1.4 - demontaż skrzyni biegów. |
Autor |
Wiadomość |
crazymario
Wersja: Ghia
Silnik: 1.4i16V/80KM
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 8 Gru 2016, 14:59 1.4 - demontaż skrzyni biegów.
|
|
|
W warunkach domowych chciałbym zdemontować skrzynię biegów.
mam wielki garaż, jednak bez podnośnika - czy jest sens samemu to robić czy oddać odrazu do mechaniora.
Skrzynię chcę wymontować bo prawdopodobnie z niej leci olej lub z uszczelniacza przy sprzęgle..
Robił już to kiedyć ktoś tu na forum?
Znajdę jakiś opis co po kolei wykręcać/odczepiać ? Chciałbym spróbować jednak w taki sposób by niczego nie uszkodzić. |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 8 Gru 2016, 20:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
crazymario
Wersja: Ghia
Silnik: 1.4i16V/80KM
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 8 Gru 2016, 20:08
|
|
|
Czy możliwe jest by poprzez obudowę skrzyni biegów - jakkolwiek uciekał ojej z silnika ?
Skrzynia biegów ma swój olej, jednak wychodzą z niej dwa króćce, które są połączone chyba z obiegiem silnika..
Olej kapie mi jak by z łączenia pomiędzy pierwszą i drugą częścią obudowy skrzyni od strony silnika. W skrzyni jest cięgle identyczny stan oleju. W silniku ucieka.... |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 8 Gru 2016, 22:12
|
|
|
Uszczelniacz wału silnika do wymiany, oleje z silnika i skrzyni nie mają ze sobą wspólnego obiegu... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 8 Gru 2016, 22:16
|
|
|
crazymario napisał/a: | Robił już to kiedyć ktoś tu na forum?
Znajdę jakiś opis co po kolei wykręcać/odczepiać ? Chciałbym spróbować jednak w taki sposób by niczego nie uszkodzić. | Robiłem to z kumplem mechanikiem, wyciągasz akumulator, odkręcasz jego mocowanie, potem odkręcasz śruby łączące silnik ze skrzynią (nie wszystkie do końca) potem łapę skrzyni (po podstawieniu "żaby") i po odkręceniu reszty śrub zrzucasz skrzynię... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.