Przesunięty przez: szynszyl 29 Mar 2014, 20:09 |
[MK7] Świecąca kontrolka AIRBAG.... |
Autor |
Wiadomość |
TomaszUr
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 27 Kwi 2013, 23:51 [MK7] Świecąca kontrolka AIRBAG....
|
|
|
Witajcie,
dziś co jakiś czas zapala mi się kontrolka AIRBAG - tzn po zapaleniu silnika zapala się pomarańczowa kontrolka poduszki - świeci się cały czas -nie mruga, nie gaśnie.
Aczkolwiek później gdy zgasiłem auto i ponownie odpaliłem kontrolka się już nie zapaliła.. wszystko było ok.
Później - jakieś 2 godziny - ponownie odpalam i niestety znowu się zapaliła :( ktoś wie o co może chodzić?
ew. znacie dobrego elektryka z okolic Piaseczna który poradziły sobie z tematem? autko nie było "bite"
Będę wdzięczny za pomoc
|
|
 |
maciek127
Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Trend
|
Wysłany: 28 Kwi 2013, 12:36
|
|
|
^^ odłącz akumulator i jeszcze raz podłącz tak z kolegą automatyczna skrzynie naprawiliśmy w Fiacie |
|
|
 |
MisiekT
Prince of Tor Kielce 2013

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Sport
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Michał
|
Wysłany: 28 Kwi 2013, 18:47
|
|
|
nie no, serio? podlacz kompa (nawet ELMa za 50zl z allegro) i zczytaj blad... będziesz wiedział o która poduchę chodzi... |
_________________ MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59056 |
|
|
|
 |
artax
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Darek
|
Wysłany: 29 Kwi 2013, 09:28
|
|
|
zanim wydasz kasę to odlącz aku .Pod fotelem masz kable zlączki od poduszek.Odepnij kostki ,sprawdz czy są dobrze podlączone .Częsty problem np w Mondeo.Jesli po tym zabiegu nie pomoze to komp.
pzdr |
_________________ Jest 115 KM i 256 Nm |
|
|
|
 |
TomaszUr
|
Wysłany: 27 Maj 2013, 11:10
|
|
|
dzięki za podpowiedzi
a więc tak - pojechałem na kompa... i dziwna sprawa komp nie pokazuje żadnego błędu.. a kontrolka mimo to zapala się co jakiś czas :/
wczoraj na szczęście nie zapaliła się ani razu |
|
 |
tatvan
Wersja: Inna
Silnik: 1.6TDCi/90KM
|
Wysłany: 31 Maj 2013, 22:50
|
|
|
Bardzo prawdopodobne, ze czeka Cię wymiana taśmy łączącej airbag
Sprawdź czy nie szwankują Ci przyciski do sterowania radiem z kierownicy. Ta sama taśma je obsługuje. Mam to samo, najpierw kontrolka zapalała się czasami raz na kilka dni, potem gasła, że w końcu pali się non stop. Przestały kompletnie działać przyciski na kierownicy do obsługi radia. Rozebrałem i okazało się, ze taśma jest pęknięta. |
|
|
|
 |
ati55
Model: Ford Fiesta Mk7`08
Silnik: 1.25Duratec/82KM
|
Wysłany: 16 Lis 2013, 12:30 wzmiana tasmy
|
|
|
tatvan
mozesz mi podpowiedziec w miare dokladnie jak zdemontowales poduszke w kierownicy i dobrales sie do tasmy, jestem laikiem w tych sprawach. |
_________________ ati55 |
|
|
|
 |
songoku121
Model: Ford Fiesta Mk7`11
Silnik: 1.4DuratorqTDCi/70KM
|
Wysłany: 12 Gru 2013, 18:39
|
|
|
Dolaczam się do pytania. Jak to wymienić ta taśmę ? Jakie klucze potrzebne i czy to bardzo skomplikowane ? |
|
|
|
 |
kruban
Model: Inne auto
Silnik: 1.4i16V/80KM
Imię: Kamil
|
Wysłany: 19 Gru 2013, 21:20
|
|
|
MisiekT napisał/a: | nie no, serio? podlacz kompa (nawet ELMa za 50zl z allegro) i zczytaj blad... będziesz wiedział o która poduchę chodzi... |
A mi się kontrolka nie świeci a jak podłączam kompa to wywala błąd (w sekcji poduszki powietrzne ) bodajże B1318 "za niskie napięcie...". Tyle, że według tego samego kompa aktualne napięcie ładowania to ponad 14V. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 19 Gru 2013, 21:36
|
|
|
kruban napisał/a: | A mi się kontrolka nie świeci a jak podłączam kompa to wywala błąd (w sekcji poduszki powietrzne ) | A zaświeca się po przekręceniu kluczyka w pozycję 1 |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
kruban
|
Wysłany: 19 Gru 2013, 21:55
|
|
|
Parzych napisał/a: | kruban napisał/a: | A mi się kontrolka nie świeci a jak podłączam kompa to wywala błąd (w sekcji poduszki powietrzne ) | A zaświeca się po przekręceniu kluczyka w pozycję 1 |
Kontrolka od poduszki zapala się jako pierwsza po przekręceniu kluczyka w pozycję II i gaśnie chyba też jako pierwsza lub ewentualnie druga. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 20 Gru 2013, 02:47
|
|
|
kruban napisał/a: | Kontrolka od poduszki zapala się jako pierwsza po przekręceniu kluczyka w pozycję II i gaśnie chyba też jako pierwsza lub ewentualnie druga. | Czyli można wykreślić z listy wywaloną żarówkę poduszki/ek... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
kruban
|
Wysłany: 20 Gru 2013, 10:10
|
|
|
Parzych napisał/a: | kruban napisał/a: | Kontrolka od poduszki zapala się jako pierwsza po przekręceniu kluczyka w pozycję II i gaśnie chyba też jako pierwsza lub ewentualnie druga. | Czyli można wykreślić z listy wywaloną żarówkę poduszki/ek... |
Pisząc "nie świeci" miałem na myśli sytuację, że zapala się i gaśnie tak jak powinna. Jej działanie nie sugeruje nieprawidłowości w przeciwieństwie do diagnostyki. |
|
|
|
 |
TSRules

