Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK1] Design dla Wanny
Autor Wiadomość
hubi_2006 

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Techno
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Hubert
Wysłany: 1 Sty 2009, 20:00   

Żółwiu zacne plany. Zamiast tego gumoleum ja bym proponował blachę, ale może nie koniecznie ryflowaną tylko coś takiego jak miał główny bohater Szybkich i Wściekłych Tokio Drift w tym bodajże Chevrolecie co nim się ścigał na początku z Viperem...
Chlapacze takie jak przy starych rowerach :hihihi:

trzeci 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wysłany: 1 Sty 2009, 20:03   

Żółwik Tuptuś napisał/a:
ps: gdzi ekupić taką siatkę co by się na kaski nadawała :)

TAKA się powinna nadać.
Pozdro ...

Żółwik Tuptuś 
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
Wysłany: 1 Sty 2009, 20:09   

Laskosz, - chcę - tylko sie zastanawiam jak on to wszystko przeżyje ;)
Swoją drogą pod dodatkowe światłą i tak musze dawać ramę mocowaną conajmniej w 4 punktach ( dwa pod mocowania zderzaka dwa gdzie indziej ) inaczej wszystko będzie drgało

Skfarek, - sprawę szukania z latarką i tak załatwie wstawiając w paru miejscach gniazda abym mógł podłączyć lampkę serwisówkę - to się przyda i to na 100 % ale białe będzie łatwiej utrzymać w czystości ( tak mi się wydaje :| )

hubi_2006, Gumoleum - czy płyta pilśniowa ( czy cokolwiek ) chciałem dać z paru powodów - łatwość obrabiania , łatwość czyszczenia , łatwość wymiany , cena - myśle że jednak zostanę przy tym

trzeci, :yes: :ok: kurde - to sie wydaje tak mało ważne ale z kaskiem trudno coś zrobić jak jest tylna kanapa - a jak jej nie ma to wogóle będzie masakra

ADHD/Adrenaline

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wysłany: 1 Sty 2009, 20:15   

Żółwik Tuptuś, na drzwi daj płyty ze spienianego PCV (PVC?), są różnej grubości, od 0,5mm do 1cm i bardzo łatwo się je obrabia, a jest sztywniejsze od gumoleum :yes:
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

Żółwik Tuptuś 
Ninja TEAM

Wysłany: 1 Sty 2009, 20:22   

Parzych73, pewnie na czymś takim się skończy - boczków ori nie chcę zostawiać bo są dość ładne i pasują do reszty wnętrza , które wyjmuję , a po prostu pójdę do hipermarketu budowlanego i zobaczę co mają najtańsze z możliwych do zastosowania rzeczy i tyle :)

ADHD/Adrenaline

hubi_2006 

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Techno
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Hubert
Wysłany: 1 Sty 2009, 21:31   

Laskosz z tymi reflektorami to tak?:
http://www.passionford.co...&pictureid=1303

Tommy 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Imię: Tomek
Wysłany: 2 Sty 2009, 08:26   

Dobrze, że zostajesz przy czarnym macie :) To jest część duszy wanny i gdybyś jej to zabrał to pewnie czuła by się jak tarpan na zlocie lans&low.

Co do wnętrza to myślę, że mogę Ci podsunąć kilka spostrzeżeń (niekoniecznie trafnych) bo też jestem obecnie na etapie przebudowy szczura do formy wyczynowej;)

PCV nie nadaje się na drzwi ponieważ w przypadku kolizji łamie się "na ostro" a to może być bardzo niebezpieczne dla załogi. Gumoleum będzie moim zdaniem rozsądniejsze, ew. blacha ocynkowana też by się nadała ze względu na stosunkowo niską masę (cienka) i sporą trwałość. Z innych materiałów może jeszcze być cienka sklejka ale ją trzeba by odpowiednio zabezpieczyć przed wilgocią. Czego byś nie wybrał polecam montować na nitach z podkładkami (dużo - w razie dzwona nie wyrwie tego od razu i może nawet wzmocni konstrukcję drzwi (blacha) a nawet uratuje Ci kończyny;) Wiadomo, że w fiestach konstrukcja drzwi nie budzi zbytnio zaufania... Co do uchwytów do zamykania drzwi to polecam Ci rączki mocowane przy podsufitce poczciwego fiata 126. Są lekkie i rozmiarem niemal idealne pod dłoń (nie za duże - już testowałem ;)
Halogeny to świetny pomysł, wystarczy znaleźć firmę zajmującą się haftowaniem ze wzoru (powinno coś być na allegro). Umiejscowienie polecam tak jak wyżej kolega wspominał. 2 nad i 2 pod poziomem zderzaka. Co do wnętrza to ja jednak zrobiłbym czarny mat (w mojej mam cały interior w czarnym macie i trzyma się dobrze, a też mam wnętrze w gołych blachach ;) nawet się nie brudzi, a wystarczy pronto antystatyczne i czerń robi się bardziej czarna i nie chwyta syfu). Zapinki to myślę pozycja obowiązkowa jeśli myślisz poważnie o takich zabawach, podobnie jak dobra gaśnica w szybko i łatwo dostępnym miejscu (np. przed nogami pilota, pod kokpitem).

