Przesunięty przez: trzeci 5 Kwi 2012, 21:22 |
[MK6] Piszczenie pod maską |
Autor |
Wiadomość |
arcik6
Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 5 Kwi 2012, 21:15 [MK6] Piszczenie pod maską
|
|
|
mam taki problem piszczał mi pasek klinowy zawizlem utko do mechanika wymienił mi pasek i rolke napinajaca i dalej piszczy co moze byc autto ma przejechane 43 tys przebiegu i to napewno nie bedzie rozrzad |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 19 Kwi 2012, 11:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pontoniento

Model: Ford Fiesta Mk7`11
Wersja: Sport
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Szymon
|
Wysłany: 6 Kwi 2012, 23:48
|
|
|
Moze naciag slaby dali |
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 7 Kwi 2012, 01:29
|
|
|
Nie wiem jak jest w ropniaku, ale w benzynie nie na żadnego napinacza ani regulacji naciągu paska alternatora (bo klinowym nazwać się go nie da)... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
Obywatelka Higienistka
Rodzynek FKP
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 7 Kwi 2012, 22:21
|
|
|
Bo my Jacuś mamy wielorowkowy, ale nie klinowy. |
|
|
|
 |
lakiernik175
Wersja: Ghia
Wiek: 47 Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 240 Skąd: Kraśnik Lub.
|
Wysłany: 9 Kwi 2012, 19:49
|
|
|
Parzych napisał/a: | Nie wiem jak jest w ropniaku, ale w benzynie nie na żadnego napinacza ani regulacji naciągu paska alternatora |
No Parzych,teraz to dowaliłeś , głupot nie gadaj.
Wszystkie nowsze samochody mają napinacz na pasku.Kiedyś dokręcało się ręcznie śrubę regulacyjną na alternatorze a tym samym kasowało luz na pasku. Teraz od dobrych kilku,kilkunastu lat są tylko napinacze które w środku rolki mają sprężynę jak ślimak, która sama napina pasek z siłą tej właśnie sprężyny.
Jak inaczej założysz pasek?Czy to fiesta benzyniak czy diesel czy inne auto na wielorowkowym napinasz napinacz na maxa ,wkładasz pasek na rowki i puszczasz napinacz a on sam ustala naciąg.
Może piszczy jakieś łożysko np od alternatora, choć przy tym przebiegu nie powinno.Może pasek ociera o coś innego ,przewód ,kabel,plastikową obudowę. |
_________________ Wyprzedaż części do mk6,głównie silnikowe(benzynowe),części zawieszenia,wnętrza,elektryka.
Zawsze gwarancja rozruchowa.Pytać na maila.Z braku czasu odpowiem wieczorem. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 9 Kwi 2012, 22:59
|
|
|
lakiernik175, ekspertem nie jestem ale... Aż przed chwilą zszedłem do Fiesty, u nas są 4 koła które obraca pasek: pasowe, pompy wody, alternatora i pompy wspomagania, które z tych kół ma napinacz |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 |
|
|
|
 |
lakiernik175
Wersja: Ghia
Wiek: 47 Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 240 Skąd: Kraśnik Lub.
|
Wysłany: 10 Kwi 2012, 08:47
|
|
|
Parzych napisał/a: | u nas są 4 koła które obraca pasek: pasowe, pompy wody, alternatora i pompy wspomagania, które z tych kół ma napinacz |
Faktycznie duratec to ciekawy silnik.Rolki napinacza nie ma.
Doczytałem.Nie ma zdejmowania starego paska.Trzeba uciąć.Nowy zakładać ze specjalistycznym przyrządem.O matko.
Dobrze że we francuskim dieslowskim sercu mojej fofy jest napinacz.
Przepraszam ,zwracam honor. Nie można znać wszystkich silników na pamięć,a w szczególności tych ,przy których nie dłubałem.
Parzych wybacz mi
P.s. na początku zmyliło mnie moje zdjęcie gratów z 1.4.
http://www.fotosik.pl/u/l...62/album/897011
Potem zorientowałem się że to napinacz od rozrządu,jest poniżej kółka pompy wody(zdemontowanego). |
_________________ Wyprzedaż części do mk6,głównie silnikowe(benzynowe),części zawieszenia,wnętrza,elektryka.
Zawsze gwarancja rozruchowa.Pytać na maila.Z braku czasu odpowiem wieczorem. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 10 Kwi 2012, 13:53
|
|
|
lakiernik175, spoko, każdy codziennie dowiaduje się czegoś nowego... |
 |
|
|
|
 |
ptrrr
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Silnik: 1.6i16V/100KM
|
Wysłany: 19 Kwi 2012, 11:44 Re: piszczy mi cos pod maska
|
|
|
arcik6 napisał/a: | mam taki problem piszczał mi pasek klinowy zawizlem utko do mechanika wymienił mi pasek i rolke napinajaca i dalej piszczy co moze byc autto ma przejechane 43 tys przebiegu i to napewno nie bedzie rozrzad |
Niestety nie znam tego systemu w silnikach 1.4 ale " piszczenie paska" ma najczesciej duzo bardziej ciakawe przyczyny niz "slaby naciag".
Czy piszczy bardziej na wolnych obrotach czy raczej nie ma z obrotami zadnego zwiazku?
Czy naprawa (wymiana) paska byla w autoryzowanym serwisie - paski "elastyczne" (bez napinacza) sa bardzo wrazliwe na niewlasciwy montaz i bardzo latwo "przedobrzyc" w trakcie montazu i zerwac czesc kordu wewnatrz - czego oczywiscie nie widac a taki pasek po wymianie moze byc gorszy niz stary
Czy kolo pasowe (te na wale) masz z tlumikeim drgan skretnych? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 19 Kwi 2012, 11:59
|
|
|
Nie no Wy cały czas o tym ze nie ma napinacza a koleś ma wymieniony więc ktoś kręci, albo Wy albo mechanik |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 19 Kwi 2012, 13:37
|
|
|
JoeMix napisał/a: | ktoś kręci, albo Wy albo mechanik | Mechanik... |
 |
|
|
|
 |
ptrrr
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Silnik: 1.6i16V/100KM
|
Wysłany: 19 Kwi 2012, 14:36
|
|
|
Parzych napisał/a: | JoeMix napisał/a: | ktoś kręci, albo Wy albo mechanik | Mechanik... |
A moze to (cytujac klasyka) takie "semantyczne naduzycie" pana mechanika. I rolka napinacza to w tym przypadku po prostu rolka prowadzaca pasek... |
|
|
|
 |
|