|
[MK4] Falowanie obrotów po wymianie rozrządu. |
Autor |
Wiadomość |
systematic [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Paź 2009, 12:21 [MK4] Falowanie obrotów po wymianie rozrządu.
|
|
|
Witam
Jestem tu co prawda nowy, ale fieścinkę mam już z 8 lat, a właściwie to jeździ nią żona. Oczywiście mam problem. Z góry zastrzegam że przejrzałem sporo postów. No ale do sprawy:
Jak to bywa przyszedł czas na wymianę rozrządu no i wszystko cacy mechanik wymienił, kasę skasował i ok. Tylko, że od tego czasu samochód na wolnych obrotach przygasa, obroty spadają do ok. 500 czasami 400 obr./min a później w górę do ok. 1000 czasami troszkę wyżej i znowu w dół, czyli typowe falowanie po kilku razach się zazwyczaj stabilizuje. Czasami prawie że chce zgasnąć aż całą budą zatrzęsie. Pojechałem do mechaniora, kompa podłączył i stwierdził że lambda uwalona(zbyt bogata mieszanka), a falowanie obrotów nie ma nic wspólnego z rozrządem. OK. lambdę już zamówiłem, ale coś czuję, że zaraz następne mi powie, że trzeba wymienić krokowca, przewody cewkę i nie wiem co jeszcze…… bo oczywiście po minie widziałem że nie bardzo wie o co chodzi. A jeszcze dodam, że moc jest ok. i jak się jedzie to wszystko gra, dopiero jak się sprzęgło wciśnie to obroty falują i nie ma tu znaczenia czy zimny czy ciepły silnik.
I tu mam pytanie czy to możliwe, że jednak mechanik coś z rozrządem skaszanił????
Pomóżcie panowie może ktoś miał już taki przypadek w związku z wymianą rozrządu.
No i jeszcze jedno, czy w tym silniku trzeba regulować luzy zaworowe, bo mechanik stwierdził, że regulacja jest hydrauliczna i nie trzeba regulować.
Fieścinka 1,25 16v ZETEC 98r.
Pozdrawiam
Sylwek
Hej mały edit. Objawy są identyczne jak w przypadku opisywanych uszkodzeń wężyka pod kolektorem ssącym, z tym, że już go dokładnie obejrzałem i jest OK.
Mam pytanie, czy to możliwe, że została źle założona uszczelka pod pokrywą zaworów i tamtendy gdzieś zaciąga powietrze????
Pzdr |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 31 Paź 2009, 18:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|