Przesunięty przez: Freeman 22 Lut 2014, 18:57 |
[MK5] Ford Fiesta 1.6 sport 103KM od Raffaello |
| Autor |
Wiadomość |
Raffaello

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Rafał
|
Wysłany: 11 Lis 2012, 13:31
|
|
|
Co do tego czujnika to trudno mi powiedzieć czy pasuje. Myślę że tak, bo większość czujników w fordach jest praktycznie taka sama. Mój był od focusa i wygląda identycznie jak te w mondeo i fiestach więc to bez różnicy. Ten o którym mówisz zauważyłem że jest sporo tańszy ale myślę że powinien pasować.
Swoją drogą na allegro widzę że takie czujniki jak ja kupiłem można w chwili obecnej na allegro kupić bardzo tanio.
Jest ich sporo w cenie do 50 zł.
Ja akurat celowałem w czujnik który był z kompletną wtyczką i gniazdem aby móc go łatwo odłączać a takich kompletów nie łatwo znaleźć.
Co do wtyczki dobra podpowiedź że pasuje od mondeo. Komuś na pewno się przyda ta informacja.
U mnie wszystko działa tak jak to złożyłem i zgodzę się z Tobą że mieć w aucie termometr temperatury zewnętrznej to nieoceniony 'luksus' a w obecnych autach - standard. |
_________________ Była Fiesta MK5 1.6 16V Zetec-S sport 103KM r. 2000
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Jest Mondeo MK1 1.6 16v 88KM r. 1996 - zagazowany - urządzenie dowożące do pracy
 |
|
|
|
 |
ff1980
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 14 Lis 2012, 13:56
|
|
|
| jeszcze jedna sprawa odnośnie naszych skrzynek bezpieczników, a dokładnie tylnej części z przekaźnikami, chciałem wpiąć przekaźnik opóźnienia światła kabiny ale ta"część" w żadnym wypadku nie przypomina płyty z mk4, ogólnie to zwój kabli uformowany i sterczą po bokach podajże tylko 2 zielone przekaźniki, reszta to tylko miejsca na wpięcie przekażników razem z wtyczkami ale do czego?zero jakies instalacji... |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 14 Lis 2012, 15:39
|
|
|
| W mk5 prawie wszystko siedzi w GEM-ie, więc zabieranie się za elektrykę, mając schematy z mk4, niewiele się zdziała. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
ElGrey
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Grześ
|
Wysłany: 14 Lis 2012, 19:17
|
|
|
Aż przewertowałem instrukcje i dobrze pamiętałem ze ani w Mk4 ani 5 nie ma takiego przekaźnika który opóźniałby gaszenie światła kabinowego A elektryka w Mk4 i 5 praktycznie jest identyczna, różnice występują jedynie w wiązce pomiędzy sterownikiem a zegarami i przełącznikiem zespolonym, reszta praktycznie bez zmian. |
_________________ Mk VI 2007 S 1.6 TDCI 115 KM, 280 Nm
Mk IV 1999 style 1.25
Mk IV 1996 focus 1.3 (RIP 08 2010)
 |
|
|
|
 |
ff1980
|
Wysłany: 14 Lis 2012, 19:37
|
|
|
w mk4 jest opóźniacz bo mam możliwość użytkowania takiej fiesty ghia, ale widocznie nie ma co narzekać jeśli w mk 5 to postęp... |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 14 Lis 2012, 19:44
|
|
|
| ff1980 napisał/a: | | w mk4 jest opóźniacz |
Sam podsumowałeś swoją wypowiedź:
| ff1980 napisał/a: | | fiesty ghia |
|
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
ElGrey
|
Wysłany: 14 Lis 2012, 19:46
|
|
|
Ja w podstawowej wersji focus w Mk4 też miałem opóźniacz, to żaden luksus |
Mk IV 1999 style 1.25
 |
|
|
|
 |
Raffaello

