|
Przesunięty przez: trzeci 4 Maj 2012, 22:34 |
[MK5] Mój wierny osiołek |
Autor |
Wiadomość |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 13 Sty 2015, 14:32
|
|
|
Jaszczur napisał/a: | Ja jednej rzeczy tylko nie rozumiem: dlaczego z taką dozą pewności twierdzisz że się nie da/że pochłonie to wiele $$, itp. Ja tam osobiście wolę najpierw wyczerpać wszystkie możliwości zanim ostatecznie skapituluję. I nie twierdzę oczywiście że to musi być proste. Bo nie musi.
Dałbyś chociaż jedno dokładne foto jak to wygląda pod maską - i wtedy albo ostatecznie się zamknę, albo dalej Ci powiercę w głowie. |
Hahaha, ok. Wrócę do domu i jak złapię resztki światła, to machnę uczciwe zdjęcie i je tu wrzucę.
No i oto są - fota spod maski:
Oraz jako bonus, fota nowego nabytku (musiałem na moment zrzucić kółko, fota zrobiona przy okazji, bo i tak zdjęcie silnika robiłem ):
Niebawem dorzucę dekielki z przodu, żeby nic się w okolice łożyska nie dostawało
EDIT (16.03.2015):
Auto musiało wlecieć kolejny raz na warsztat, bo coś mi dmuchało w układ chłodzenia. Głowica do demontażu i sprawdzenia - okazało się, że dobra. Po splanowaniu (uszczelka, najprawdopodobniej felerna, odcisnęła się na głowicy) i złożeniu wszystkiego do kupy nie zauważyłem, żeby coś złego się działo. Czas pokaże czy wszystko trybi jak powinno.
W międzyczasie zamówiłem sobie nowy, oryginalny zbiornik wyrównawczy (yeah). Cenowo lepiej niż niejeden stary, pożółkły z Allegro.
Ze standardowych rzeczy to zmieniony olej sporo przed upływem 10 tysi.
Zostało jeszcze parę rzeczy do roboty, ale wszystko po kolei... |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
DemptD
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wiek: 35 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 2231 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 16 Mar 2015, 21:21
|
|
|
w tym świetle przewód i zacisk nie pasują kolorystycznie do nadwozia |
_________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
Czerwono-czarna® |
|
|
|
 |
Peedro
Klubowicz

