[MK4] Kilka pytań i problemów z elektryką |
Autor |
Wiadomość |
daro_zory
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Flair
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Darek
|
Wysłany: 25 Mar 2012, 14:41 [MK4] Kilka pytań i problemów z elektryką
|
|
|
Witam serdecznie. W najbliższym czasie kupuję Fiestę MK4 1.25 Zetec z '97 roku i mam kilka problemów z elektryką. Mianowicie:
1. Tylna wycieraczka działa tylko przy niskich temperaturach lub przy dużej wilgotności. Złącze na klapie wyczyszczone. Usterki szukać przy silniczku czy raczej przy przełączniku zespolonym ?
2. Przy włączaniu zapłonu, zamyka się centralny zamek. Przy włączaniu przedniego spryskiwacza, zamek się otwiera, po czym ponownie się zamyka przy wyłączaniu spryskiwacza. Czy to normalne ? Jak to naprawić ?
3. Czy można wyłączyć automatyczne zamykanie centalnego zamka przy włączaniu zapłonu ?
4. Przy włączonym zapłonie i otwartych drzwiach kierowcy, automatycznie uruchamiają się światła awaryjne. Jak to wyłączyć ?
5. Do czego służą trzy pierwsze gniazda bezpiecznikowe w skrzynce POD MASKĄ ? O ile pamiętam jest tam namalowany symbol diody, i zajęte jest pierwsze gniazdo (pozostałe dwa są wolne).
6. Regulacja temperatury nawiewu odbywa się nie przez cięgno, tylko przez potencjometr. Problem w tym, że zmieniając temperaturę z MAX na MIN (lub odwrotnie), muszę czekać nawet do 5 minut aż faktycznie popłynie zimne lub gorące powietrze. Co jest nie tak ?
Z góry dzięki za odpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 25 Mar 2012, 14:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 25 Mar 2012, 19:05
|
|
|
daro_zory napisał/a: | 1. Tylna wycieraczka działa tylko przy niskich temperaturach lub przy dużej wilgotności. Złącze na klapie wyczyszczone. Usterki szukać przy silniczku czy raczej przy przełączniku zespolonym ? |
Nasmaruj WD 40 zawiasy w klapie to moze wycieraczka zacznie pracować
daro_zory napisał/a: | 2. Przy włączaniu zapłonu, zamyka się centralny zamek. Przy włączaniu przedniego spryskiwacza, zamek się otwiera, po czym ponownie się zamyka przy wyłączaniu spryskiwacza. Czy to normalne ? Jak to naprawić ?
3. Czy można wyłączyć automatyczne zamykanie centalnego zamka przy włączaniu zapłonu ?
4. Przy włączonym zapłonie i otwartych drzwiach kierowcy, automatycznie uruchamiają się światła awaryjne. Jak to wyłączyć ? |
To jest efekt jakiegoś alarmu dołożonego. Raczej będziesz go musiał wyciąć i założyć inny. |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 25 Mar 2012, 19:06
|
|
|
daro_zory napisał/a: | 6. Regulacja temperatury nawiewu odbywa się nie przez cięgno, tylko przez potencjometr. Problem w tym, że zmieniając temperaturę z MAX na MIN (lub odwrotnie), muszę czekać nawet do 5 minut aż faktycznie popłynie zimne lub gorące powietrze. Co jest nie tak ? |
A co do tego problemu to musisz sprawdzić czy do zaworu dochodzą impulsy. Opisane w faq chyba jako zawór nagrzewnicy. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 25 Mar 2012, 19:52
|
|
|
diodalodz napisał/a: | Nasmaruj WD 40 zawiasy w klapie to moze wycieraczka zacznie pracować |
Lub, jeśli masz nieco samozaparcia i czasu, pociągnij kable naokoło przez słonika - oszczędzisz sobie (i kolejnym właścicielom) kłopotów do końca życia autka |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
daro_zory
|
Wysłany: 26 Mar 2012, 21:04
|
|
|
A czy ten słonik w klapie nie jest przypadkiem zajęty przez wężyk spryskiwacza ? Tak miałem w MK3 i już żaden kabel nie chciał wejść.
P.S. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, ale zawiasy są wręcz zardzewiałe, a WD-40 już nie pomaga. Chyba nie obejdzie się bez remontu :/ |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 26 Mar 2012, 21:11
|
|
|
daro_zory napisał/a: | A czy ten słonik w klapie nie jest przypadkiem zajęty przez wężyk spryskiwacza ? Tak miałem w MK3 i już żaden kabel nie chciał wejść. |
W mk5 są dwa. Jeden do spryskiwacza (ten po prawej), drugi związany z elektryką (po lewej, idzie nim zasilanie do lampy 3. stopu). Korzystasz rzecz jasna z tego po lewej
Chcesz detale "co i jak" to zajrzyj w mój temat, jest tam link do poradnika ze zdjęciami - tak czy siak warto to zrobić, bo elektryka klapy lubi przestać działać akurat wtedy, kiedy jest najbardziej potrzebna - i smarowanie zawiasów nic nie daje ;p |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
daro_zory
|
Wysłany: 27 Mar 2012, 15:40
|
|
|
Moja Fiesta to MK4. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 27 Mar 2012, 19:27
|
|
|
daro_zory napisał/a: | Moja Fiesta to MK4. |
To kwestia czy masz 3. lampę stopu. Jeśli nie, to weź ze szrotu drugi słonik, jeśli tak, to problem nie istnieje. |
|
|
|
|
 |
daro_zory
|
Wysłany: 8 Kwi 2012, 17:31
|
|
|
Nadal nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie nr.5. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 8 Kwi 2012, 20:45
|
|
|
daro_zory napisał/a: | Nadal nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie nr.5. |
...bo warto czasami wykazać nieco własnej inicjatywy i zajrzeć do instrukcji - nikt tego nie zna na pamięć i nie będzie sprawdzał za Ciebie w wyszukiwarce. |
|
|
|
|
 |
|