|
Wysłany: 14 Lis 2012, 23:26
|
|
|
A ja mam MK5 i w mojej nie było ściemniacza oświetlenia więc musiałem go zainstalować.
Nie wiem czy fiesty MK4 lub MK5 miały fabrycznie opcjonalnie instalowany ściemniacz - nie mam takiej wiedzy - możliwe że Twoja miała go zainstalowanego przez poprzedniego użytkownika.
Co do skrzynki bezpieczników to akurat w moim przypadku jest tak, że rzeczywistość nie pokrywa się z tym co znalazłem w instrukcji obsługi - jeśli chodzi o skrzynkę w komorze silnika, bo ta w kabinie cudem jest opisana w instrukcji obsługi choć i też nie super dokładnie. |
Jest Mondeo MK1 1.6 16v 88KM r. 1996 - zagazowany - urządzenie dowożące do pracy
 |
|
|
|
 |
modell1
Moderator
Imię: Marcin
Wiek: 49 Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 1881 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 15 Lis 2012, 00:27
|
|
|
Na pewno w mk5 jest fabryczny ściemniacz. Ev ma w fofi ghia. I działa nawet pod sterowaniem zamka centralnego. |
|
 |
ElGrey
|
Wysłany: 15 Lis 2012, 06:34
|
|
|
| Jest tyle wersji instalacji elektrycznej w każdym modelu że głowa boli więc wszystko możliwe, ale ja mam własną drugą Mk4, ale przez moje ręce przewinęło się ich już trochę (oj będzie ze 15, Mk 4 i 5) i wszystkie trafiły mi się ze ściemniaczem i nikt dodatkowo ich nie matował i faktycznie razem z zamkiem niektóre działały. |
Mk IV 1999 style 1.25
 |
|
|
|
 |
Raffaello

|
Wysłany: 15 Lis 2012, 09:51
|
|
|
Więc możliwe że ściemniacz był montowany jako dodatkowa opcja w MK5 bo moja nie miała fabrycznie, za to ja zamontowałem sobie lepszy model bo nie dość że działa pod centralnym zamkiem (zapala się rozjaśniając po otwarciu auta z pilota i ściemnia po zamknięciu auta pilotem) to ma dodatkowo programowalne czasy ściemniania i rozjaśniania oraz podtrzymywania światła po zamknięciu drzwi |
 |
|
|
|
 |
Raffaello

|
Wysłany: 15 Lis 2012, 11:57 silnik sporta zaczął przerywać - wymiana świec i cewki
|
|
|
Witam.
Ostatnim czasem zdarzyło się iż po powrocie z dłuższej trasy - 500 km w dwie strony - na drugi dzień sport zaczął przerywać i nawet przestał palić na jeden cylinder - konkretnie na 4. Na desce rozdzielczej pojawiła się pomarańczowa lampa silnika sygnalizująca awarię.
Po sprawdzeniu iskry poprzez podnoszenie kopułek na świecach okazało się że właśnie na 4 cylindrze nie ma iskry. W pierwszej kolejności postanowiłem wymienić świece na nowe gdyż ja jeżdżę nim 3 lata i nie wymieniałem świec nie mówiąc czy poprzedni właściciele je wymieniali. Okazało się iż świece nie były wymieniane od nowości więc jest okazja je wymienić.
Zakupiłem świece Fordowskie gdyż nie są drogie - powiedziałbym że są dużo tańsze od np. NGK lub Bosch'a.
Stare po wykręceniu okazało się iż mają elektrody sporo nadpalone co widać na zdjęciu
Niestety po założeniu nowych świec sport dalej przerywał choć efekt był lepszy bo na wolnych obrotach pracował równo i płynnie i przy delikatnych powolnym przyspieszaniu również, natomiast przy gwałtownym wciśnięci pedału gazu silnik przerywał tak jakby na jeden cylinder.
Szukałem na forach co może być tego przyczyną i opinie były różne.
Postanowiłem sprawdzać wszystko po kolei.
Myślałem że może czujnik CPP położenia przepustnicy lub przepływomierz powietrza więc postanowiłem je przeczyścić i wizualnie sprawdzić.
Przy okazji wymontowania przepustnicy postanowiłem ją również przeczyścić.
I tak oto wymontowałem przepustnicę łącznie z rurą dolotową i przepływomierzem
Rozebrałem CPP i przeczyściłem
oraz przepływomierz powietrza przeczyściłem delikatnie na sucho
Przeczyściłem i nasmarowałem przepustnicę bo wcześniej miałem efekt taki, iż gdy robiło się zimno (temperatura około zera) to przepustnica się lekko przycinała w pozycji zamkniętej. I okazało się i zebrało się w niej nieco nagaru który gdy twardniał w niskiej temperaturze lekko blokował przepustnicę.
Po przeczyszczeniu przepustnica działa lekko i sprawnie.
Przy okazji demontażu przepustnicy wszystko przeczyściłem również kolektor dolotowy a także mogłem zobaczyć jak on wygląda.
Zastanawiam się nad zmianą przepustnicy na taką od silnika 2.0 . Wiem że wymaga to małych przeróbek ale inni mówią że warto.
Nad tym się jeszcze zastanowię.
Potem wszystko złożyłem i czekałem jaki będzie efekt.
Okazało się że po złożeniu efekt jest dalej taki sam - wciąż szarpie przy przyspieszaniu.
Zacząłem z powrotem przyglądać się iskrze na świecach.
Po zdejmowaniu po kolei kopułek z cewki zapłonowej stwierdziłem że na cylindrze 1 i 3 iskra jest dobra, na 2 iskra była taka mocna że wychodziła poza kabel i nieźle mnie poraziło, natomiast na 4 cylindrze była taka słaba, że po wyciągnięciu kabla z cewki na niecałe 2 centymetry iskra już nie przeskakiwała.
Więc stawiałem na to iż winna temu musi być cewka zapłonowa.
Zamówiłem nową - niekoniecznie markową - cewkę, i przyszedł czas na jej montaż.
Najpierw zdemontowałem starą cewkę która z zewnątrz wyglądała dobrze - ale co z tego.
Zdjąłem kable z cewki i odkręciłem 4 śruby mocujące.
Przepisałem sobie z cewki starej na nową oznaczenia kolejności cylindrów.
Na starej była naklejka z oznaczeniem, natomiast nowa nie miała żadnych naklejek.
Przepiąłem złączkę zasilającą cewkę, przykręciłem, podłączyłem kable wysokiego napięcia i zastanawiałem się, czy teraz przestanie przerywać i będzie płynnie przyspieszać.
I po odpaleniu auta cel osiągnięty - usterka usunięta!!!
Silnik pracuje równo i przyspiesza bez żadnego szarpania.
Tak więc skończyło się na wymianie świec i cewki zapłonowej. Sport teraz może dalej śmigać tak jak czynił to do tej pory i oby jak najdłużej bezawaryjnie |
 |
|
|
|
 |
hubi_2006

