|
1.3 - wyciek spod obudowy termostatu |
Autor |
Wiadomość |
tbone001
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/70KM
|
Wysłany: 21 Lut 2016, 17:27 1.3 - wyciek spod obudowy termostatu
|
|
|
Witam
Problem dotyczy silnika w mojej Fieście (1.3 8V 70KM).
Mniej więcej pół roku temu zauważyłem wyciek płynu chłodniczego - ciekło połączenie jednego z węży do reduktora LPG. Uszczelniłem dokładając drugą obejmę do obu węży i tam jest sucho. Niestety teraz cieknie spod obudowy termostatu. Wyciek nie jest znaczny, bo dolewam co kilka tygodni ok 100ml płynu, ale trzeba coś z tym zrobić. Przy obudowie termostatu, dokładnie przy wężach idących do nagrzewnicy, jest stary ślad po zaschniętym płynie chłodniczym - dość gruba jest ta warstwa, ale nie wygląda, żeby teraz tam ciekło.
Pojawiła się też ok 5cm rysa na zbiorniczku wyrównawczym, od strony silnika. Zbiorniczek jest szczelny, choć ta rysa jest wyczuwalna pod palcem i wygląda, jakby miało to zaraz pęknąć. Gdy silnik jest w pełni nagrzany, zbiorniczek robi się lekko wypukły w miejscu tej rysy.
Oczywiście mogę wymienić zbiorniczek, obudowę termostatu i co tam jeszcze potrzeba, ale wolałbym zoptymalizować koszty naprawy.
Przyszło mi do głowy, że może ciśnienie w układzie jest zbyt wysokie, ale to tylko domysły, bo tego nie sprawdzałem.
Czy możliwe jest, żeby taki problem spowodował niedziałający prawidłowo korek na zbiorniczku wyrównawczym, a dokładnie zawór nadciśnienia w nim? Da się to jakoś zdiagnozować?
Auto jeździ normalnie i nagrzewa się dość szybko, jak zawsze. Wyciek pod obudową termostatu ujawnia się, jak silnik już trochę przestygnie. Pod samochodem pojawiają się kropki płynu chłodniczego. Płyn gromadzi się też na górze obudowy skrzyni biegów. |
|
|
|
 |
WooYownik
Prince of Rally Land 2010

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: T.
|
Wysłany: 21 Lut 2016, 20:07 MK6 wyciek spod obudowy termostatu
|
|
|
Jak ja coś takiego miałem w mk6 to właśnie była to obudowa termostatu ... jest z tworzywa i odkształciła się po kilku latach użytkowania auta. |
|
 |
tbone001
|
Wysłany: 21 Lut 2016, 23:12 MK6 wyciek spod obudowy termostatu
|
|
|
Rozumiem, że ją wymieniłeś. Zastosowałeś nową oryginalną, czy kupiłeś jakiś zamiennik? Ja doszukałem się dwóch zamienników na stronach z częściami do Fordów. Są w podobnej cenie. Przy jednym nie jest podany producent (koszt ok 160zł), przy drugim podano nazwę producenta: Metalcaucho i ten jest droższy o ok 10zł. Oryginał gdzieś znalazłem, ale jego koszt to ok 500zł, więc niechętnie... |
|
|
|
 |
WooYownik
Prince of Rally Land 2010

Imię: T.
|
Wysłany: 22 Lut 2016, 21:12 1.3 - wyciek spod obudowy termostatu
|
|
|
U mnie obudowa padła po 7 latach i przejechaniu 108000 km, niestety nie miałem wtedy żadnego innego mechanika, więc zostało mi ASO i 500 zł w plecy za nówkę oryginał. |
|
 |
lakiernik175
Wersja: Ghia
Wiek: 47 Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 240 Skąd: Kraśnik Lub.
|
Wysłany: 22 Lut 2016, 21:41 1.3 - wyciek spod obudowy termostatu
|
|
|
Mogę odsprzedać oryginał po 23tys przebiegu.stan jak nowa. Pół pieniędzy tego co piszecie w salonie. |
_________________ Wyprzedaż części do mk6,głównie silnikowe(benzynowe),części zawieszenia,wnętrza,elektryka.
Zawsze gwarancja rozruchowa.Pytać na maila.Z braku czasu odpowiem wieczorem. |
|
|
|
 |
tbone001
|
Wysłany: 28 Lut 2016, 21:11 1.3 - wyciek spod obudowy termostatu
|
|
|
Zdecydowałem się na zakup nowej obudowy. Kupiłem oryginał, ale gołą obudowę (ten największy plastikowy element) - kosztowała ok 190 zł. Do tego uszczelka obudowy, również oryginał - ok 70 zł. Resztę części przełożyłem ze starej obudowy. Pojeździłem już 3 dni i wygląda na to, że jest szczelnie.
Wymieniłem też zbiorniczek wyrównawczy z uwagi na wspomnianą rysę, która pewnie i tak kiedyś by pękła - również na oryginał.
Najgorsza jest przy tym robota - dostęp jest bardzo słaby, ale oczywiście jest to do zrobienia samemu. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|