Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Przesunięty przez: szynszyl
Czw Lip 10, 2014 15:08
[MK7] Czy posiadam komputer pokładowy ?
Autor Wiadomość
florek 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Michał
Wiek: 26
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 17
Skąd: Pruszków
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 18:52   [MK7] Czy posiadam komputer pokładowy ?

Witam,

Od pewnego czasu jestem szczęśliwym właścicielem Forda Fiesty mk7.
Sprzedający powiedział mi, że samochód posiada komputer pokładowy jednak ja go nie widzę.
Nawet nie wyświetla się temperatura jak jest na zewnątrz.
W systemie ford etis nie mogę się zbytnio połapać w nazewnictwie.
Nr. Vin mojego samochodu to WF0GXXGAJG9G45219.

Może ktoś z Was mi pomoże.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez trzeci Sro Mar 13, 2013 20:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MisiekT 
Prince of Tor Kielce 2013


Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Sport
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Michał
Wiek: 30
Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 1609
Skąd: Wawa
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 18:56   

wychodzi, ze powinienes miec:
Cytat:

Dwuliniowy wyœwietlacz wielofunkc.


czyzby ktos przy licznikach majstrowal czy jak?
_________________
MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59056
 
 
 
florek 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Michał
Wiek: 26
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 17
Skąd: Pruszków
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 19:02   

Mam dwuliniowy no ale wyświetla się na nim tylko jedna linia - przebieg całkowity/dzienny.
 
 
michal77 
Klubowicz


Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.4 Duratec
Wiek: 37
Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 480
Skąd: SWD
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 20:20   

MisiekT napisał/a:
Dwuliniowy wyœwietlacz wielofunkc.
To jest oznaczenie wyświetlacza centralnego, (tego nad radiem), ale może się to mylić z tymi dwu i trzy liniowymi przy zegarach.
Dla przykładu ja mam:
Kod:
Matrycowy wyœwietlacz wielofunkc.


florek, Wychodzi na to że nie masz kompa pokładowego. To zdaje się jest to:
Kod:
 Bez Pamięci Podróży

Musiałbyś mieć taki zapis:
Kod:
 Z komput. pokład.
 Termometr -temperatura na zewnštrz


P.S. Nie wiedziałem że są wersje bez kompa pokładowego.
Luknij na zagraniczne fora, możliwe ze można jakoś uruchomić kompa.
_________________
Polonez Truck 1.6i
Ford Fiesta mk7 sport
 
 
 
artax 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Darek
Wiek: 49
Dołączył: 26 Lut 2011
Posty: 393
Skąd: Świdnica
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 20:26   

po lewej masz manetke,ktora musi miec przycisk.
pzdr
_________________
Jest 115 KM i 256 Nm :)
 
 
michal77 
Klubowicz


Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.4 Duratec
Wiek: 37
Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 480
Skąd: SWD
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 20:28   

artax, Przycisk ma przy liczniku, który zmienia:
florek napisał/a:
przebieg całkowity/dzienny.
_________________
Polonez Truck 1.6i
Ford Fiesta mk7 sport
Ostatnio zmieniony przez michal77 Pon Mar 18, 2013 09:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
florek 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Michał
Wiek: 26
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 17
Skąd: Pruszków
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 08:11   

Nie posiadam na manetce przycisku trip. Posiadam też Toyote yaris z 2007r i tam pozycje komputera przełącza się za pomocą przycisku przy zegarach.

Powiem Wam Panowie, że muszę jakoś włączyć lub zamontować komputer do tego samochodu bo lubię takie bajery. Chciałbym też zmienić radio na to z większym wyświetlaczem ale najpierw komp.

Jakieś pomysły?
MisiekT widzę, że Twoja Fiesta na sporej zajawce dopieszczana była/jest. Może masz jakąś cenna uwagę?

Pozdrawiam
 
 
MisiekT 
Prince of Tor Kielce 2013


Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Sport
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Michał
Wiek: 30
Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 1609
Skąd: Wawa
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 08:18   

ok, czyli to faktycznie wersja bez kompa... wspolczuje

florek napisał/a:
Może masz jakąś cenna uwagę?

nie mam, masz biale 3D, wiec na moje mozesz kopiowac po kawalku moja :)
jak chcesz to mam komplet zapasowe naklejki na bok
_________________
MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59056
 
 
 
florek 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Michał
Wiek: 26
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 17
Skąd: Pruszków
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 08:38   

MisiekT widziałem, że montowałeś sobie tempomat.
Skoro tempomat się da to dołożenie kompa też powinno jakoś przejść. Problem w tym, że ja się tak na tym znam, że muszę się Was o wszystko pytać ;)


Nie daleko mnie jest gościu co ma kompy do różnych aut i uaktywnia jak w aso różne funkcje w furach. Zajrzę do niego może coś mi podpowie.
 
 
artax 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Darek
Wiek: 49
Dołączył: 26 Lut 2011
Posty: 393
Skąd: Świdnica
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 08:52   

michal77 napisał/a:
artax, Przycisk na manetce ma, który zmienia:
florek napisał/a:
przebieg całkowity/dzienny.