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Techno
Imię: Hubert
Wiek: 38 Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 1479 Skąd: Kruszwica
|
Wysłany: 15 Lis 2012, 12:31
|
|
|
Raffaello, na przyszłość przeszukaj czasem działy mechanika i elektryka Opisany przez Ciebie problem moim zdaniem od razu wskazywał na cewkę. Skąd wiem? Bo sam bujałem się z tym problemem pół roku. To jest jakaś chorobliwa przypadłość Zeteców na bazie 1.25. Kiedy chciałem przyspieszyć musiałem dwukrotnie wciskać pedał gazu. Za pierwszym wciśnięciem pedału silnik dławił się/ zalewał, ale po odpuszczeniu i ponownym wciśnięciu gazu problem odchodził. Spalanie przy tym było raczej w normie, ale nawet z ruszaniem były problemy.
Z tym problemem nie tylko ja sie spotkałem, ale u mnie po zdjęciu cewki oczy ujrzały sporo pęknięć obudowy od strony silnika. Stąd też pewnie do nowych cewek (przynajmniej Beru) dodają kołnierze, które mają chronić cewkę przed wysokimi temperaturami. Szkoda tylko, że te kołnierze trzeba całkiem przerobić przed montażem. Proponowałbym dopisać problem z cewką w jakimś FAQ w mechanice, albo niech powyższy postRaffaello zostanie podwieszony w mechanice. |
_________________ Powyższy post nie ma na celu obrazy czytelnika. Wszelka nadinterpretacja jego treści może wynikać z przypadku lub celowego doszukiwania się nieistniejących treści obraźliwych, jak i pogardliwych.
ebesz szkerebe debesz (R) |
|
|
|
 |
modell1
Moderator
Imię: Marcin
Wiek: 49 Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 1881 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 15 Lis 2012, 16:51
|
|
|
Dokładnie tak jak pisze kolega. Ja już w fioletowej i czarnej musiałem zrobić. A usterka skazywała na brak iskry.
A co do przepustnicy z 2.0 to masz u mnie opisane.
Ps Podziwiam cię za dokładną fotografie z prac w fofi. Ja nie mam czasu na taką zabawę jak coś robię. |
|
 |
Raffaello