Jeśli chcesz przebudowywać deskę to polecam Ci wstawić w centralne miejsce obrotomierz z shift lightem i pociągnięcie z niego linii do 2 dodatkowych czerwonych lampek (umieszczonych np. po dwóch jego stronach). Po wykresie z hamowni dobierzesz sobie optymalne ustawienia momentu sygnalizacji, a to bardzo ułatwia jazdę kiedy na torze jest nerwowo i nie można co nóż zerkać na wskazówkę obrotka. Podstawkę pod przełączniki możesz wykonać już z PCV, ale jest ono stosunkowo trudne w obróbce (łamie się jak cholera) i dlatego polecam Ci arkusz blachy ocynkowanej, ew, aluminiowej ze względu na wysoką trwałość i łatwość obróbki. Tanie przełączniki, lampki, kable etc. możesz znaleść tutaj:

http://nowyelektronik.pl/

choćby i taki:

http://nowyelektronik.pl/...e=opis&nr=20352

Jeśli będziesz chlastał deskę to możesz też puścić sobie linie do wentylacji bocznej (wyloty przy drzwiach kierowcy i pasażera) za pomocą giętkich rur wentylacyjnych (do kupienia w castoramie ;) i ustawić je "na sztywno" na szyby boczne co by nie parowały w czasie deszczowych eventów. Z elementów stylingu polecam Ci jeszcze siatkę na szybę boczną kierowcy (zdejmowaną na czas wyścigu). Ładnie będzie wyglądała na fotkach w takim klasyku :yes:

Laskosz 

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wysłany: 2 Sty 2009, 17:13   

hubi_2006 napisał/a:
Laskosz z tymi reflektorami to tak?:
http://www.passionford.co...&pictureid=1303

np :) tylko ze górne dałbym bliżej środka a dolne balrdziej na zewnątrz :)

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 2 Sty 2009, 19:01   

Myślę że nie ma to jak podpatrzeć u speców:

Wszystkie radiówki jakie maiły dokładane palniki maiły to zrobione w wyżej pokazany sposób, czasem był tylko górny rząd, rzadziej tylko donny, najczęściej były oba, jeśli już coś kładli, wyjątkiem jest:

ale to jedyne foto jakie mam z takim układem, w dodatku auto ma cywilne reflektory główne... ciekawostką jest:

i sęk w tym że żadna lampa nie jest równolegle do drogi zamontowana (chodzi o strumień światła) - przy takim ustawieniu jest widno szeroko i dość daleko, trochę bliżej niż na pierwszej focie, ale zdecydowanie szerzej tam lampy jednak na długość układali, tu jest zdecydowanie na szerokość (przynajmniej tak to widać)

Qzyn 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i/104KM
Wysłany: 4 Sty 2009, 09:28   

Zolw - zaden market budowlany - oni tam maja tylko drogo :( Przynajmneij u mnie w praktikerze i obi. Ja podjechalem u siebie do zakladu handlujacego tylko alu i tworzywami sztucznymi i znalazlem cos ala spieniane PCV po 15zl/m2.

kostek88wjcz 

Model: Ford Fiesta Mk1`78
Wersja: L
Silnik: RS2000/150KM
Imię: Mariusz
Wysłany: 4 Sty 2009, 13:10   

pomyslow jest duzo ... moim zdaniem ...
przod- dzielony zderzak i ewentualnei do nich przymocowane dodatkowe oswietlenie , tylko kwestia zobaczenia jak to bedzie wygladac )
kola- max 13 " i duzy "parapet " :)
tyl - ori klapa ale rejestracja nizej ... klapa wyglada swietnie jak jest "czysta"
boki - dystanse i fajnie by bylo zalozyc caly pakiet z rs ale chyab znaleznienie takiego graniczy z cudem ;( plus dobra gleba ..
srodek - na bialo ... jezeli wanna ma zostac czarno matowa to pomalowanie na czarno spowoduje ze to wszystko "zleje " w calosc a tak to bedzie widoczne odciencie .... ale bedzie ladnie kontrastowac .

