Wymiana płynu chłodzącego |
Autor |
Wiadomość |
janb
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/69KM
|
Wysłany: 6 Gru 2020, 11:27 Wymiana płynu chłodzącego
|
|
|
Mam fiestę MK6 1.3 2007r.wymieniłem płyn ponieważ w zbiorniku pojawił się jakiś dziwny kożuch i piana, a sam płyn miał kolor nie różowy tylko jakiś rdzawy jak sok z marchwi. Wymieniona została też kompletna obudowa termostatu, był wyciek i brak ogrzewania. Po włączeniu silnika nie da się układu odpowietrzyć, nadal brak ogrzewania, w zbiorniczku płyn zmienił kolor na marchewkowy ,pojawiła się piana, a do zbiornika wyrzucany jest wrzątek podnosi się pozom i robi się gejzer.Węże do nagrzewnicy i chłodnicy gorące ,a na powrocie zimne. Proszę o poradę co jest tego powodem, co dalej robić, jaka przyczyna. |
|
|
|
 |
zikr6
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Basic
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 6 Gru 2020, 12:18
|
|
|
Miałem też problemy z odpowietrzeniem. Odłączyłem przewody od nagrzewnicy(oczywiście po spuszczeniu płynu z układu) i zalałem osobno nagrzewnicę dokóki nie wylewał się płyn przez drugi wąż nagrzewnicy. I o dziwo odpowietrzył się. |
|
|
|
 |
janb
|
Wysłany: 6 Gru 2020, 13:04
|
|
|
Dzięki za szybką podpowiedź. Pozostaje pytanie o rdzawy - marchewkowy kolor płynu,a zalałem układ K2 KULER czerwony |
|
|
|
 |
zikr6
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Basic
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 6 Gru 2020, 14:30
|
|
|
Objawy jak przy wydmuchanej uszczelce pod głowicą |
|
|
|
 |
janb
|
Wysłany: 6 Gru 2020, 15:50
|
|
|
Jeszcze raz dziękuję. |
|
|
|
 |
saimon214
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Ambiente
|
Wysłany: 16 Gru 2020, 15:00
|
|
|
Ja jak wymieniałem płyn chłodniczy w fieście, spuszczałem go przez chłodnicę tzn rurkę z silnika odłączałem zbiorniczek otwierałem i sobie zlatywał. Też miałem rdzawy kolor i najpierw spuściłem z chłodnicy ile było, później uzupełniłem wodą destylowaną i preparatem do czyszczenia układu chłodzenia, następnie nagrzałem. Pochodził z 10-15min i zlałem część płynu(ile się udało) i uzupełniłem wodą i znów nagrzałem i pochodził z 15min aż się nie nagrzał. Zrobiłem to płukanie wodą z 3-4 razy i na końcu zlałem wszystki płyn jai się udało zlać(do zbiorniczka wyrównawczego wchodzi taki cieńki wężyk z góry, dobrze jest wcześniej zaopatrzyć się w dużą strzykawkę i z tego wężyka płyn wyciągać bo jest go tam trochę) i zalałem nowym całkiem płynem chłodniczym. Chodzi jak ta lala |
|
|
|
 |
janb
|
Wysłany: 16 Gru 2020, 17:55
|
|
|
Samochód jest u mechaników którzy za głowę chwytają się i są na etapie płukania całego układu chłodzenia.Poprzedni użytkownik chyba nigdy nie wymieniał płynu,u mnie wymieniany był dwa razy, skąd ta rdza nie wiem, jak to było wymieniane? |
|
|
|
 |
slawomirro
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
|
Wysłany: 21 Gru 2020, 21:55
|
|
|
janb napisał/a: | u mnie wymieniany był dwa razy, skąd ta rdza nie wiem, jak to było wymieniane? |
Niewłaściwy płyn może był zalany (musi być zgodnie ze specyfikacją Forda, nie każdy ze sklepu pasuje), albo była dolewka z wody zwykłej? Gdybam. |
|
|
|
 |
janb
|
Wysłany: 22 Gru 2020, 08:30
|
|
|
Jest już OK, mechanicy wypłukali ten syf. Dziękuję za podpowiedzi. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.