1.3 - zerwany pasek alternatora ?? |
Autor |
Wiadomość |
Mad_MAX
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 6 Lip 2014, 20:05 1.3 - zerwany pasek alternatora ??
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie jako nowy na tym forum
Chciałem zasięgnąć porady , bo zapewne wy będziecie wiedzieć lepiej ode mnie
Otóż jadąc dzisiaj , nagle zaświeciła mi się kontrolka od akumulatora i tak się świeciła aż do domu i zaraz po tym jak się zaświeciła ta kontrolka wzrosła mi temperatura praktycznie pod czerwone pole i zaczęła się woda gotować , na szczęście miałem blisko do domu , to dojechałem i jak otwarłem maskę , to zobaczyłem po lewej stronie taki cienki pasek był zerwany , to chyba od alternatora ??
Czy to ma jakiś związek z zagotowaniem się wody ??
Bardzo proszę o radę co to może być za pasek i gdzie taki kupię
Z góry dziękuję |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 6 Lip 2014, 21:15
|
|
|
Ma
W silnikach OHV 1.1 1.3 pompa wody napędzana jest wspólnym paskiem z alternatorem. Jeśli się zerwał, silnik stracił chłodzenie. |
|
|
|
 |
brewa7

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Aleksander
|
Wysłany: 6 Lip 2014, 21:52
|
|
|
a pasek powinieneś dostać w pierwszym lepszym sklepie z częściami. Tylko zmierz długość paska i jego szerokość bo te "chinckie" czasem są za szerokie i nie wchodzą na koła pasowe. |
_________________ Była: MK3
Jest: P206
 |
|
|
|
 |
Mad_MAX
|
Wysłany: 6 Lip 2014, 22:31
|
|
|
A powiedzcie mi , ciężko ten pasek wymienić we Fieście ?? Standardowo poluzować alternator i tyle , czy coś jeszcze ?
I czy jest szansa dojechać tak ok. 10km , bo tyle mam do kanału |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 6 Lip 2014, 22:41
|
|
|
A po co Ci kanał. Spokojnie od góry dasz rade wymienić. Lepiej nie jeździj przy becnych temperaturach bez chłodzenia. Wystarczy poluzować alternator. |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem |
|
|
|
 |
Mad_MAX
|
Wysłany: 6 Lip 2014, 22:53
|
|
|
OK , wielkie dzięki za odpowiedź Jutro go wymienię
To teraz mam jeszcze trzy pytania , które mnie nurtują , chyba , że muszę je zadać w innym dziale to prosze o nakierowanie
1. Czasami nie zawsze chce mi zakręcić/odpalić , powiedzmy za 3-4 razem nagle zaskakuje i już normalnie odpala, a czasami normalnie odpala.
To może być rozrusznik??
2. Pękła mi linka od strony pasażera od elektrycznej szyby , trzeba cały mechanizm wymienić czy można coś z samą linką pokombinować ? Jeśli tak , to bardzo proszę o nakierowanie
3. Od kilku lat nie było nic robione z bębnami z tyłu , nie ma jakichś odgłosów niepokojących czy czegoś podobnego ale w trasie czuć i słychać tył , że nie bardzo chce hamować. Jak się do tego zabrać samemu i na co się nastawić ??
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

|
Wysłany: 6 Lip 2014, 23:01
|
|
|
Mad_MAX napisał/a: | 1. Czasami nie zawsze chce mi zakręcić/odpalić , powiedzmy za 3-4 razem nagle zaskakuje i już normalnie odpala, a czasami normalnie odpala.
To może być rozrusznik?? | Czy jak przekręcisz stacyjkę to słychać pracę rozrusznika? Czy tylko takie cyknięcie i nie kręci.
Najlepiej poczytaj sobie o tych tematach, które Cię interesują. |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
|
|
|
 |
brewa7

|
Wysłany: 6 Lip 2014, 23:07
|
|
|
Mad_MAX napisał/a: | 3. Od kilku lat nie było nic robione z bębnami z tyłu , nie ma jakichś odgłosów niepokojących czy czegoś podobnego ale w trasie czuć i słychać tył , że nie bardzo chce hamować. Jak się do tego zabrać samemu i na co się nastawić ?? |
Ściągnij sobie książkę sam naprawiam do MK3. Możesz nawet ode mnie z Chomika, to zobaczysz co i jak i na co się nastawić. |
 |
|
|
|
 |
Mad_MAX
|
Wysłany: 6 Lip 2014, 23:25
|
|
|
Freeman napisał/a: | Mad_MAX napisał/a: | 1. Czasami nie zawsze chce mi zakręcić/odpalić , powiedzmy za 3-4 razem nagle zaskakuje i już normalnie odpala, a czasami normalnie odpala.
To może być rozrusznik?? | Czy jak przekręcisz stacyjkę to słychać pracę rozrusznika? Czy tylko takie cyknięcie i nie kręci.
Najlepiej poczytaj sobie o tych tematach, które Cię interesują. |
Żadnego kręcenia nie słychać , słychać tylko takie hmm ciche wycie/szumienie , nie wiem jak to określić , jak by coś tam chciało i robiło ale nie mogło hehehe |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 6 Lip 2014, 23:29
|
|
|
Co prawda temat główny dotyczy mechaniki silnika, ale mamy tu świeżego kolegę, więc można tym razem zbiorczo odpowiedzieć Następnym razem prosimy jednak o użycie "szukajki" (zwłaszcza, że poniższą odpowiedź znalazłbyś po jej użyciu)
Cytat: | 2. Pękła mi linka od strony pasażera od elektrycznej szyby , trzeba cały mechanizm wymienić czy można coś z samą linką pokombinować ? Jeśli tak , to bardzo proszę o nakierowanie |
Istnieje mit, że ponoć da się to naprawić, ale w praktyce nie widziałem nikogo, kto by to potwierdził
Szukaj nowego mechanizmu (cały) do mk3, 4 lub 5 (różnią się minimalnie, da się je dopasować). Ważne jest natomiast czy masz do wersji 3-drzwiowej czy 5-drzwiowej. Nie pasują zamiennie - warto o tym pamiętać |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