Sorry zakręcilem sie ,myslalem o trip komputerze :)
pzdr
_________________
Jest 115 KM i 256 Nm :)
 
 
MisiekT 
Prince of Tor Kielce 2013


Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Sport
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Michał
Wiek: 30
Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 1609
Skąd: Wawa
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 08:58   

wszystko mozna dolozyc... ale dokladnie nikt Ci nie powie czego brakuje, bo MK7'ki bez kompa to rzadkosc
_________________
MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59056
 
 
 
florek 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Michał
Wiek: 26
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 17
Skąd: Pruszków
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 22:21   

A gdzie powinien znajdować się komputer w mk7?
 
 
michal77 
Klubowicz


Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.4 Duratec
Wiek: 37
Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 480
Skąd: SWD
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 22:59   

Jeżeli chodzi o wyświetlanie to tam gdzie są przejechane kilometry.
_________________
Polonez Truck 1.6i
Ford Fiesta mk7 sport
 
 
 
florek 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Michał
Wiek: 26
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 17
Skąd: Pruszków
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 23:03   

Chodzi mi o to gdzie znajduje się fizycznie skrzynka komputera pokładowego.
 
 
michal77 
Klubowicz


Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.4 Duratec
Wiek: 37
Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 480
Skąd: SWD
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 23:51   

Chyba nie ma czegoś takiego jak skrzynka komputera pokładowego, domniemywam że w liczniku jest jakiś układ odpowiedzialny za to.
Możliwe że masz to w swoim i wystarczy sama manetka z przyciskiem, ew. aktywacja w serwisie, a możliwe też że trzeba zegary zmienić.
Nikt Ci tutaj tego dokładnie nie powie, bo nie pamiętam żeby ktoś to robił.
_________________
Polonez Truck 1.6i
Ford Fiesta mk7 sport
 
 
 
Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012





Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 41
Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 7197
Skąd: WawaTeam/Praga
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 01:06   

Minimum zegary do wymiany (chyba że się mylę) i GEM albo do przestrojenia albo do wymiany, być może jeszcze jakieś czujniki czy inne pierdoły... I oczywiście ta manetka...
_________________
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 
 
florek 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Michał
Wiek: 26
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 17
Skąd: Pruszków
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 08:15   

Myślę, że zegary mogłyby zostać bo w trybie serwisowym gdy biorę test wyświetlacza to zapala się tam sporo rzeczy. Prawie cały jest zapełniony.
Pojadę do jakiegoś speca może da się to włączyć i od razu bym wyłączył tą zieloną strzałkę info o zmianie biegu na wyższy.

Parzych - co to jest GEM?
Gdzie znajduję się czujnik temp zewnętrznej?
Ostatnio zmieniony przez florek Pią Mar 15, 2013 08:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
artax 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Darek
Wiek: 49
Dołączył: 26 Lut 2011
Posty: 393
Skąd: Świdnica
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 08:16   

Panowie to czym mowimy bo napisalem o manetce ,ktora zmienia km,zeruje spalanie , i slysze ,ze nie o to chodzi. :9: Ta sama manetka w ktorej mam wybieranie głosowe.Trip jest przydatny ale wazniejsze są info wyswietlane na srodkowym wyswietlaczu.np;o spalonej zarowce,,potwierdzenie o wyłączeniu esp itp
pzdr
GEM -tzw moduł komfortu.
_________________
Jest 115 KM i 256 Nm :)
 
 
michal77 
Klubowicz


Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.4 Duratec
Wiek: 37
Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 480
Skąd: SWD
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 11:41   

florek, Może na początek zrób taką prostą rzecz, która nic nie kosztuje >>test zegarów

Zrób tak jak opisane w powyższym temacie i po:
gsmphone napisał/a:
b. Zapala wszystkie linie wyświetlacza

sprawdź co Twój wyświetlacz pokazuje, czyli np: jednostki temperatury, l/100km, taki mały dystrybutorek paliwa, itd.
_________________
Polonez Truck 1.6i
Ford Fiesta mk7 sport
 
 
 
florek 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Michał
Wiek: 26
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 17
Skąd: Pruszków
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 18:33   

Wyświetlacz pokazuje mi jednostki temperatury, l/100km, taki mały dystrybutorek paliwa, ikonę tempomatu itp.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Przyklejony: [MK7] Fiesta MK7
Fordy Fiesta VII generacji (2009-....)
Freeman Nasze auta 0 Wto Lip 12, 2011 15:28
Freeman
Brak nowych postów Przyklejony: Jak rozpoznać czy skrzynia ma LSD
stafcio Tuning mechaniczny 5 Pon Gru 06, 2010 18:43
Nikuś
Brak nowych postów Przyklejony: [MK7] Wersje wyposażenia - mini FAQ
Mini FAQ o tym jak rozpoznać wersję wyposażenia MK7
FFDriver Przed zakupem 0 Pon Maj 26, 2014 08:07
FFDriver
Brak nowych postów Przyklejony: [MK7] FAQ - Przycisk otwierania klapy - NAPRAWA
Instrukcja demontażu tapicerki klapy oraz naprawy mikrowłącznika - przycisku otwierania klapy w mk7
Kam1l Elektryka ogólna 9 Sro Kwi 30, 2014 19:38
Kam1l
Brak nowych postów [MK7] Komputer pokładowy
fryszard Elektryka 3 Pon Cze 06, 2011 09:25
fryszard


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group







Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.