumowując - ja jestem zwolennikiem dedykowanego fabrycznego radia z dużymi przyciskami bez napędu CD, który w samochodzie się nie sprawdza. |
|
|
|
 |
MisiekT

|
Wysłany: 2 Sty 2014, 23:45
|
|
|
sla32 napisał/a: | bez napędu CD, który w samochodzie się nie sprawdza |
wymyślasz... mimo twardego zawiasu bufor zacina mi się może 1-2x w roku, a przez wszystkie przelatane km nie padla ani jedna plyta...
a CD ma jak najbardziej racje bytu - oferuje odpowiednia jakość bez kombinowania z przerzucaniem plikow do .wav itp. |
_________________ MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59056 |
|
|
|
 |
Doberman
|
Wysłany: 3 Sty 2014, 00:28
|
|
|
Do mnie w takim razie przemawia dedykowane radio z cd, nie chce tak jak Ty nieoryginalnego radia które się bardzo będzie rzucało w oczy tylko wolałbym oryginalne ale bardziej nowoczesne tzn z cd a nie kasetami. Bo u Ciebie wg mnie deska jest zawalona termometrem i fm transmiterem, szczerze to mi się to nie podoba i chciałbym tego uniknąć
Czy piny w traffic 3000 a 6000CD się jakoś różnią? Czy może bez przeróbek wejdzie mi pod stare kości? |
|
|
|
 |
sla32
|
Wysłany: 3 Sty 2014, 09:15
|
|
|
Każdy ma inne doświadczenia.
Pierwsza CD padła mi gdy przejeżdżałem przez torowisko kolejowe i prędkość wcale nie była duża. Płyta była oryginalna (za jakieś 35 zł) więc trochę mnie to zeźliło. Potem używałem już tylko kopii. Tak więc czy konwertuje pliki do mp3 czy robię kopie płyty CD to i tak muszę posiedzieć czy kompie. Do tego z pamięci transmitera mogę szybko usuwać lub dogrywać rzeczy nie wspominając o długości odtwarzania bez potrzeby zmiany nośnika.
Zdjęcie kokpitu jest wykonane praktycznie z tylnej kanapy przy opuszczonym oparciu przedniego fotela. Jadąc samochodem nie ma takiego widoku i wrażenia "zawalenia" ale to oczywiście kwestia własnych preferencji. Dla mnie najważniejsza jest funkcjonalność.
Termometr może nie jest zbyt subtelny ale za to praktyczny - duży wyświetlacz i funkcja alarmu o gołoledzi. Niestety gdy go kupowałem nie znalazłem lepiej pasującego stylistycznie a przy montażu to miejsce okazało się najbardziej sensownie.
Transmiter można mieć w oryginalnym gnieździe zapalniczki więc nie będzie go widać. To dodatkowe gniazdo jest moją kolejną personalizacją kokpitu fiesty.
6000 jest bardziej nowoczesne od 5000 więc dla mnie wybór jest dobry a ceny faktycznie zachęcające. Można też oczywiście korzystać z transmitera Chociaż termometr odpada.
Piny się nie różnią ale kiedyś gdzieś wyczytałem poniższą informacje
" Radia fabryczne wielkości 2 din są przystosowane do 4 glosników, ale tylko modele 4000, 5000, 6000 i 6006. Niższych modeli nie opłaca się kupować."
I tu pytanie czy jeśli to co powyżej jest prawdą a Ty korzystałeś z 3000 to miałeś podłączone tylko 2 głośniki ? |
|
|
|
 |
Doberman
|
Wysłany: 3 Sty 2014, 20:26
|
|
|
Tak, są tylko dwa głośniki po jednym na drzwi |
|
|
|
 |
VonFeim

Wersja: Trend
Imię: Wojciech
|
Wysłany: 4 Sty 2014, 01:25
|
|
|
Tak się wtrącę i nawiąże do wypowiedzi powyżej spotkałem się z tym problemem i niestety radio 3000 ma możliwość podłączenia tylko dwóch głośników co oczywiście można obejść, ale już np. balansu głośników tylnych ustawić się nie da... grają tak samo jak te z przodu. Sam przymierzam się do 6000 i nie wiem co wybrać... czy oryginalne 6000 z CD czy jakieś inne oryginalne radyjko 'wąskie', więc czekam Doberman na Twoją opinię aż wybierzesz i zakupisz Pozdrawiam. |
|
 |
sla32
|
Wysłany: 6 Sty 2014, 00:07
|
|
|
Doberman napisał/a: | Tak, są tylko dwa głośniki po jednym na drzwi |
Czyli przed Tobą ciągnięcie kabelków do bagażnika.
Ja mam to za sobą
VonFeim napisał/a: | Sam przymierzam się do 6000 i nie wiem co wybrać... czy oryginalne 6000 z CD czy jakieś inne oryginalne radyjko 'wąskie', więc czekam Doberman na Twoją opinię aż wybierzesz i zakupisz Pozdrawiam. |
Tu się nie ma nad czym zastanawiać, jeśli radio ma być oryginalne fordowskie. Do MK 4 - 5 są dedykowane szerokie radia. Chyba że ma być oryginalne inaczej. |
|
|
|
 |
|