|
Podłączenie kostki ISO pod oryginalną kostkę fordowską |
Autor |
Wiadomość |
Mesi [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Mar 2009, 00:32 Podłączenie kostki ISO pod oryginalną kostkę fordowską
|
|
|
Witam serdecznie!
Na początku proszę o wyrozumiałość, ponieważ jest to mój pierwszy post. Zaznaczam, że szukałem już na forum podobnych postów i niewiele się dowiedziałem ze względu na zróżnicowanie kolorystyczne instalacji audio we Fieście. Kupiłem radyjko JVC KD-G342, które podłącza się poprzez kostkę ISO. We Fieścince mam 2 pęki uciętych kabli. Z tego co wyczytałem, to pęk 8-przewodowy jest od głośników, więc z tym nie będę miał problemów. Natomiast pęk 5-przewodowy jest od zasilania, tutaj powstaje mój problem.
Przedstawiam kolory z pęku zasilającego oraz opisy znalezione w Internecie:
- pomarańczowo-czarny (2 sztuki) - podtrzymanie i podświetlenie
- czarno zielony (2 sztuki: gruby i cienki) - masa
- niebiesko-czarny - 12V zasilanie
Przedstawiam kolory bloku zasilającego w końcówce ISO dołączonej do radia:
- brązowy - zestaw telefonu komórkowego
- żółty (memory backup) - podtrzymanie
- niebiesko-biały - sterowanie anteną
- czerwony (ACC +12Volt) - zasilanie +12V
- czarny (ground) - masa
Dodam, że zrobiłem test żarówką, o którym dowiedziałem się od kolegi.
Szukanie plusa za stacyjką:
- stacyjka bez kluczyka -> przewód pomarańczowo-czarny (1) -> żarówka świeci
Szukanie plusa przed stacyjką:
- uruchomiony silnik -> drugi przewód pomarańczowo-czarny (2) -> żarówka świeci (tylko przy włączonych pozycyjnych)
Masę szukałem podłączając obudowę żarówki do znalezionego plusa (obojętnie którego,ale zrobiłem to dla dwóch), a końcówkę do kolejnych pozostałych przewodów (uruchomiony silnik).
Szukanie masy (tutaj troszkę się wszystko skomplikowało):
- pomarańczowo-czarny (1) i zielono-czarny cienki -> żarówka świeci
- pomarańczowo-czarny (1) i zielono-czarny gruby -> żarówka świeci
- pomarańczowo-czarny (1) i niebiesko-czarny -> podświetla się tylko zegarek
- pomarańczowo-czarny (2) i zielono-czarny gruby -> żarówka świeci tylko przy włączonych pozycyjnych
- pomarańczowo-czarny (2) i niebiesko-czarny -> włączyło się podświetlenie zegarka tylko przy włączonych pozycyjnych
- pomarańczowo-czarny (2) i zielono-czarny cienki -> żarówka świeci tylko przy włączonych pozycyjnych
Wyczytałem, że w oryginalnej instalacji audio we Fieście +12V jest na przewodzie niebiesko-czarnym, a mi żarówka pokazała na dwóch pomarańczowo-czarnych. Więc nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa.
Proszę o pomoc, bo drugi dzień już czytam i kombinuje z tym. Radyjko leży i czeka na podłączenie, ale nie chcę tego robić zbyt pochopnie żeby potem nie żałować. Myślę, że szczegółowo opisałem problem. Najlepiej by było jakby ktoś napisał który kabelek z którym podłączyć i wytłumaczył w tym celu, aby posiąść wiedzę na przyszłość. |
|
|
|
 |
szczepan751
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 12 Kwi 2009, 12:51
|
|
|
Witam
Przed podłączeniem czegokolwiek odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz słuchać też radia jak silnik jest wyłączony a kluczyk wyjęty czy słuchasz tylko w czasie jazdy.Jeśli i w czasie jazdy i na postoju to żółty i czerwony łączysz ze swoim pomarańczowo czarnym, mase łączysz z grubym zielono czarnym(tym na którym żarówka świeci), i to cała filozofia zasilania, podłączanie kabla na którym masz +12V po załączeniu pozycyjnych ma sens jeśli dane radio tego wymaga (podświetlenie i inne bajery) Jeszcze kwestia jaki masz oryginalny kabel do radia - czy ma spinki na przewodach żółtym i czerwonym?Czy nie ma nic i przewód idzie sobie do wtyczki po prostu?
Jeśli chodzi o kolory kabli to chyba co fiesta to inne.Zobacz jeszcze czy w instrukcji do radia jest coś w menu radia do ustawienia w kwestii zasilania(opcje ACC ON,ACC OFF)Jakby co pisz śmiało ja w swojej tez miałem bajzel w kablach a teraz jest cacy i wszystko ładnie gra. |
|
|
|
 |
Mesi [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Kwi 2009, 23:01
|
|
|
Na szczęście poradziłem sobie z problemem. Podłączenie było bardzo proste, ale wszystko mi się komplikowało, ponieważ miałem spalony bezpiecznik, dlatego niebiesko-czarny kabelek nie miał napięcia. Po wymianie bezpiecznika pojawiło się napięcie na tym kabelku. Teraz tylko wystarczyło wszystko ładnie połączyć i zaizolować. Może ktoś będzie miał takie same kolorki kabli jak ja, więc podaję prawidłowe podłączenie (radyjko na kluczyk):
- pomarańczowo-czarny z żółtym (plus przed stacyjką)
- niebiesko-czarny z czerwonym (plus za stacyjką)
- gruby czarno-zielony z czarnym (masa)
W ogóle to dzięki za odpowiedź |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|