Pozdr. i czekam na efekty przemyslen :)

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=23925

PUCIO 
Grzmiąca Ręka Sprawiedliwości

Wersja: Inna
Wysłany: 4 Sty 2009, 13:28   

Żółwik Tuptuś,
jak chcesz moge przygotowac projekcik dla ciebie :ups:

Żółwik Tuptuś 
Ninja TEAM

Wysłany: 4 Sty 2009, 14:48   

PUCIO, - każda propozycja to dla mnie swego rodzaju uczta i powód do rozważań - dawaj :yes:

kostek88wjcz, fele 13 - oczywiście - niestety tylko na pokaz :(

dystanse - z tyłu są po 20 mm na stronę ( będą 30 ) a z przodu będą 15 lub 20 na stronę .

pakiet RS - nie wejdzie :( - popatrz na zdjecia Wanny i jakie ma błotniki ( u mnie 15 cali wygląda jak 13 calówka w normalnej mk1 )

gleba - owszem , ale nie straszna - 40 mm - czyli tyle żeby auto wyglądało normalnie ( jak neiobniżana ikserka w mk3 ) ale przede wszystkim aby się prowadziło nie tylko po równym jak stół torze .

Qzyn, słuszan uwaga - takie coś będzi elepsze i tańsze :)

Tommy, dzięki za rady - z większości skorzystam - shiflight ? - powinien być tym bardziej że nei ma limitera obrotów pomyśle bo jazda na słuch może być neibezpieczna ;)

Dzieki za rady :) proszę o więcej :)

ADHD/Adrenaline

kostek88wjcz 

Wysłany: 5 Sty 2009, 12:15   

jak bedzieszm ial; kilka dobrych projektow to moze i ja sobei cos wybiore :) jezeli ktos ma zdolnosci tworze i jest w stanei zrobic projekt to prosilbym ze zderzakami i bez ;)

Żółwik Tuptuś 
Ninja TEAM

Wysłany: 5 Sty 2009, 21:37   

Heh - wczoraj poprosiłem Skfarka aby zapodał Wannie VT z felami w kolorze tych jego . oto co otrzymałem :

kurde - trudna decyzja :)

Ale stwierdzam że fele u mnei niekoniecznei muszą być białe albo takie jak odziedziczone czyli bure :)
Dzięki wielkie Zioom

ADHD/Adrenaline

odyniec 

Wersja: Ghia
Imię: B.
Wysłany: 5 Sty 2009, 21:56   

chyba, że...chrom :twisted:

Skfarek 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: ST
Silnik: ST 150
Imię: Michał
Wysłany: 5 Sty 2009, 21:59   

Prąceim barzo żółwiu :hihihi: Ja osobiście z lekką nieśmiałością skłaniam się ku tym wypróbowanym już pierwszym :hihihi:
Był czeski dziadkowóz TDI na co dzień :)
Jest ST 150 i sushi czyli Civic FK2
Profil Facebook

mwzr 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Michał
Wysłany: 5 Sty 2009, 22:29   

Moim skromnym zdaniem pierwsza wersja jak najbardziej

kostek88wjcz 

Wysłany: 5 Sty 2009, 22:55   

1 albo 3 :)

DziDzia 
vel DziaDzia

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: RS
Silnik: 2.0/16V
Imię: Patrycjusz :)
Wysłany: 5 Sty 2009, 23:15   

kostek88wjcz napisał/a:
1 albo 3 :)

opcja 3 fajna. Wogule taki kolor fajnie się komponuje do auta. (Dodam, że to tylko moja, nic nie wnosząca opinia :P )

pozdro :!:

Model:MK1 '77 Silnik: 1,1S/35KM
Model:MK5 '00 Silnik: 1,3i/60KM
Romety PONY
Profil Facebook

Odpowiedz do tematu