Przesunięty przez: szynszyl 29 Mar 2014, 15:00 |
[MK3] Przetarty / przepalony wąż chłodnicy |
Autor |
Wiadomość |
neidi
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 1 Kwi 2010, 01:44 [MK3] Przetarty / przepalony wąż chłodnicy
|
|
|
Moja fiestka załatwiła mi już 2 węże gumowe prowadzące z pojemnika z płynem i wchodzące bezpośrednio do chłodnicy. Wężyk ten gumowy jest gustownie wygięty w piękny kształt i przechodzi 5 cm od łopatek alternatora. Jakież było moje zdziwienie za pierwszym razem gdy wyleciała mi cała woda z chłodnicy. Nie wiem jakim cudem ale dokładnie w miejscu na, które patrzą łopatki alternatora pojawiła się dziura wypalona lub wytarta. Gdy stało się to z drugą rurką doszedłem do wniosku, że dzieje się to przy wysokich obrotach np gdy usiłowałem wyjechać z dziury lub ruszyć na ręcznym hehe.
Jestem ciekaw czy ktoś tak miał taką sytuację?
czym może być spowodowane takie zachowanie wężyka, dodam, że 3 wężyk, który obecnie mam jest już niemal przetarty przepalony. |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 1 Kwi 2010, 02:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wujek_bak
Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 1 Kwi 2010, 06:01 Poduszki pod skrzynią do wymiany.
|
|
|
Przy zużytych poduszkach silnik przy dodawaniu gazu może się przemieszczać nawet o ponad 5 centymetrów właśnie do przodu.
Mi się ten wąż przetarł po strzale z przodu. Przesunęła się chłodnica i alternator go przetarł. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 1 Kwi 2010, 07:56
|
|
|
Wąż na pewno nie jest przepalony, u mnie wąż idzie DOTYKAJĄC rury prawie bezpośrednio za kolektorem i nic mu się złego nie dzieje,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Tomto
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: CL
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 1 Kwi 2010, 09:03
|
|
|
Tak jak napisał wujek_bak jest to standardowy objaw przy uszkodzonej poduszce lub poduszkach, pewnie któraś pod skrzynią lub nawet obie - nie raz było już o tym na forum. |
|
|
|
 |
neidi
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 1 Kwi 2010, 14:37
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi a wiec jednak to nie czary tylko poduszki heh.
Droga to impreza wymiana takich poduszek? |
_________________ Osoby ze Szczecina zapraszam do korzystania z moich usług w zakresie pielęgnacji wnętrza samochodu, odkurzanie, czyszczenie tapicerki , pranie podsufitki, mycie kokpitu i elementów plastikowych albo kompleksowe sprzątanie auta. |
|
|
|
 |
matrix-1990

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Maciek
|
Wysłany: 1 Kwi 2010, 16:33
|
|
|
samemu można zrobić, silnik podnieść na lewar i po prostu wyjąć czy wykręcić i wstawić. Było opisywane, a ile u mechanika to nie mam pojęcia |
|
 |
Marcinowaty
Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.