Wywalanie bezpiecznika od pozycji |
Autor |
Wiadomość |
yarbin
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Marek
|
Wysłany: 3 Maj 2008, 16:49 Wywalanie bezpiecznika od pozycji
|
|
|
Witam, odkąd mam fofkę pali mi się bezpiecznik nr. 6, czyli od lewej pozycji, zaraz po przekręceniu włącznika. Pierwsza teoria była taka, że zwarcie powoduje podświetlenie zapalniczki, ale dzisiaj z Mikołajem (dzięki za wspólne grzebanie) odłączyliśmy cały panel zapalniczki, przednie i tylne lampy, przyciski od przeciwmgłowych, grzania tylnej szyby, podświetlenia zegarów i kokpitu i dalej nawet bezpiecznik 15A wywaliło. Dodam tylko, że nie działa mi z tego powodu pozycja z przodu, podśw. zegarów a na konsoli środkowej świeci tylko symbol przeciwmgłowych tylnych. Jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 3 Maj 2008, 20:45
|
|
|
hak jest ?? |
|
|
|
 |
yarbin
|
Wysłany: 3 Maj 2008, 20:48
|
|
|
nie ma |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 3 Maj 2008, 22:56
|
|
|
odłącz kostkę od radia . |
|
|
|
 |
mikolaj_r

Imię: Mikołaj
|
Wysłany: 3 Maj 2008, 23:25
|
|
|
Byla odłaczona, tez strzela :/ Diodalodz a moze to byc cos w zespolonym?? |
|
|
|
 |
JaśIEmilek [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Maj 2008, 08:38
|
|
|
Może mała sugestia, sprawdźcie kable, może jakiś jest lekko przetarty i powoduje zwarcie, albo wyciągnijcie żarówkę przednią i włączcie, spradźcie czy z tyłu świeci i czy nie wywala bezpiecznik, jak nie wywali to coś z przednią postojówką, a potem na odwrót, czyli z tyłu wyciągnijcie, a z przodu włóżcie, może to wina żarówki, albo styki przy żarówkach są lekko wygięte na boki i się stykają. |
|
|
|
 |
yarbin
|
Wysłany: 4 Maj 2008, 10:45
|
|
|
Z tyłu pozycję mam spiętą "na krótko" z prawą lampą, bo jak mi wywalało ten bezpiecznik to mi się z tyłu pozycja traciła.
I co, jakieś pomysły jeszcze ? |
|
|
|
 |
andrzej
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 9 Maj 2008, 18:18
|
|
|
Proponuje w miejsce bezpiecznika nr.6 od św.pozycyjnych podpiąć żarówke/kontrolke/
12v/5-10wat.Żarówka włączona w ten sposób/połączenie szeregowe /będzie sygnalizowała stan zwarcja danego obwodu i będzie łatwiej zlokalizować zwarcje oszczędzając na bezpiecznikach.Świecenie żarówki pełną mocą sygnalizuie stan zwarcja danego obwodu,żażenie oznacza zlokalizowanie uszkodzenia.Przy takim połączeniu żarówki można ruszać poszczególnymi wiązkami przewodów i lokalizować zwarcje nie obciążając instalacji prądem zwarciowym a zarazem uniknąć spalenia okablowania. |
|
|
|
 |
yarbin
|
Wysłany: 9 Maj 2008, 18:39
|
|
|
to jest całkiem sensowny pomysł, w wolnej chwili spróbuję. Dzięki za podpowiedź! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.