Spore spalanie -charakter jazdy ?? |
Autor |
Wiadomość |
maxim [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Sty 2008, 21:38 Spore spalanie -charakter jazdy ??
|
|
|
Witam od razu zaznaczam że umiem korzystac z opcji szukaj przejżałem wątki ale mam jeszcze kilka pytań. Fiesta jak w opisie 1.1i spalanie koszmar teraz w zimie na miękkich kapciach 13 litrów :yyy: w związku z tym nastepujące pytania: jeżdże w miare dynamicznie nie oznacza to że piłuje silnik aż wyzionie ducha ale wykorzystuje cały zakres optymalnych obrotów tak na słuch (brak obrotka), codziennnie do pracy robie nie za długi kawałek drogi ale furka zdąrzy sie nagrzać termostat nowy, świece ngk, nowe przewody, Czy uwalona sonda lambda az tak drastycznie zwieksza spalanie(jeszcze jej nie badałem), czy to przez mój charakter jazdy, czy emisja spalin moze powiedzieć co jest nie tak (silniczek po remoncie nowe pierscionki uszczelniacze). Ktos zna magiczy sposób jak określić skąd takie kosmiczne spalanie bo jak czytam że ludziom bierze 9 po miescie to mnie nosi. Dodam że furka lata na zupce nigdy nie była zagazowana. Pozdrawiam i prosze o pomoc zanim wir w baku wyssie mi cała kase z portfela |
|
|
|
 |
djtaso [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Sty 2008, 22:39
|
|
|
No ja wczesniej mialem tez fieste 1.1 i zjadala mi w miescie okoo 7,5 do 8 litrow papu. po jakims pol roku doszlo nawet do 12 litrow no pomijajac litr oleju na 100 km:D teraz mam 1.3 i wychodzi mi okolo 7 - 8 litrow na setke przy mocniejszej jezdzie do 9 max dochodzi:D Gdzies ktos mi powiedziala ze te silniki sa poprostu slabe i jak sa mocna zuzyte potrafia duuuzo papu i oleju brac:) |
Ostatnio zmieniony przez djtaso 30 Sty 2008, 22:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tommy

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Tomek
Wiek: 38 Dołączyła: 25 Sty 2007 Posty: 521 Skąd: Zielsko-Białe
|
Wysłany: 30 Sty 2008, 22:39
|
|
|
Całkiem normalne jest dla tego silnika spalanie na poziomie ok 10 litrów (nie mówię, że to reguła, ale wiele zależy tu od ogólnego stanu silnika), ale jak najbardziej możesz mieć walniętą sondę. Poszukaj po forum gdzieś jest napisane jak pomierzyc sondę. Najlepiej zbadaj też fiestę testerem, wyjdzie Ci jesli coś ja boli. |
|
 |
tomcio1600
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 11:06
|
|
|
Niskie temperatury, jazda na krotkich odcinkach, ciezka noga do tego w pewnym stopniu zuzyty silnik i 10 litrow w miescie nie ma spokojnie
Pisales ze wymienione swiece, kable WN i termostat... jak wyglada filtr powietrza ?? kiedy zmieniony filtr paliwa ?? sprawdz czy gdzies nie bierze tez lewego powietrza. Mi kiedys po wymianie filtra paliwa spalanie spadlo prawie o 3 litry
ps. teraz zima na miekkich kapciach przy kreceniu tak 4000 - 5000 obr to Audina 1.8 spala 13 litrow... tylko tu troszke inna radosc z jazdy |
_________________ Była: Fiesta 1.1i 50 KM 1994r 5d
Jest: Audi A4 1.8 125 PS 1995r sedan |
|
|
|
 |
maxim [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 11:38
|
|
|
hehe no właśnie jakby to było 1.8 to bym cicho siedział i się cieszył że tak mało a filtry razem zmieniałem więc w sumie mają jakieś 10tyś jak na filtr paliwa to nic powietrza tez myślałem żeby zmienić i chyba tak zrobie ale wątpie żeby to dużo dało |
|
|
|
 |
Tommy

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Tomek
Wiek: 38 Dołączyła: 25 Sty 2007 Posty: 521 Skąd: Zielsko-Białe
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 11:42
|
|
|
powietrza zmieniam max co 10k bo szybko się syfi i dużo to daje |
|
 |
maxim [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 12:29
|
|
|
oka do hurtowni minuta pięć powietrzak nowy założony fura zalana pod korek zobaczymy czy coś to da w sumie tak i tak była pora wkrótce na niego no i musze jeszcze sonde lambda zdiagnozować |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.