|
[MK3] Biegi ciężko wchodzą |
Autor |
Wiadomość |
gru

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 13 Cze 2012, 14:16 [MK3] Biegi ciężko wchodzą
|
|
|
Witam.
Ten problem istnieje od kiedy pamiętam (6lat), a oto co zaobserwowałem na standardowej długości drążka zmiany biegów:
- Lewarek od zmiany biegów chodzi jakby elastycznie z wyczuwalnym oporem lewo 1,2-prawo 5,R, najlepiej się wbija 3 (czasem trzeba drugi raz wbić, bo się blokuje jakby w połowie skoku) oraz 4
- Przy redukcji na 2 jest zgrzyt, sporadycznie również zgrzytnie R
Aktualnie skróciłem drążek zmiany biegów i jest masakra ze zmianą biegów (trochę przesadziliśmy z wysokością :/) - strasznie ciężko wchodzą, komfortu brak - raczej siłownia.
Wyczytałem, że zgrzyt na 2 to ponoć synchronizator w skrzyni, zgrzyt R na postoju to ponoć kończące się sprzęgło, 3 którą trzeba wbić ponownie to ponoć popularna bolączka...
Czy też macie/mieliście takie problemy ze zmianą biegów? Pamiętam, że siedziałem kiedyś u kumpla w escorcie i miał podobnie ze zmianą biegów (wchodziły ciężko, długość drążka ori)...
Czy da się z tym coś rozsądnego zrobić?
Proszę o wszelkie rozsądne porady oraz o to by szynszyl lub inny gracz nie zamykał mi tematu przed czasem. PRZEJRZAŁEM FORUM W POSZUKIWANIU ODPOWIEDZI - ODPOWIEDZI JAK NA LEKARSTWO...
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 1 Lis 2012, 20:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marcinowaty
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|