[MK7] Czy posiadam komputer pokładowy ?

Podforum dla tematów o elektryce ogólnej Fiest MK7.
<br>Czyli na przykład: oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne, instalacja, alarmy, itp.
<br>Bez tematów dotyczących silnika.

Moderator: Moderatorzy

florek
Posty: 17
Rejestracja: śr 13 mar 2013, 18:43
Płeć: Nie podano

[MK7] Czy posiadam komputer pokładowy ?

Post #1 autor: florek » śr 13 mar 2013, 18:52

Witam,

Od pewnego czasu jestem szczęśliwym właścicielem Forda Fiesty mk7.
Sprzedający powiedział mi, że samochód posiada komputer pokładowy jednak ja go nie widzę.
Nawet nie wyświetla się temperatura jak jest na zewnątrz.
W systemie ford etis nie mogę się zbytnio połapać w nazewnictwie.
Nr. Vin mojego samochodu to WF0GXXGAJG9G45219.

Może ktoś z Was mi pomoże.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 13 mar 2013, 20:24 przez florek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MisiekT
Prince of Tor Kielce 2013
Posty: 1855
Rejestracja: ndz 20 maja 2007, 11:03
Płeć: Nie podano

Post #2 autor: MisiekT » śr 13 mar 2013, 18:56

wychodzi, ze powinienes miec:
Dwuliniowy wyœwietlacz wielofunkc.


czyzby ktos przy licznikach majstrowal czy jak?
MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/vi ... hp?t=59056

florek
Posty: 17
Rejestracja: śr 13 mar 2013, 18:43
Płeć: Nie podano

Post #3 autor: florek » śr 13 mar 2013, 19:02

Mam dwuliniowy no ale wyświetla się na nim tylko jedna linia - przebieg całkowity/dzienny.

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 656
Rejestracja: ndz 11 gru 2011, 10:15
Płeć: Nie podano

Post #4 autor: michal77 » śr 13 mar 2013, 20:20

MisiekT pisze:Dwuliniowy wyœwietlacz wielofunkc.
To jest oznaczenie wyświetlacza centralnego, (tego nad radiem), ale może się to mylić z tymi dwu i trzy liniowymi przy zegarach.
Dla przykładu ja mam:

Kod: Zaznacz cały

Matrycowy wyœwietlacz wielofunkc.


florek, Wychodzi na to że nie masz kompa pokładowego. To zdaje się jest to:

Kod: Zaznacz cały

 Bez Pamięci Podróży

Musiałbyś mieć taki zapis:

Kod: Zaznacz cały

 Z komput. pokład.
 Termometr -temperatura na zewnštrz


P.S. Nie wiedziałem że są wersje bez kompa pokładowego.
Luknij na zagraniczne fora, możliwe ze można jakoś uruchomić kompa.

artax
Posty: 397
Rejestracja: sob 26 lut 2011, 22:30
Płeć: Nie podano

Post #5 autor: artax » śr 13 mar 2013, 20:26

po lewej masz manetke,ktora musi miec przycisk.
pzdr
Jest 115 KM i 256 Nm :)

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 656
Rejestracja: ndz 11 gru 2011, 10:15
Płeć: Nie podano

Post #6 autor: michal77 » śr 13 mar 2013, 20:28

artax, Przycisk ma przy liczniku, który zmienia:
florek pisze: przebieg całkowity/dzienny.
Ostatnio zmieniony pn 18 mar 2013, 09:37 przez michal77, łącznie zmieniany 1 raz.

florek
Posty: 17
Rejestracja: śr 13 mar 2013, 18:43
Płeć: Nie podano

Post #7 autor: florek » czw 14 mar 2013, 08:11

Nie posiadam na manetce przycisku trip. Posiadam też Toyote yaris z 2007r i tam pozycje komputera przełącza się za pomocą przycisku przy zegarach.

Powiem Wam Panowie, że muszę jakoś włączyć lub zamontować komputer do tego samochodu bo lubię takie bajery. Chciałbym też zmienić radio na to z większym wyświetlaczem ale najpierw komp.

Jakieś pomysły?
MisiekT widzę, że Twoja Fiesta na sporej zajawce dopieszczana była/jest. Może masz jakąś cenna uwagę?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MisiekT
Prince of Tor Kielce 2013
Posty: 1855
Rejestracja: ndz 20 maja 2007, 11:03
Płeć: Nie podano

Post #8 autor: MisiekT » czw 14 mar 2013, 08:18

ok, czyli to faktycznie wersja bez kompa... wspolczuje

florek pisze:Może masz jakąś cenna uwagę?

nie mam, masz biale 3D, wiec na moje mozesz kopiowac po kawalku moja :)
jak chcesz to mam komplet zapasowe naklejki na bok
MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/vi ... hp?t=59056

florek
Posty: 17
Rejestracja: śr 13 mar 2013, 18:43
Płeć: Nie podano

Post #9 autor: florek » czw 14 mar 2013, 08:38

MisiekT widziałem, że montowałeś sobie tempomat.
Skoro tempomat się da to dołożenie kompa też powinno jakoś przejść. Problem w tym, że ja się tak na tym znam, że muszę się Was o wszystko pytać ;)


Nie daleko mnie jest gościu co ma kompy do różnych aut i uaktywnia jak w aso różne funkcje w furach. Zajrzę do niego może coś mi podpowie.

artax
Posty: 397
Rejestracja: sob 26 lut 2011, 22:30
Płeć: Nie podano

Post #10 autor: artax » czw 14 mar 2013, 08:52

michal77 pisze:artax, Przycisk na manetce ma, który zmienia:
florek pisze: przebieg całkowity/dzienny.

