[MK3] Reflektory manualne a elektryczne |
Autor |
Wiadomość |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 12 Sty 2011, 10:08 [MK3] Reflektory manualne a elektryczne
|
|
|
Jakiś czas temu porzuciłam klasyki na rzecz mk3 i teraz muszę się obeznać z rzeczami które to tej pory ignorowałem bo nie były mi potrzebne, aczkolwiek nie przypominam sobie by był taki temat:
Czym się rożni elektryk od manuala,,, i konkretniej czy manuala można przerobić na elektryka,,,
Druga sprawa to schemat, bo do silniczka idą 3 przewody wiadomo +/- oraz sygnał, na regulacji są dwa przewody,,, więc zostaje jeden wolny z pokrętła i pytanie czy jest on dopięty do masy czy do zasilania? |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Blackknight88

Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: Inny
Imię: Karol
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 10:54
|
|
|
JoeMix
Ten silniczek jest swego rodzaju serwomechanizmem. Rozbierałem to bo musiałem wymienić reflektor i ze swojego potłuczonego wyciągnąłem to i sprawdziłem jak to jest zbudowane. W środku normalna elektronika i potencjometr na wałku wychodzącym jak to jest w normalnym serwie modelarskim. Co do sterowania tym to jest tak. Masz pokrętło regulacji pod kolumną kierownicy i przekręcasz w jakiekolwiek miejsce, zarzucasz zapłon, zapalasz światła (mogą być nawet postojówki byle by był zapłon) to reflektory ustawiają się w daną pozycję. Ten 3 kabel (od sygnału) idzie pewnie do elektroniki utrzymującej reflektory w danym położeniu. Nawet jak ręcznie wkręcisz ten bolec wypychający reflektor to i tak wróci do swojego położenia po włączeniu świateł na zapłonie. Miałem gdzieś na kompie kiedyś taką płytkę sterującą, że ile przekręcisz potencjometrem o tyle Ci się wychyli lub przekręci końcówka serwa. Jak chcesz to poszukam tego i Ci podrzucę. Na takiej samej zasadzie to działa pewnie. Innego wyjścia nie widzę.
Zrobię zdjęcie tego serwomechanizmu i wrzucę tu to sobie zobaczysz co i jak. Czy da się przerobić manuala na elektryka ? jeśli chodzi Ci o sam reflektor to jest to wykonalne z normalnych serw ale musisz pomyśleć nad odpowiednim połączeniem mechanicznym jednego z drugim. Elektronika to już ta łatwiejsza rzecz (jak znajdę ten schemat sterujący). |
_________________ .:Aktualnie poruszam się Seatem Ibizą II FL 1.9TDI 2000r. :.
.:Projektowanie w programie MaterCAM - toczenie, frezowanie:.
.:Programowanie sterowników PLC:.
.:Projektowanie 3D - SolidWorks:.
.:Projektowanie i wykonywanie instalacji pneumatycznych i hydraulicznych:. |
|
|
|
 |
Tommur

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 14:23
|
|
|
Dokładnie tak jest. Chciałem wyregulować reflektory bo świeciły za nisko. PO rozebraniu reflektora pokręciłem śrubką i przestawiłem go. Po włączeniu świateł wróciły na swoje miejsce i była dupa . |
_________________ Prędkość była dobra , tylko zakręt był za ciasny
Czarnula Tommura
Sędzia KJS, PPAiK i inne
FKP RACE&RALLY TEAM
Automobilklub Zachodniopomorski |
|
|
|
 |
Miły

Wersja: Inna
Silnik: 2.0/16V
Wiek: 39 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2084 Skąd: Gostyń/PGS RFxx
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 15:03
|
|
|
jak chcesz przestawić światła w MK3 elektryki to wystarczy wziąć śrubokręt i pokręcić tą plasikową "śrubką"... tylko nie pamiętam w którą stronę się obniżało lub unosiło... |
_________________ Była Fiesta MK3 1.8D "Złomek"
Jest Opel Vectra B 2.0 16V "Czerwona Viki" |
|
|
|
 |
Blackknight88

|
Wysłany: 14 Sty 2011, 15:39
|
|
|
Miły i tak mu wrócą na starą pozycję, bo sterownik dostanie sygnał o przesunięciu i będzie usilnie chciał wrócić na stare miejsce. Owa śrubka plastikowa (jak wypycha się bolec w stronę reflektora to unosi się wiązka światła, jak chowa (tym samym ciągnie do siebie reflektor) to obniża) służy do manualnego ustawiania reflektora jeśli silnik lub elektronika w serwie się schrzani. jest sens manualnego ustawienia reflektorów przy działającej elektryce ale tylko po odpięciu od serwa wtyczki.
Tommur jest jeszcze inne wyjście z Twojego problemu. Wyciągasz reflektor, wyciągasz serwomechanizm, otwierasz go i ręcznie ustawiasz ten bolec który porusza reflektorem. Jego pozycję nominalną można ręcznie ustawić poprzez wkręcenie lub wykręcenie. Wtedy reflektor nie wróci na swą pozycję bo nie przestawisz koła zsynchronizowanego z potencjometrem w serwie tylko sam bolec. |
|
|
|
 |
Tommur

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 17:42
|
|
|
Blackknight88 napisał/a: | Tommur jest jeszcze inne wyjście z Twojego problemu. Wyciągasz reflektor, wyciągasz serwomechanizm, otwierasz go i ręcznie ustawiasz ten bolec który porusza reflektorem. Jego pozycję nominalną można ręcznie ustawić poprzez wkręcenie lub wykręcenie. Wtedy reflektor nie wróci na swą pozycję bo nie przestawisz koła zsynchronizowanego z potencjometrem w serwie tylko sam bolec. |
I właśnie tak robiłem . Bo jakiś szpec tak mi go przekręcił, że jak dawałem światła na pozycję w dół to wykręcał się ten cały trzpień i wypadał z tego kółka. I wrócić już nie chciał, a światełka świeciły non stop w dół |
_________________ Prędkość była dobra , tylko zakręt był za ciasny
Czarnula Tommura
Sędzia KJS, PPAiK i inne
FKP RACE&RALLY TEAM
Automobilklub Zachodniopomorski |
|
|
|
 |
Miły

|
Wysłany: 14 Sty 2011, 22:16
|
|
|
Blackknight88 napisał/a: | Miły i tak mu wrócą na starą pozycję, bo sterownik dostanie sygnał o przesunięciu i będzie usilnie chciał wrócić na stare miejsce. Owa śrubka plastikowa (jak wypycha się bolec w stronę reflektora to unosi się wiązka światła, jak chowa (tym samym ciągnie do siebie reflektor) to obniża) służy do manualnego ustawiania reflektora jeśli silnik lub elektronika w serwie się schrzani. jest sens manualnego ustawienia reflektorów przy działającej elektryce ale tylko po odpięciu od serwa wtyczki. |
tja... tylko dlaczego na diagnostyce tak ustawia się? mam sprawną elektrykę i nic nie wraca... na diagnostyce tak ustawiają bo tak się we Fieście ustawia... I nie kłóć się ze mną, bo milion razy już miałem ustawiane... |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 14 Sty 2011, 22:25
|
|
|
Silniczki mam 1) nie ma tam potencjometru tylko ja mam na cewce indukcyjnej, czyli jak kręcę pokrętłem to opór się nie zmienia, tylko indukcyjność 2) jak kręcisz śruba regulacyjna na silniczku to położenie rdzenia w cewce się nie zmienia czyli regulacja ręczna nie wpływa na automatykę, chyba ze się kreci nie ta śrubą, 3) do silniczków zasilanie 3 przewód do pokrętła a przewód z pokrętła gdzie (do masy czy do +12v) 4) jak pisałem mam silniczki gotowe i sprawne, od strony elektryki, ale mam zwykłe reflektory i nie bardzo wiem jak tam silniczek założyć, chyba trzeba będzie dorwać te na jakiś ramkach bo ja mam reflektory jak w mk1 zamontowane tera |
|
|
|
 |
Miły

|
Wysłany: 14 Sty 2011, 22:34
|
|
|
Elektryczne lampy mają właśnie plastikową ramkę... |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 14 Sty 2011, 23:32
|
|
|
,,,i pewnie lustro się rusza a szkło sztywne jest? |
|
|
|
 |
luki

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Imię: Łukasz
Wiek: 39 Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 1676 Skąd: Kraków/Zakopane
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 23:37
|
|
|
rusza cały reflektor |
_________________ Jest seFieścina
jest i modneo
KTT- "Klej, Taśma, Trytytki" |
|
|
|
 |
Pele

Imię: Michał
|
Wysłany: 15 Sty 2011, 00:45
|
|
|
Miły napisał/a: | tja... tylko dlaczego na diagnostyce tak ustawia się? mam sprawną elektrykę i nic nie wraca... na diagnostyce tak ustawiają bo tak się we Fieście ustawia... I nie kłóć się ze mną, bo milion razy już miałem ustawiane... |
U mnie też po ustawieniu tym białym pokrętłem nie cofają się, także Miły, masz moje pełne poparcie
JoeMix napisał/a: | ,,,i pewnie lustro się rusza a szkło sztywne jest? |
Dokładnie tak jak Luki86 napisał |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 15 Sty 2011, 11:48
|
|
|
manuala nie przerobi się łatwo na elektrykę, trzebaby przełożyć cały reflektor w ramkę od elektryki.
nie wiem co wy z tym wracaniem reflektora, u mnie jak przestawię wyżej pokrętłem, to tak już zostaje |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
Blackknight88

|
Wysłany: 16 Sty 2011, 21:02
|
|
|
Tym pokrętłem w kształcie 6boku owszem. Mi się pomerdało z przestawianiem tego "popychacza" wychodzącego z serwa.
a nie lepiej kupić całe reflektory z elektryką za powiedzmy te 80zł ? i pobawić się już samym podpięciem pod pokrętło przy kolumnie ?
no chyba, że taki jest zamiar to rozumiem
nie ma w instalacji elektrycznej samochodu (ksiazka serwisowa) napisane (pokazane) gdzie owy trzeci kabel od serwa reflektora idzie ? |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 16 Sty 2011, 21:15
|
|
|
podobna tematyka była poruszona na forum FCP w temacie użytkownika damianrtv, może tam by się znalazł jakiś schemat? |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 16 Sty 2011, 23:06
|
|
|
On właśnie podarował mi silniczki |
|
|
|
 |
acti357

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 2.0 16V
Imię: Wiktor
|
Wysłany: 19 Sty 2011, 19:43
|
|
|
Jakby ktoś chciał to powinienem jeszcze mieć elektryka po kolizji. "Tylko" reflektor wypadł z ramki poza tym ok. |
_________________ Kolejna czarna i nudna XRka
1,4EFi |
|
|
|
 |
slimer [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Lut 2011, 21:26
|
|
|
Witam, przepraszam za odkop ale nie mogłem tego znaleźć nigdzie, czy jest możliwość sprawdzenia siłowniczków na krótko z prostownika czy wg działają? |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 21 Lut 2011, 22:13
|
|
|
Nie. samo podanie silniczkom zasilania nic nie da, potrzeby jest sygnał według którego mają się ustawić. |
|
|
|
 |
|