Przesunięty przez: molu 3 Wrz 2007, 15:09 |
..budowa skrzynki basowej ..hehe..a więc.......... |
Autor |
Wiadomość |
RKRman

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Wiek: 51 Dołączył: 06 Cze 2004 Posty: 454 Skąd: z podkarpacia
|
Wysłany: 2 Paź 2005, 22:36 ..budowa skrzynki basowej ..hehe..a więc..........
|
|
|
CZE
..swego czasu obiecałem opis budowy skrzynki którą postanowiłem sam wykonać pod okazyjnie kupiony głośnik.....sporo czasu upłyneło ponieważ nie była to moja jedyna "wydumka " w ostatnich miesiącach :lol: hehe...ale jakoś sie zmusiłem ..i ...praktycznie jest...
..początek .....ogłoszenie i okazja na Allegro ...praktycznie nówka - nieduży głośniczek INTERTECHNIKa MDS-8 ( 23 cm membrana ) - zachęcony opiniami niektórych znajomych..kupiłem go ....te same osoby podpowiedziały jaki rodzaj zabudowy będzie dawał najlepsze efekty w połączeniu z tym głośnikiem........
no i do dzieła.....wiadomo ..budulec to płyta -rozmiar głośnika i objętość 36-38 litrów nie wymagało podwójnej ściany .....troche obliczeń i jaazda .....wyrzynarka, wkrętarka , klej do drewna...grubość płyty : 19 mm
wymairy :
wysokość ściany czołowej : 38 cm, szerokość: 42 cm, głębokość przy kraw. górnej : 14 cm - przy dolnej : 32 cm
.....po sklejeniu i skrceniu wszystkich ścian....wygłaskanie zewnętrznych krawędzi i wyłożenie wnętrza gąbką...co prawda nie czopową ale sprawuje sie nieźle ta którą zastosowałem ( 2.5 cm ).....od razu podpowiem że warto zrobić próby - ja uzyskałem najciekawszy efekt przy braku wytłumienia na ścianie za głośnikiem i ścianie naprzeciwległej do otworu bass-refleksu ( fi 6.9 mm wewnątrz- długość tunela 29 cm )
..szybka próba odsłuchu....
jest GIT
..następnie całość na zewnątrz okleiłem 3 mm pianką stosowaną pod panele.....przyszła kolej na koncepcje wykończenia zewnętrznego.........czarny skay początkowo miał być "meszkowatą " stroną do wierzchu ...jednak względy praktyczne przeważyły i widoczny jest efekt " skóry " .
.....żeby całość nie była za bardzo mroczna postanowiłem w inny sposób wykończyć ścianki boczne......wygląd głośnika , jego kolor zmotywował mnie do zastosowania ciepłego kolorku......więc jak szaleć to szaleć. ......totalna "niezgodność " z samochodowym klimatem........korek ..
....obie boczne ściany "wykorkowane "...otwory na głośnik , otwór bass-refleks i port do podłączenia wycięte...........więc..............montarz w/w .......i...
....pozostało tylko dokręcić 2 uchwyty do mocowania skrzynki "pasami bezpieczeństwa" i maskowniczke na głośnik...własnego projektu ...nie jestem pewien czy korkowy kolor długo wytrzyma ....pomalować go to żaden problem....pożyjemy - zobaczymy...
POZDRAWIAM ;-) ....i ide odpalić któregoś z braci Marshalisów...
[ Dodano: Nie Paź 02, 2005 10:55 pm ]
He He . :lol: ... CD czyli :
...skrzynke napędza wzmak PYLE - po mostku 200 WATT w RMS-ie....
...sygnał podaje sprawdzony DECK , starszy już model Clarka...
...z uwagi na krytą zabudowe wspomagany przez ...
....moja koncepcja nagłośnienia sprowadzona została do : DECKa, wzmaka, skrzynki i mocnego , 3-drożnego odseparowanego zestawu przedniego , który pochodzi z 4 omowych kolumn firmy Canton o mocy 70 WATT w RMS-ie....dla niego zarezerwowane są 2 z 4 -ch kanałów PYLE - każdy po 100 Watt w RMS-ie...lekko skręcone..
...w obecnej chwili na zamontowanie do nadwozia czeka przedni zestaw....powód - niedługo ukończe remont Futra..więc .....niestety instalacje i wzmak z podwójną podłogą bagażnika też będe musiał przełożyć z Żaby......no ale......to w zasadzie już z górki.......
POZDRAWIAM ;-) .....jeśli będe potrafil - chętnie odpowiem na pytania..
PS ..taaaak zdecydowanie......jazzowa trąbka i metaliczne brzmienie saksofona tenorowego to ...miodzio dla mych heheheheh spracowanych szarych komórek |
_________________ fajnie było ją mieć
 |
Ostatnio zmieniony przez RKRman 29 Sty 2006, 18:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cinot [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Paź 2005, 09:34
|
|
|
Gratuluję pomysłu i wykonania sprzętu |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 3 Paź 2005, 10:02
|
|
|
Normalnie Człowiek Renesansu,
tylko nie wiem czy tak praktyczny jak Leonardo da Vinci, czy tworzący tak pięknie jak Michał Anioł ;-)
Powodzenia w dalszych planach i dziełach Piotr !
Pozdro .... |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
Piesek

