[MK4] MK4 -pali bezpiecznik zapalniczki ..... |
Autor |
Wiadomość |
handcart_bwoy
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
Wiek: 39 Dołączył: 03 Lip 2011 Posty: 9 Skąd: Helmstedt DE
|
Wysłany: 19 Lip 2011, 22:27 [MK4] MK4 -pali bezpiecznik zapalniczki .....
|
|
|
Witam.
Jako ze potrzebuje gniazdo 12V , probowalem podlaczac navigacje , okazalo sie ze bezpiecznik spalony... Wlozylem nowy ... Po podlaczeniu bylo trzeba przytrzymac kabel od nawi zeby ladowalo , potem spod zapalniczki polecialy iskry i spalilo bezpiecznik...
Moje pytanie-gdzie szukac przyczyny?
Ja myslalem zeby jako pierwsza rzecz wymienic samo gniazdo zap. tyle ze jak to wyjac zeby tego nie polamac?
pozdro |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 25 Lip 2011, 09:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 20 Lip 2011, 00:20
|
|
|
Zdemontuj panel nawiewów, resztę już wykombinujesz |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
handcart_bwoy
|
Wysłany: 20 Lip 2011, 14:24
|
|
|
bo zastanawialem sie , czy da sie moze jakos wyciagnac ten caly plastik w ktorym siedzi zapalniczka i popielniczka . wydaje mi sie ze ktos probowal podlaczac kiedys ta zapalniczka (samochod to golas) i mu sie nie udalo..... skad najlepiej wziasc prad do zapalniczki(gdybym robil nowa instalka) myslalem zeby prosto z aku , ale nie wiem czy to bezpieczne wyjscie... |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 20 Lip 2011, 14:39
|
|
|
handcart_bwoy napisał/a: | bo zastanawialem sie , czy da sie moze jakos wyciagnac ten caly plastik w ktorym siedzi zapalniczka i popielniczka |
Da się - o tym właśnie pisałem. Musisz zdemontować radio - zobaczysz wtedy dwie śruby, na których jest mocowany panel. Odkręcasz i możesz go śmiało wyciągać (rzecz jasna po zdemontowaniu podłączeń z tyłu).
Podłączenie pod aku jest jak najbardziej prawidłowe. Należy jedynie pamiętać, żeby dać po drodze bezpiecznik na te 5-10A (więcej nigdy zwyczajny kierowca nie będzie potrzebował) ...i tyle |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
handcart_bwoy
|
Wysłany: 20 Lip 2011, 17:15
|
|
|
zrobilem- tzn. nie trzeba demontowac panelu , da sie normalnie wyciagnac ''szuflade'' z zapalnicza i popielniczka... przy okazji zrobilem ze mam kable z zap. na koncu uszkodzone- poszarpane , pewnie gdy wlaczam to iskry miedzy nimi lataja , jade jutro na szrot i przywioze sobie te kable i nowa zapalniczka ,mysle ze to bedzie jedyny powod |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 20 Lip 2011, 18:07
|
|
|
A, Ty masz typ, gdzie gniazdo zapalniczki jest w zapalniczce... uciekło mi to
W sumie wystarczyłoby, żebyś sam nowy kabel pociągnął i końcówki tylko dolutował, ale można i tak |
|
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 21 Lip 2011, 23:31
|
|
|
Pufcio napisał/a: | A, Ty masz typ, gdzie gniazdo zapalniczki jest w zapalniczce... uciekło mi to
| W zapalniczce to chyba żaden typ nie ma gniazda zapalniczki...
Poważniej, to wszystkie mk4 mają gniazdo zapalniczki w popielniczce (chyba że ktoś założył panel od mk5). |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 22 Lip 2011, 10:59
|
|
|
jackrzec napisał/a: | W zapalniczce to chyba żaden typ nie ma gniazda zapalniczki...
|
Przejęzyczenie |
|
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 25 Lip 2011, 09:31
|
|
|
podobna historia kiedyś była u mnie. przyjrzyj się czy gniazdo od zapalniczki jest poskładane jak należy i nie robi zwarcia po włożeniu wtyczki. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
|