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
|
Wysłany: 16 Mar 2015, 21:23
|
|
|
Puff też nie pasuje do nadwozia
I wszystko jest mimo to w porządku |
_________________ "Jeżeli wydaje ci się, że wszystko działa dobrze, na pewno coś przeoczyłeś."
Żaba - RIP |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 16 Mar 2015, 21:31
|
|
|
DemptD - rozeznanie w kolorach masz jak niejedna laska, rurki też nosisz?
Peedro napisał/a: | Puff też nie pasuje do nadwozia |
Nie wiem czy to komplement czy wciepa
@DemptD na dole - Ty franco |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
Ostatnio zmieniony przez Puff 16 Mar 2015, 21:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
DemptD
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wiek: 35 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 2231 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 16 Mar 2015, 21:38
|
|
|
no już Ci mówiłem, że nie - zawsze pytasz jak zamawiasz z allegro swoje |
_________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
Czerwono-czarna® |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 24 Kwi 2015, 00:52
|
|
|
No to się wierny osiołek doczekał gastroskopii mniejszego kalibru, dzięki której znów bucha dymem czarnym jak myśli przeciętnego gimnazjalisty po zobaczeniu pytań na sprawdzianie z matmy.
Kreski w skrócie:
1) czerwona - seria, wiadomo
2) niebieska - pierwszy chrupek u Heko, wiele więcej z tamtego setupu się wycisnąć nie dało
3) zielona - po ostatnich modach (dołożenie IC, wymiana sterownika pompy, rzeźba z przewodami paliwowymi i inne, nie mniej ważne - wszystko możliwe dzięki ogromnej uprzejmości, wiedzy i fachowości Jaszczura)
4) pomarańczowa - drugi chrupek po w/w modach, wypruciu kata, wymianie wydechu, zrobieniu prymitywnego dolotu powietrza do puchy i paru innych pierdołach
Ze względu na to, że gastroskopia była tylko częściowa, osiołek w przedziale 1-2 tys. uderzeń kopytami nie potrafi łagodnie zmieniać prędkości. Albo miele nóżkami, albo tylko dziwnie patrzy zastanawiając się czego właściciel od niego chce.
A tak serio - z racji, że są problemy z pompą, to niestety łagodne używanie dolnej partii obrotów (1-2k, <0,3 bar) kończy się "kangurami" silnika. Czy uda się to naprawić nie wydając przy tym wartości połowy auta, okaże się pewnie jeszcze w tym roku.
Z konkretów - po wdepnięciu gazu w podłogę występuje efekt Cour T'esanne, tzn. osoba nie mająca pojęcia o przebiegu momentu/mocy, tudzież śmiejąca się na widok auta ("bwahahaha takie coś ma przegonić moje passerati 1.9tdi 110 koni?") mówi "o k***aaaaa!" (a im ktoś ma mniejsze pojęcie o dieslach, tym jest więcej "a" na końcu).
Auto obudziło w mojej koleżance pirata drogowego. Dałem się jej kawałek przejechać i mogę powiedzieć jedno - nie dziwię się jej, w kuchni na pewno takich emocji nie ma. Od kiedy depnęła na dwójce do oporu, powtarza w kółko, że "ja też takiego chcę", "muszę kupić diesla" oraz próbuje wymusić podanie adresu Heko, coby od razu po kupnie swojego turbotraktora mogła go schrupkować i siać spustoszenie na drogach, tworząc zasłony dymne bardziej zabójcze od mgieł ze Smoleńska. Jak kupi czarnego kota, to będę wiedział, że Szatan zyskał jeszcze jednego sługę Ciemności.
Jak w każdej bajeczce, i tu musi być morał. Otóż, drogie dzieci, diesel potrafi zap***lać. Dziękuję za uwagę.
Specjalne podziękowania dla Jaszczura - bez niego byłoby wielkie "G" a nie kolejny chip oraz Heko za wyciśnięcie z pompidła ostatniego możliwego Niuta i wyhodowaniu w pośpiechu dodatkowych koni na sterydach. Panowie - niech Moc będzie z Wami! |
|
|
|
|
 |
Jaszczur

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Marcin
|
Wysłany: 24 Kwi 2015, 06:49
|
|
|
My pleasure.
No ale byś się jeszcze pochwalił jak to teraz pod maską wygląda I że icek w MK5 z dizlem jednak jest możliwy.
A co do samego wykresu - dalej jest w miarę, w miarę płasko jeśli chodzi o Nm - moment jest dłuższy niż u nie jednego vaga po chipie. Przyznaję że elektronika sobie lepiej radzi w temacie przebiegu momentu od mechaniki. I niejednego teraz ta fiesta zawstydzi na drodze
I najfajniejsze jest to, że to nie jest jeszcze kres wydajności tego silnika - dalej są możliwości stworzenia kilkunastu dobrych patatajów |
_________________ wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć |
|
|
|
 |
luki

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Imię: Łukasz
Wiek: 39 Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 1676 Skąd: Kraków/Zakopane
|
Wysłany: 24 Kwi 2015, 07:38
|
|
|
Napisz jeszcze że w Krakowie byłeś |
_________________ Jest seFieścina
jest i modneo
KTT- "Klej, Taśma, Trytytki" |
|
|
|
 |
hanysek
Arbuzowy artysta FKP

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Michał
|
Wysłany: 25 Kwi 2015, 01:55
|
|
|
DG??? |
_________________ Była Mk2 1,1 Czerwono
Była Chianti 1,3 skasowano
Jest XR2i Czarno Perła
Turbo było ale sie zmyło :(
dawaj czadu! ale nie siebie!
 |
|
|
|
 |
Jaszczur

Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Marcin
|
Wysłany: 25 Kwi 2015, 08:38
|
|
|
Puff, nie masz wyboru - musisz umieścić więcej obrazków żeby wywołać większy entuzjazm widowni. Sama moc, wykresy i cyfry nie działają tak dobrze na wyobraźnię.
hanysek, nie, Sosnowiec - najznamienitsze i najsławniejsze miasto w tej okolicy. |
_________________ wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 25 Kwi 2015, 11:35
|
|
|
Ostatnie parę dni to w domu bywam po to, żeby coś wybrać z lodówki, umyć się i przespać*, więc lag mam nieprzeciętny...
Zdjęcia machnięte w czwartek:
*z tego też powodu mam nowe wnętrze w padle (fotele, kanapa), rozebrałem pół innej Fiesty w środku (albo i więcej niż pół), a jeszcze będę rozbierał dalej, więc kolejny tydzień zapowiada się nad wyraz ciekawie
luki - tylko przejazdem, bo choć leciałem przez Olkusz, to mnie moja wspaniała nawigacja (viva la Nokia Maps w E52) wp***liła w miasto zamiast poprowadzić krótszą drogą naokoło (którą zresztą później wracałem, skracając czas przejazdu o dobre 30 minut)... |
|
|
|
|
 |
TSRules

Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 25 Kwi 2015, 11:59
|
|
|
Puff napisał/a: | to mnie moja wspaniała nawigacja (viva la Nokia Maps w E52) wp***liła w miasto zamiast poprowadzić krótszą drogą naokoło (którą zresztą później wracałem, skracając czas przejazdu o dobre 30 minut)... |
haa miałem tego fona z tą navi (6 lat) , jakiś rok temu nastąpił problem z napuchniętą baterią której kwota przewyższyła wartość fona i zmieniłem na smartfona z automapą i jest git, nawet fixa łapie szybciej bo się wspomaga A-GPS, mapy już teraz nie odbiegają aż tak od standardowego navi
jedynie trzeba uważać na temperatury bo potrafi się zagrzać na slońcu
polecam |
|
|
|
 |
Ad@mus

Model: Inne auto
Imię: Adam
Wiek: 37 Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 1832 Skąd: Orzesze SMI
|
Wysłany: 2 Maj 2015, 20:20
|
|
|
graty wyniku
normalnie RSka
pamiętam jak jechało 91/185 i było miło a teraz te 250nm musi miazgać cyce
czekam na testy na prawym duzo czasu minelo i czas najwyzszy zebym sie pospuszczal na jakąś fieste |

Dwu litrowa bestia zwana Ulepem |
|
|
|
 |
Tobol

Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 28 Maj 2015, 15:28
|
|
|
Klakson 1 klasa |
|
|
|
 |
van
Moderator
Model: Ford Fiesta Mk1`80
Wersja: S
Silnik: 1.3/69KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 43 Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 2232 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28 Maj 2015, 19:42
|
|
|
ja się zastanawiam jak długo ten silnik wytrzyma bo konstrukcja dużo nie znosi |
_________________ Fiesta MK1 1.3 - Smerfetka
Sierra MK2 2.3T5 - Biała dama
Volva XC70 i inne
 |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 28 Maj 2015, 19:56
|
|
|
Tobol napisał/a: | Klakson 1 klasa |
Niedługo wrzucę zdjęcie spod maski
van napisał/a: | ja się zastanawiam jak długo ten silnik wytrzyma bo konstrukcja dużo nie znosi |
Oj dużo zniesie. Silnik bardzo dużo. Pamiętaj, że Ford tłukł Focusy z silnikami 90-konnymi, które z palcem w 4 literach się robiło na 110 patatajów. Do 150 nie dobiję raczej, więc się nie martwię. |
|
|
|
|
 |
van
Moderator
Model: Ford Fiesta Mk1`80
Wersja: S
Silnik: 1.3/69KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 43 Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 2232 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28 Maj 2015, 20:17
|
|
|
Puff, obym się mylił, w sierrach te silniki padają jakby były zrobione z plasteliny |
_________________ Fiesta MK1 1.3 - Smerfetka
Sierra MK2 2.3T5 - Biała dama
Volva XC70 i inne
 |
|
|
|
 |
Tobol

|
Wysłany: 28 Maj 2015, 20:18
|
|
|
Puff dawaj dawaj ja zamawiam wkrótce coś podobnego spodobało mi się jakoś |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 28 Maj 2015, 20:40
|
|
|
van napisał/a: | Puff, obym się mylił, w sierrach te silniki padają jakby były zrobione z plasteliny |
Bo to nie są >te< silniki. W ścierkach mogła być Endura-D/DE, ale nie DI.
Tobol napisał/a: | Puff dawaj dawaj ja zamawiam wkrótce coś podobnego spodobało mi się jakoś |
S'il vous plait
 |
|
|
|
|
 |
Tobol

|
Wysłany: 28 Maj 2015, 21:11
|
|
|
Efekt jest wyborny też zamawiam ! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|