1.3 - Duże spalanie, śmierdzi benzyną |
Autor |
Wiadomość |
zyrafycztery
Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: Courier
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 15 Maj 2015, 12:39 1.3 - Duże spalanie, śmierdzi benzyną
|
|
|
Witam,
Mam problem z moim courierem, auto pali obecnie około 10 litrów na pusto przy spokojnej jeździe, pojawił się także uporczywy smród benzyny na wyższych obrotach w czasie jazdy.
Auto stoi u mechanika który sprawdził wszystkie wężyki, bak i połączenia i jest sucho.
Bardzo proszę o poradę co jeszcze może być przyczyna takiego stanu rzeczy.
Poza wymienioną usterką silnik chodzi normalnie nie kopci nie dymi nie huczy nic nie kapie nic nie cieknie.
Bardzo proszę o ewentualne porady.
Mechanik zasugerował mi wymianę listwy wtryskowej aczkolwiek sam jak powiedział nie jest pewien czy to pomoże w czymkolwiek a koszt nowej jest dość spory 327 złotych jak na strzelanie w ciemno to trochę za duża kwota.
Pozdrawiam
Agata |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 17 Maj 2015, 11:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
TSRules

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 16 Maj 2015, 11:32
|
|
|
zyrafycztery napisał/a: | Mechanik zasugerował mi wymianę listwy wtryskowej |
to musi być geniusz
ciężko wróżyć, termostat, sonda lambda, trzymające hamulce to na początek, najprościej za parę dych niech pod kompa podłączą i sprawdzą błędy
dodatkowo na krótkich odcinkach spalanie jest duże bo zimny silnik |
|
|
|
 |
zyrafycztery
Model: Ford Fiesta Mk3`96
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 16 Maj 2015, 21:44
|
|
|
Jeśli komputer ma wtyczkę na dole przy drzwiach kierowcy pod taką plastikową klapką przy progu to sprawdzał i nic nie pokazywało.
Hamulce oczywiście działają prawidłowo i ciężko mi uwierzyć iż mają coś do ostrej woni benzyny w kabinie...
Rozczarowana jestem w ogóle brakiem jakiejś sensownej odpowiedzi na forum, myślałam że coś się tutaj dzieje jednak. |
|
|
|
 |
TSRules

|
Wysłany: 16 Maj 2015, 23:49
|
|
|
no przykro mi, z drugiej strony jakbym umiał diagnozować auta przez internet to bym chyba jeździł Ferrari i siedział na kanarach |
|
|
|
 |
Grax
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Silnik: 2.0 16V
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 12 Lut 2016, 16:56 1.3 - Duże spalanie, śmierdzi benzyną
|
|
|
TSRules napisał/a: | zyrafycztery napisał/a: | Mechanik zasugerował mi wymianę listwy wtryskowej |
to musi być geniusz
ciężko wróżyć, termostat, sonda lambda, trzymające hamulce to na początek, najprościej za parę dych niech pod kompa podłączą i sprawdzą błędy
dodatkowo na krótkich odcinkach spalanie jest duże bo zimny silnik |
Jak by był zwalony termostat to silnik niechciałby się szybko nagrzewać do odpowiedniej temp
Jak trzymają hamulce to trzeba sie przejechać i sprawdzić po wyjściu które koło jest ciepłe a które gorące .
Sonde lamda ładnie czyści się kwaskiem cytrynowym .
Agata zmien mechanika ja w swoim courierze też miałem problemu pięknego zapachu benzyny wymieniłem filtr paliwa na nowy bo był już niezaszczelny . A umiejscowiony jest po prawej stronie samochodu . Ja bym sprawdził jeszcze przewody paliwowe . A i jak w nocy odpalisz samochód w ciemnym miejscu dodaj gazu z pod maski i zobaczysz czy nie masz tam dyskoteki . |
_________________ Wejdz i zostaw komentarz rady pomysły co robić dalej..... |
|
|
|
 |
TSRules

|
Wysłany: 13 Lut 2016, 10:59 1.3 - Duże spalanie, śmierdzi benzyną
|
|
|
to było rok temu dude |
|
|
|
 |
Grax
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Silnik: 2.0 16V
Imię: Mariusz
|
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.