Wysłany: 23 Kwi 2025, 06:23 Falowanie obrotów na zimnym
Silnik 1.6 120km benzyna. Na zimnym silniku obroty falują nieregularnie tak od 1000 do 1400. Przepustnica i przeplywomierz czyszczone. Swiece oryginal. Mają z 15 tyś. Sprawdzalem urzadzeniem diagnostycznym temperatura silnika w porządku temperatura powietrza też, sonda sobie faluje od 0.2 do 0.8. Gdzie szukać. Po wzroście temperatury na ok 40 stopni problem ustaje
Coś mnie tknęło i odkrecilem swiece. Niecałe 10 tyś temu wymienialem. Objaw był że potrafil sie przyciąć przy mocnym depnięciu. Była popękana porcelana świecy. Teraz po odkręceniu znowu popękana ale za cholere nie pamietam czy to ten sam cylinder. I teraz sam nie wiem czy świece FoMoCo (Motorcraft) to przereklamowany shit i założyć NGK, czy mam problem z kablami WN, ale wyglądają w porządku. Co sądzicie. Poprzedni komplet świec FoMoCo wytrzymał z 20 -30 tyś a teraz po 10 tyś objaw inny ale uszkodzenie swiecy identyczne - czarne pionowe rysy na prorcelanie = przebicie