Ciężko wchodzące biegi, ale tylko okresowo... |
Autor |
Wiadomość |
Vendeur
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/70KM
|
Wysłany: 11 Lip 2021, 02:06 Ciężko wchodzące biegi, ale tylko okresowo...
|
|
|
Cześć,
posiadam Fiestę MK6 2006r, 1.3 51KW. Po kupnie w zeszłym roku, w lecie czasami biegi wchodziły bardzo ciężko, czasami nie. W zimie jakby problem nie był tak widoczny. W zeszłym tygodniu skrzynia działała idealnie, wszystko leciutko wchodziło. A dziś znowu bardzo ciężko...
Ma ktoś jakiś pomysł, gdzie może być problem? Najbardziej mnie dziwi, że to nie jest tak, że cały czas działa z oporem, czasami idealnie... Chodzi o wszystkie biegi. |
|
|
|
 |
zikr6
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Basic
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 11 Lip 2021, 06:33
|
|
|
Spróbuj zajrzeć do mechanizmu zmiany biegów pod plastikową osłoną w skrzyni. Może trzeba przesmarować. |
|
|
|
 |
damianisko5
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 11 Lip 2021, 10:07
|
|
|
Kowadełko zatarło się /oznaczone niebieskimi kreskami na foto/. Jest na Yt filmik o naprawie tego.
Dodatkowo linki przy lewarku wymagają smarowania, poziom oleju też ma znaczenie.
 |
|
|
|
 |
Vendeur
|
|
|
|
 |
damianisko5
|
Wysłany: 11 Lip 2021, 12:53
|
|
|
Spoko, nie ma za co. Powodzenia i napisz czy to pomogło. Przy okazji sprawdź poziom i jakość oleju, masz blisko korek wlewowy /kolor żółty/. |
|
|
|
 |
Vendeur
|
Wysłany: 11 Lip 2021, 15:10
|
|
|
damianisko5 napisał/a: | Spoko, nie ma za co. Powodzenia i napisz czy to pomogło. Przy okazji sprawdź poziom i jakość oleju, masz blisko korek wlewowy /kolor żółty/. |
@damianisko5
Po trudach udało się zdjąć kowadełko, zaraz montuję. Które ciegienka przy lewarku trzeba smarować? Bez kowadełka lewarek chodzi gładko i delikatnie.
Fotka poglądowa: https://i.imgur.com/zu18q7a.jpg |
|
|
|
 |
Vendeur
|
Wysłany: 11 Lip 2021, 15:29
|
|
|
Jeśli ten korek wlewowy na Twoim zdjęciu jest zaznaczony na żółto, to nie dam rady go odkręcić. Bez szans
Złożyłem całość (choć na początku zapomniałem zblokować cięgno i myślałem, że coś rozwaliłem... ) i chodzi lekko, jak nigdy, jednym palcem można zmieniać biegi! . Partnerka szczęśliwa .
WAŻNE - nigdzie nie znalazłem informacji, na filmach też nie (mówili tylko, aby przesmarować), a jest to dość istotne - wewnątrz tulei w kowadełku jest wyżłobienie, w którym zalega syf i koniecznie trzeba to wyżłobać śrubokrętem i wyczyścić. |
|
|
|
 |
damianisko5
|
Wysłany: 12 Lip 2021, 10:11
|
|
|
Wszystkie ruchome elementy mechanizmu posmaruj np. białym smarem/silikonem/wazeliną.
A do odkręcenia korka użyj solidnego klucz imbus, możesz też na niego założyć rurkę metalową i użyć jak dźwigni + uderzać młotkiem. Jeśli masz obawy, podjedź do serwisu olejowego. |
|
|
|
 |
Vendeur
|
Wysłany: 12 Wrz 2021, 19:17
|
|
|
Wracam po czasie, bo problem nadal występuje, a od samych moich prac różnica jest taka, że tak jak poprzednio zmiana biegów raz była ciężka, raz łatwa, tak teraz zawsze jest lekka po odpaleniu auta przez jakiś czas, a po kilku km, gdy auto mechanicznie się rozgrzeje, biegi zaczynają wchodzić bardzo ciężko.
I już nie wiem, co jest powodem. Mam znowu zrobić to samo i sprawdzić, czy przyczyna może być jednak w innym miejscu? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 13 Wrz 2021, 22:16
|
|
|
Vendeur napisał/a: | gdy auto mechanicznie się rozgrzeje, biegi zaczynają wchodzić bardzo ciężko | A po zgaszeniu silnika wchodzą w miarę normalnie,,, jedna z usterek sprężyny centralnej sprzęgła to taka że "mięknie" po złapaniu temperatury i wtedy sprzęgło nie rozłącza do końca,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Vendeur
|
Wysłany: 14 Wrz 2021, 18:11
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Vendeur napisał/a: | gdy auto mechanicznie się rozgrzeje, biegi zaczynają wchodzić bardzo ciężko | A po zgaszeniu silnika wchodzą w miarę normalnie,,, jedna z usterek sprężyny centralnej sprzęgła to taka że "mięknie" po złapaniu temperatury i wtedy sprzęgło nie rozłącza do końca,,, |
Od razu po zgaszeniu silnika nie, dopiero jak się auto ostudzi zaczynają wchodzić lżej, do czasu jak się znowu nie ogrzeje... |
|
|
|
 |
pawel Q
Wersja: Inna
|
Wysłany: 18 Wrz 2021, 22:11
|
|
|
Vendeur,
Hej kolego, u mnie też ciężko biegi wchodziły po rozgrzaniu, samo smarowanie nie pomogło ,tam są takie silikonowe tulejki i to one powodują też , że po rozgrzaniu stawiają opór, o ile pamiętam to rozwiercenie delikatne wiertłem 12 załatwiało sprawę |
|
|
|
 |
Vendeur
|
Wysłany: 18 Wrz 2021, 22:45
|
|
|
pawel Q napisał/a: | Vendeur,
Hej kolego, u mnie też ciężko biegi wchodziły po rozgrzaniu, samo smarowanie nie pomogło ,tam są takie silikonowe tulejki i to one powodują też , że po rozgrzaniu stawiają opór, o ile pamiętam to rozwiercenie delikatne wiertłem 12 załatwiało sprawę |
Ale gdzie dokładnie są te tulejki? Przy kowadełku nie kojarzę. |
|
|
|
 |
damianisko5
|
Wysłany: 20 Wrz 2021, 08:42
|
|
|
pawel Q napisał/a: | Vendeur,
o ile pamiętam to rozwiercenie delikatne wiertłem 12 załatwiało sprawę |
Pokaż te tulejki, bo nie kojarzę ich. W dodatku potraktowanie wiertłem pomogło, ciekawostka. |
|
|
|
 |
|