|
Wysłany: 16 Lis 2012, 12:08
|
|
|
| hubi_2006 napisał/a: | | Opisany przez Ciebie problem moim zdaniem od razu wskazywał na cewkę. Skąd wiem? Bo sam bujałem się z tym problemem pół roku. To jest jakaś chorobliwa przypadłość Zeteców na bazie 1.25. Kiedy chciałem przyspieszyć musiałem dwukrotnie wciskać pedał gazu. Za pierwszym wciśnięciem pedału silnik dławił się/ zalewał, ale po odpuszczeniu i ponownym wciśnięciu gazu problem odchodził. Spalanie przy tym było raczej w normie, ale nawet z ruszaniem były problemy. |
U mnie tak jak pisałem z początku problemem była nierówna praca silnika na wolnych obrotach a po wymianie świec dławił się przy gwałtownym ruszaniu i przyspieszaniu. Przy łagodnym operowaniu gazem przy ruszaniu i przyspieszaniu normalnie pracował, sporadycznie szarpał. Nie było tak jak u Ciebie, że przy ponownym wciśnięciu gazu problem odchodził. Więc objawy podobne choć różne.
Jakkolwiek było w obu przypadkach wyszło, że winna jest cewka zapłonowa.
Stara którą wymieniłem wizualnie wyglądała dobrze - zero zewnętrznych uszkodzeń i pęknięć.
Cały post o problemie z cewką zamieściłem w Mechanice
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=65341 |
 |
| Ostatnio zmieniony przez Raffaello 16 Lis 2012, 23:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zwardek
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
|
Wysłany: 16 Lis 2012, 14:02
|
|
|
Też mam problem z cewką, ale tylko w deszczowe dni i jak dłużej postoi - trzeba by kupić nową.
Jak się zagrzeje to jest OK.
Dobra robota z relacją
Co do świec to mam zboczenie, że wymieniam razem z olejem |
_________________ MK3 1989 1.1 Recaro 2005 - 2014
MK5 2000 1.6 16v - 2009 - 2013
MK3 1990 1.6 RS Turbo 2014 - 2018
SAAB 9-3 2005 1.9 TiD 150ps 2014 -
MK3 1991 1.6 RS Turbo 2019 -
VW Multivan 2.5 TDI 2022 -
Subaru Impreza GT 2.0 2023 - 2024
MK3 Focus RS 2024 - |
|
|
|
 |
tadzias

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Xr2
Silnik: 1.6/96KM
Imię: Tadek
|
Wysłany: 26 Lis 2012, 11:14
|
|
|
| hubi_2006 napisał/a: | | To jest jakaś chorobliwa przypadłość Zeteców na bazie 1.25. |
endura 1.3 z przełomu 99/00 również miała taki problem, portfel od razu lżejszy o jakieś 200-250PLN |
|
|
|
 |
ff1980
|
Wysłany: 5 Gru 2012, 15:42
|
|
|
| jedno pytanko do Raffaello odnośnie zegarka z termometrem, przekręcając kluczyk do pozycji kontrolek zegarek zapala śnieżynki po czym daje temp. zależnie od ilości stopni, i czy u Ciebie w nast. pozycji po odpaleniu silnika zegarek ponownie robi test temp. ? bo u mnie tak się dzieje, a w mk4 właśnie tylko raz robi test przed odpaleniem. |
|
|
|
 |
Raffaello

|
Wysłany: 5 Gru 2012, 16:57
|
|
|
Tak jak u Ciebie również u mnie po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon zegarek robi test, zapalają się na moment obie śnieżynki, potem pokazuje temperaturę i zapala bądź nie odpowiednią śnieżynkę w zależności od temperatury.
W momencie odpalenia silnika i przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu silnika ten sam test jest robiony ponownie.
Możliwe że wynika to z faktu - tak jest przynajmniej u mnie - że przy przekręcaniu kluczykiem w stacyjce na zapalonym silniku w pozycję rozruch, nie załącza ponownie rozrusznika ale styki w stacyjce przesuwając się z pozycji zapłonu do pozycji rozruchu na moment się rozłączają przez co przygasa licznik kilometrów i ewentualne kontrolki jeśli się świecą przy zapalonym silniku. Myślę że to wpływa na ponowne załączenie testu termometru.
Mnie to oczywiście nie przeszkadza. Jedynie w przypadku gdy temperatura spadnie poniżej 4 stopni to po zapaleniu silnika zegarek automatycznie przełącza się w tryb termometru, więc jeśli po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon zegarek wskazując temperaturę przełączymy w tryb godziny to po zapaleniu silnika po teście znów zacznie pokazywać temperaturę. Więc aby po odpaleniu silnika zegarek znów pokazywał godzinę trzeba go powtórnie ręcznie przełączyć przyciskiem z prawej strony. |
 |
|
|
|
 |
ff1980
|
Wysłany: 5 Gru 2012, 19:56
|
|
|
właśnie tak to wygląda, objaw "jakby" słabego akumulatora przy odpalaniu ale tylko odnośnie zegarka, ale też myślałem, że sprawa tkwi w elektryce mk5 i chyba tak musi być...chociaż jak wspominałem mk4 tak nie ma i test jest tylko jeden przed zapłonem...dzięki za odp. a wracając do tematu lampki kabiny to ja w swojej mam też z kierunkowymi ale bez bąbla od centralnego, pozdr. |
|
|
|
 |
|
|