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 3 Paź 2005, 10:32
|
|
|
Piotruś mam takie pytanko, jak grają twoje cantonki? Kiedyś miałem okazje kupić inny model ale w ostateczności rezygnowałem i teraz niewiem czy dobrze zrobiłem. |
|
|
|
 |
RKRman

|
Wysłany: 3 Paź 2005, 12:07 Canton
|
|
|
Piesek napisał/a: | Piotruś mam takie pytanko, jak grają twoje cantonki? Kiedyś miałem okazje kupić inny model ale w ostateczności rezygnowałem i teraz niewiem czy dobrze zrobiłem. |
hej...to na prawde dobra firma.moje głośniczki zostały wyprodukowane już kilka lat temu a już mają kosze stalowe i metalowe kołnierze .....dodatkowo kolumny były zrobione z LITEGO drewna i od środka wygłuszone .....zwrotka 3-drożna ..jak widać.....całość milutko pogrywa więc jak będziesz miał okazje kupić Cantony - sprawdz czy nie strzelone i jazda.............bo warto POLECAM :lol:
POZDRAWIAM ;-) góral |
 |
|
|
|
 |
Kurtus [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Paź 2005, 13:25
|
|
|
wyglad skrzynki REWELACJA,pomysl z korkiem uwazam za udany,oby to sie tylko nie kruszylo :/
musze tego posluchac jak bedzie kiedys okazja a wiem ze intertechnik potrafi przyjemnie zagrac |
|
|
|
 |
RKRman

|
Wysłany: 3 Paź 2005, 13:32
|
|
|
Kurtus napisał/a: | wyglad skrzynki REWELACJA,pomysl z korkiem uwazam za udany,oby to sie tylko nie kruszylo :/
musze tego posluchac jak bedzie kiedys okazja a wiem ze intertechnik potrafi przyjemnie zagrac |
..luzzzzzz korek jest zalakierowany - efekt mat...więc będzie OK :lol: |
 |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Paź 2005, 00:35
|
|
|
powiem Ci ze skrzynka ok wyglada. sprzet tez calkiem calkiem
przyznams ie, ze do tej pory zaluje ze nie odkupilem od ciebie starej skrzynki na magnacie... ale co bylo to nie wroci |
|
|
|
 |
RKRman

|
Wysłany: 4 Paź 2005, 03:10 Magnacior
|
|
|
Kacper napisał/a: | powiem Ci ze skrzynka ok wyglada. sprzet tez calkiem calkiem
przyznams ie, ze do tej pory zaluje ze nie odkupilem od ciebie starej skrzynki na magnacie... ale co bylo to nie wroci |
...." mądry Polak po szkodzie .."..
POZDRAWIAM ... ;-) X-PRESS na prawde ładnie dawał - UWAGA - bez wytłumienia lepiej |
 |
|
|
|
 |
MATEUSZ

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: mateusz
|
Wysłany: 4 Paź 2005, 12:14
|
|
|
to mi sie podoba |
_________________ Fiesta rok 1990 1.8 D sprzedany
VW T4 rok 1991 2.4 D
Seat Toledo 1994 1.8 B+LPG |
|
|
|
 |
Radziu
Model: Inne auto
Wersja: Trend
Imię: Radek
Wiek: 38 Dołączył: 19 Wrz 2005 Posty: 105 Skąd: Nakło n/ Not.
|
Wysłany: 9 Paź 2005, 14:12
|
|
|
Mam pytanko! Czy bez wzmacniacza bedzie w miare efekt czy nie bardzo? (Przy radyjku mam 4x60 wat.) |
|
|
|
 |
cinot [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Paź 2005, 16:38
|
|
|
Radziu napisał/a: | Mam pytanko! Czy bez wzmacniacza bedzie w miare efekt czy nie bardzo? (Przy radyjku mam 4x60 wat.) |
nie będzie efektu a twoje radio ma co najwyżej 27 w na kanał w rms-ie a do napędzenia takieso suba to od 150 w górę żeby to miało sens, o czywiście można suba podłączyćpod radio, ale ma to taki sens jak nalewanie z pustego w próżne... wyjście zradia jest niefiltrowane, tzn całe pasmo( tony srednie niskie i wysokie0 pójdą do subwofera i będzie lipa ponieważ głośnik ten z racji swej budowy i charakterystyki przebiegu częstotliwości dostosowany jest do ostwarfzania pasma tonów niskich . |
|
|
|
 |
Radziu
|
Wysłany: 9 Paź 2005, 18:16
|
|
|
Dzieki za odpowiedz!
To w takim razie jaki bys mi wzmacniacz polecil, o jakiej wartosci?
Czy tez moze lepiej kupic tube aktywna ze wzmacniaczem? |
|
|
|
 |
cinot [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Paź 2005, 20:10
|
|
|
Radziu napisał/a: | Dzieki za odpowiedz!
To w takim razie jaki bys mi wzmacniacz polecil, o jakiej wartosci?
Czy tez moze lepiej kupic tube aktywna ze wzmacniaczem? |
tuba aktywna ze wzmakiem rozwiązuje problem doboru wzmaka do suba bo są dobrane optymalnie, a wzmak musisz dobrac pod głosnik tak mniej wiecej, najlepiejm zapytac w jakims zakladzie car audio oni polecą i dobiorą do twych preferencji a kupowac u nich nie musisz przeca |
|
|
|
 |
Radziu
|
Wysłany: 9 Paź 2005, 22:18
|
|
|
OK! Dziex! |
|
|
|
 |
Esox Hunter [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Paź 2005, 21:49
|
|
|
Ładnie to zrobiłeś. |
|
|
|
 |
Bongo
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: C
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 19 Paź 2005, 16:54
|
|
|
ładna ładna skrzyneczka...fachowa robota....gdyby ktos mial problemy albo pytania co do skrzyn glosnikow kolumn polecam www.diyaudio.pl |
_________________ Silnik 1.1 gaźnik 35kkm przebiegu - 200 pln
FULL CZESCI MK3
Jest: Fiesta mk3 1.1 CTX
Fiesta mk3 2.0 Zetec +
C-Max mk1 2.0 TDCI + |
|
|
|
 |
|