Sorry zakręcilem sie ,myslalem o trip komputerze :)
pzdr
Jest 115 KM i 256 Nm :)

Awatar użytkownika
MisiekT
Prince of Tor Kielce 2013
Posty: 1855
Rejestracja: ndz 20 maja 2007, 11:03
Płeć: Nie podano

Post #11 autor: MisiekT » czw 14 mar 2013, 08:58

wszystko mozna dolozyc... ale dokladnie nikt Ci nie powie czego brakuje, bo MK7'ki bez kompa to rzadkosc
MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/vi ... hp?t=59056

florek
Posty: 17
Rejestracja: śr 13 mar 2013, 18:43
Płeć: Nie podano

Post #12 autor: florek » czw 14 mar 2013, 22:21

A gdzie powinien znajdować się komputer w mk7?

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 656
Rejestracja: ndz 11 gru 2011, 10:15
Płeć: Nie podano

Post #13 autor: michal77 » czw 14 mar 2013, 22:59

Jeżeli chodzi o wyświetlanie to tam gdzie są przejechane kilometry.

florek
Posty: 17
Rejestracja: śr 13 mar 2013, 18:43
Płeć: Nie podano

Post #14 autor: florek » czw 14 mar 2013, 23:03

Chodzi mi o to gdzie znajduje się fizycznie skrzynka komputera pokładowego.

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 656
Rejestracja: ndz 11 gru 2011, 10:15
Płeć: Nie podano

Post #15 autor: michal77 » czw 14 mar 2013, 23:51

Chyba nie ma czegoś takiego jak skrzynka komputera pokładowego, domniemywam że w liczniku jest jakiś układ odpowiedzialny za to.
Możliwe że masz to w swoim i wystarczy sama manetka z przyciskiem, ew. aktywacja w serwisie, a możliwe też że trzeba zegary zmienić.
Nikt Ci tutaj tego dokładnie nie powie, bo nie pamiętam żeby ktoś to robił.

Awatar użytkownika
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012
Posty: 8880
Rejestracja: czw 26 kwie 2007, 10:46
Województwo: Mazowieckie
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Nadwozie: 3d
Silnik: 1.6Duratec100KM
Skrzynia: (5)
Imię: Jacek
Płeć: Mężczyzna

Post #16 autor: Parzych » pt 15 mar 2013, 01:06

Minimum zegary do wymiany (chyba że się mylę) i GEM albo do przestrojenia albo do wymiany, być może jeszcze jakieś czujniki czy inne pierdoły... I oczywiście ta manetka...
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM" (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
ObrazekObrazek

florek
Posty: 17
Rejestracja: śr 13 mar 2013, 18:43
Płeć: Nie podano

Post #17 autor: florek » pt 15 mar 2013, 08:15

Myślę, że zegary mogłyby zostać bo w trybie serwisowym gdy biorę test wyświetlacza to zapala się tam sporo rzeczy. Prawie cały jest zapełniony.
Pojadę do jakiegoś speca może da się to włączyć i od razu bym wyłączył tą zieloną strzałkę info o zmianie biegu na wyższy.

Parzych - co to jest GEM?
Gdzie znajduję się czujnik temp zewnętrznej?
Ostatnio zmieniony pt 15 mar 2013, 08:24 przez florek, łącznie zmieniany 1 raz.

artax
Posty: 397
Rejestracja: sob 26 lut 2011, 22:30
Płeć: Nie podano

Post #18 autor: artax » pt 15 mar 2013, 08:16

Panowie to czym mowimy bo napisalem o manetce ,ktora zmienia km,zeruje spalanie , i slysze ,ze nie o to chodzi. :9: Ta sama manetka w ktorej mam wybieranie głosowe.Trip jest przydatny ale wazniejsze są info wyswietlane na srodkowym wyswietlaczu.np;o spalonej zarowce,,potwierdzenie o wyłączeniu esp itp
pzdr
GEM -tzw moduł komfortu.
Jest 115 KM i 256 Nm :)

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 656
Rejestracja: ndz 11 gru 2011, 10:15
Płeć: Nie podano

Post #19 autor: michal77 » pt 15 mar 2013, 11:41

florek, Może na początek zrób taką prostą rzecz, która nic nie kosztuje >>test zegarów

Zrób tak jak opisane w powyższym temacie i po:
gsmphone pisze:b. Zapala wszystkie linie wyświetlacza

sprawdź co Twój wyświetlacz pokazuje, czyli np: jednostki temperatury, l/100km, taki mały dystrybutorek paliwa, itd.

florek
Posty: 17
Rejestracja: śr 13 mar 2013, 18:43
Płeć: Nie podano

Post #20 autor: florek » pt 15 mar 2013, 18:33

Wyświetlacz pokazuje mi jednostki temperatury, l/100km, taki mały dystrybutorek paliwa, ikonę tempomatu itp.


Wróć do „Elektryka ogólna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika