Hałas pod maską przy puszczonym sprzęgle. |
Autor |
Wiadomość |
cazador
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Classic
Silnik: 1.25Duratec 75KM
|
Wysłany: 1 Maj 2015, 22:26 Hałas pod maską przy puszczonym sprzęgle.
|
|
|
Witam, mam mały problem, ponieważ przy odpuszczonym pedale sprzęgła na zimnym silniku (nie wiem czy to ma znaczenie), pod maską jest tak jakby głosniej niż przy wciśniętym sprzęgle. Mogę tak w kólko wciskać i puszczać i na zmiane jest głośno (przy puszczonym) i cicho tzn ciszej (przy wciśniętym). Czytałem duzo i znalazłem opcje typu" może to, może tamto". Może ktoś z was zajmował się tym, albo sam miał podobny przypadek.
Tak dla dokładności napiszę, że sprzęgło mam hydrauliczne, a biegi wchodzą bez problemu (no może wsteczny potrzebuje porządnego wciśnięcia sprzęgła, ale to chyba normalne) |
Ostatnio zmieniony przez Parzych 1 Maj 2015, 23:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
_KRis_
Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: L
|
Wysłany: 2 Maj 2015, 19:06
|
|
|
cazador tu masz podobny problem (w zasadzie taki sam):
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=70303
Są dwie opcje:
1) ten typ tak ma (a także młodsze modele, ale podobne konstrukcyjnie, jak w w/w wątku),
2) jest to jakiś problem ze skrzynią biegów, ale nikt na forum nie potrafi tego zdiagnozować.
Pytanie pomocnicze: czy puszczając sprzęgło, zwłaszcza przy próbie dynamicznej jazdy (np. żeby uciec ze skrzyżowania) słyszysz głuche stuknięcie?
Z własnego, skromnego doświadczenia moge Ci powiedzieć na 100%, że nie jest to wysprzęglik (jak pytałeś w innym wątku).
EDIT: u mnie rano, na zimnym silniku słychać to tak:
Link do YouTube |
|
|
|
 |
cazador
|
Wysłany: 2 Maj 2015, 21:16
|
|
|
U mnie dźwięk dosyć podobny. No nie wiem, jutro jeszcze sprawdzę poziom oleju w skrzyni, bo podobno niedobór jego powoduje wydawanie dźwięków sprzęgła przy położeniu neutralnym. Jak będzie ok, to zostanie mi po prostu to zaakceptować i mieć nadzieję że to nic awaryjnego. |
|
|
|
 |
_KRis_
|
Wysłany: 3 Maj 2015, 10:51
|
|
|
To nie jest poziom oleju w skrzyni. W ub. tygodniu byłem na wymianie simeringa półosi. Po wymianie, na moich oczach mechanik dolewał olej do skrzyni, więc wiem na 100%, że poziom jest właściwy. Niestety nie pomogło w kwestii hałasu.
Ponawiam pytanie, jak u Ciebie ze stukaniem przy puszczaniu sprzęgła. |
|
|
|
 |
cazador
|
Wysłany: 4 Maj 2015, 00:30
|
|
|
Chyba mamy prawdopodobnych winowajców tych naszych dźwięków sprzęgła. Mianowicie podejrzanych jest 2, jest to albo uszkodzone łożysko oporowe lub zużyte tłumiki drgań skrętnych w tarczy sprzęgła. Wiem wiem co do pierwszego to ktoś zaraz napisze że przy uszkodzonym łożysku objawy są odwrotne i hałas jest przy wciśniętym sprzęgle. A tu nie do końca, poczytałem trochę i znalazłem na stronie www.sprzegło.com.pl (strona zajmująca się tym tematem więc na pewno wiedzą co piszą) opis objawów uszkodzonego łożyska oporowego (wyciskowego) które brzmi:
Cytat: | "Szum dochodzący z okolic skrzyni biegów może oznaczać, iż uszkodzeniu uległo łożysko sprzęgła. Jego głośna praca najczęściej występuje po wciśnięciu pedału sprzęgła. Może się również zdarzyć, iż łożysko hałasuje bez obciążenia, a podczas wciśnięcia pedału sprzęgła szum ustaje" |
W przypadku sprzegiel hydraulicznych owym halasujacym lozyskiem jest lozysko wyciskowe przy wysprzegliku ( niekiedy zabudowane razem z wysprzeglikiem). Ale jestem ciekaw czy lozysko oporowe = lozysko wyciskowe bo nie znalazlem odpowiedzi.
Więc coś jest na rzeczy, a co do drugiego podejrzanego to już na logikę można załapać że skoro coś nam hałasuje w sprzęgle a nie hałasowało wcześniej a wszystko z użytkowego punktu widzenia działa prawidłowo ( zmiana biegów bez problemów, żadnych dźwięków podczas zmiany tych biegów itd) to musiały zużyć się owe tłumiki drgań skrętnych w tarczy sprzęgła (te sprężynki). Jeśli ktoś do tego hałasu ma dodatkowo odczucia lekkiego szarpania przy przyśpieszaniu to bankowo 2 podejrzany jest winny moim zdaniem.
Ale to tylko moja teoria więc nie bierzcie tego jak radę od autoryzowanego mechanika
Teraz wypadało by tylko zdemontować skrzynie sprawdzić stan podejrzanych i wymienić nawet jeśli wzrokowo wyglądają dobrze (nieopłacalne trochę rozbieranie skrzyni żeby później nic tam nie wymienić). Sam się niedługo za to zabiorę ale jak przyjdzie czas i fundusze ale myślę że po tych czynnościach hałas zniknie. |
|
|
|
 |
_KRis_
|
Wysłany: 4 Maj 2015, 22:56
|
|
|
cazador nie chcę być złym prorokiem, ale u mnie ten hałas nie zniknął po wymianie wysprzęglika jak też i całego kompletnego sprzęgła |
|
|
|
 |
cazador
|
Wysłany: 4 Maj 2015, 23:40
|
|
|
No to jak to nic nie pomorze to się poddaje , to już naprawdę zostaje przyzwyczajenie się do tego, i modlić się o to aby nic się nie pogarszało |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.