Mam Fordzik Fiesta MKIV / Finesse z 1998 kupiony od anglika /mieszkam w UK
silnik 1.3 Enduro przebieg: 44k mil
Zauważyłem ostatnio
-dokł. wczoraj pod autkiem takie mleczne dwie plamy ,dzisiaj zajrzałem pod auto i
te plamy znajdują sie dokładnie pod filtrem powietrza (patrząc od przodu) prawa strona
-wyjąłem wkład i było w ob.filtru i na samym filtrze dużo mlecznego syfu(cos ala b.gęsta kawa z mlekiem ) nie smierdzi olejem
- dostaje się ten syf do ob. filtra przewodem gumowym wchodzącym z ok.wlewu oleju /górna pokrywa silnika i teraz widocznie było go dużo i wycieka na zewnatrz
Co to może być ?
(nadmieniam ,ze ubywa olej i muszę co pewien czas dolewać )
fakt jest że zauważyłem iz z tej strony póloś jest mocno zaoliwiona tak jakby coś spod simeringu wylatywało
Płyn chłodniczy jest ok
Olej nie zmydlony >patrzyłęm na bagnet
Wychodzi ,że to coś z pólpierscieniem ?
Tak jakby za duże cisnienie w silniku iprzez owy przewód gdzie ciepłe opary oleju wydistają sie z silnika i wchodzą do kpmory filtru powietrza (zatrzymują syf >zassysany przez filtr i jednoczesnie podgrzewaja to powietrze > ala kurtyna wodna )