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 20 Gru 2013, 11:57
|
|
|
a słyszałem teorię, że nawet jeśli "świeci poduszka" to w razie kolizji odpalą i tak sprawne części systemu a tylko tam gdzie jest błąd to ta część nie zadziała, jestem ciekaw czy to prawda |
|
 |
FFDriver

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
|
|
|
|
 |
TomaszUr
|
Wysłany: 9 Mar 2015, 16:24
|
|
|
Witajcie!
finalnie okazało się że jeden z przewodów uległ przerwaniu - po ponownym "połączeniu" wszystko wróciło do najlepszej normy |
|
 |
Robin
Silnik: Inny
Imię: Robert
|
Wysłany: 23 Lut 2016, 09:06 [MK7] Świecąca kontrolka AIRBAG....
|
|
|
kruban napisał/a: |
Kontrolka od poduszki zapala się jako pierwsza po przekręceniu kluczyka w pozycję II i gaśnie chyba też jako pierwsza lub ewentualnie druga. |
Odgrzewam temat bo mam pytanie dotyczące kontrolki ABS. Nie jestem jeszcze właścicielem fiesty, ale chcę kupić benzynę z rocznika 2009. Właśnie oglądałem pierwsze auto i co przykuło moją uwagę (po wielu przeczytanych tekstach o poduszkach powietrznych), że kontrolka poduszek przy włączaniu stacyjki nie znika sama, ale z dwiema lub trzema innymi kontrolkami. Z tego co czytałem i widzę w innym samochodzie (inny producent) to kontrolka poduszek powinna zniknąć osobno, a nie w towarzystwie innej kontrolki. Czy możecie mi powiedzieć jak jest w fiestach ? |
|
|
|
 |
Robin
Silnik: Inny
Imię: Robert
|
Wysłany: 6 Kwi 2016, 10:18 [MK7] Świecąca kontrolka AIRBAG....
|
|
|
Ponieważ nikt nie odpowiedział, a może ktoś też będzie interesował się tym to potwierdzam, że w fieście kontrolka ABS gaśnie wraz z innymi, co niestety jest dość dziwne i nie daje nam szansy na tę prostą weryfikację przed oszustwem. |
|
|
|
 |
|