|
Wysłany: 6 Lip 2014, 23:36
|
|
|
Mad_MAX napisał/a: | Żadnego kręcenia nie słychać , słychać tylko takie hmm ciche wycie/szumienie , nie wiem jak to określić , jak by coś tam chciało i robiło ale nie mogło hehehe | Więc obstawiam elektromagnes. |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 7 Lip 2014, 03:24
|
|
|
Mad_MAX napisał/a: | Żadnego kręcenia nie słychać , słychać tylko takie hmm ciche wycie/szumienie , nie wiem jak to określić , jak by coś tam chciało i robiło ale nie mogło hehehe |
a ja sprzęgło kierunkowe zwane bendiksem o ile słyszysz taki dźwięk jak miksera do ciasta.
Co do podnośnika szyby, to są warsztaty które dorabiają linki i zajmują się naprawą tych podnośników. W Łodzi jest zakład na ul pomorskiej prowadzony przez pana Grzyba http://lodz.cylex.pl/firm...e-10876846.html
pasek alternatora o ile nie masz klimy i wspomagania (pasek klinowy nie wielorowkowy) 10x800 |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 7 Lip 2014, 10:01
|
|
|
diodalodz napisał/a: | Co do podnośnika szyby, to są warsztaty które dorabiają linki i zajmują się naprawą tych podnośników. |
(w ramach delikatnego offtopu, na przyszłość) Jak Krzysiek polecasz, to powiedz ile za taką przyjemność trzeba wyłożyć, coby się nie okazało, że to skórka za wyprawkę |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 7 Lip 2014, 16:02
|
|
|
Dałem telefon, trzeba sobie zadzwonić i zapytać. Jeśli uważasz, że używany podnośnik z allegro, w niewiadomym stanie jest coś warty to sorry. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 7 Lip 2014, 18:05
|
|
|
Swoich naprawiać nie potrzebuję - wymieniłem zepsute na używane i działają już parę lat, więc uważam, że demonizujesz używki. Tym bardziej, że mielą się tam linki, a żeby padł komuś silnik, to nigdy nie słyszałem.
A pytałem, bo wyszedłem z założenia, że skoro coś/kogoś polecasz, to pewnie nieraz korzystałeś z usług i wiesz ile to kosztuje. Zamiast napisać, stwierdzasz, że mam sobie zadzwonić. Jak tak ma wyglądać wymiana zdań na forum to sorry |
|
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 7 Lip 2014, 21:34
|
|
|
Są różne typy napędów z użyciem linek. Czasami są nitowane kołowrotki, czasami trzeba też zmieniać pancerze. Czasami wyłamują się prowadnice, zacierają bloczki. Jak zadzwonisz to Pan ci powie. Jak jesteś bystry i wyślesz mu linkę na wzór to ci zrobi za 20-40 zł. Ja sobie zrobiłem prasę, zgrzewarkę i naprawiam sam. |
|
|
|
 |
TSRules

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Flair
|
Wysłany: 7 Lip 2014, 22:25
|
|
|
zasadniczo na szrocie całe drzwi kosztują max 100, więc ile taki mechanizm może kosztować |
|
 |
Mad_MAX
|
Wysłany: 8 Lip 2014, 12:26
|
|
|
Znalazłem cały mechanizm za 50zł z wysyłką , myślę , ze to w miarę cena
Odnośnie paska , to ja mam wspomaganie i u mnie ten pasek jest jakiś taki cieniutki
Odnośnie tego wycia przy zapalaniu , to powiedzmy , że to coś jak mikser tylko bardziej cichy i tępy dźwięk
[ Dodano: Wto Lip 08, 2014 13:21 ]
Właśnie wyciągnąłem z lekkim trudem ten pasek , bez rozkręcania czegokolwiek , bo pęknięty był , tylko się wkręcił w inną rolkę.
Teraz pytanie odnośnie założenia , bo u mnie to jakoś inaczej wszystko wygląda niż w tematach które znalazłem.
Tam siedzi jeszcze jeden pasek , taki grubszy i ten cienki co pękł był założony pod tym grubszym na jednej z rolek i teraz zapewne muszę ściągnąć ten gruby pasek , założyć ten cienki , potem ten gruby i powinno być ?? Tylko jak się do tego zabrać ??
Tak to wygląda na zdjęciu , zaznaczyłem na żółto jak szedł ten pasek co się zerwał albo tak mi się wydaje Bardzo proszę o szybką odpowiedź
 |
|
|
|
 |
brewa7

|
Wysłany: 8 Lip 2014, 14:25
|
|
|
Przychyl się gdzie są śruby napinacza tego szerszego paska. Poluzuj rolkę i zdejmij pasek.
Potem poluzuj alternator, załóż nowy ten cienki pasek tak jak narysowałeś to na fotce, napnij pas i przykręć alter.
Potem załóż drugi pasek tak jak był i napnij go rolką i skręć. Ot cała filiozofia. |
 |
|
|
|
 |
Mad_MAX
|
Wysłany: 8 Lip 2014, 14:31
|
|
|
brewa7 napisał/a: | Przychyl się gdzie są śruby napinacza tego szerszego paska. Poluzuj rolkę i zdejmij pasek. |
A mógłbyś pokazać na moim zdjęciu, którą tą rolkę mam popuścić ?? |
|
|
|
 |
|