Przesunięty przez: bidżej 22 Wrz 2010, 13:41 |
Układ chłodzenia : niedogrzewa się |
Autor |
Wiadomość |
easy [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Lis 2004, 22:15 Układ chłodzenia : niedogrzewa się
|
|
|
Wiadomo, to stary problem i teraz jest właśnie widoczny najbardziej, stąd moje pytanko czy to dobry pomysł aby zakryc chłodnice np. jakas tekturą czy może lepiej nie, bo jak sie stoi np w korku to temp. jest ok. znaczy na M ale jka zaczynam jechać to czsem mi zejdzie poniżej.
|
Ostatnio zmieniony przez bidżej 22 Wrz 2010, 13:41, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
molu

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: 1.8i16V/130KM
|
Wysłany: 15 Lis 2004, 22:32
|
|
|
Ja tam zawsze na zime zakrywam (ale jeszcze nie teraz ). |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 15 Lis 2004, 22:36
|
|
|
Ja też zakrywam. Raz jeżdziłem tak do kwietnia.
Ale wiatraka i tak nie usłyszałem.
Pozdro... |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
muzz [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Lis 2004, 22:51
|
|
|
trzeci napisał/a: | Ja też zakrywam. Raz jeżdziłem tak do kwietnia.
Pozdro... |
to moze wiatrak juz zdechl?...hehe...swoja droga jak mocujecie tam ta tekture?...a i czy zakrywacie cala chlodnice czy np. polowe? |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 15 Lis 2004, 22:57
|
|
|
muzz napisał/a: | trzeci napisał/a: | Ja też zakrywam. Raz jeżdziłem tak do kwietnia.
Pozdro... |
to moze wiatrak juz zdechl?...hehe... |
Też tak myślałem , z ciekawości sprawdziłem po zdjeciu tektury.
Nie zdechł skubany
Pozdro... |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
mmalek [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Lis 2004, 23:33
|
|
|
Powiem Wam tyle, ze od czasu jak założyłem wyciszenie maski i przestawiłem pobór powietrza na system zimowy autko fajnie się dogrzewa i w środku szybko ciepluchno, a temperaturka wchodzi troszke na "r" więc nie jest tak źle, jak narazie nie myslę o zakrywaniu chłodnicy ale i pewnie to tzreba będzie brac pod uwagę jak mocno spadną temperatury |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 16 Lis 2004, 00:14
|
|
|
hm no a przypadkiem nie masz walnietego teromostatu ?? jeśli nie to mozesz pozbyć sie tektury wymieniając termostat na taki co się później otwiera wiem ze coś takiego istniało w katalogach do naszych wynalazków przeznaczonych dla zimniejszych krain . Ja mam teraz termostat 88 st C i skończyły sie problemy z niedogrzaniem silnika .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Ronneby

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 16 Lis 2004, 08:19
|
|
|
mmalek przestawiłeś pobór powietrza na system zimowy? jak to sie robi? |
|
|
|
 |
Darek s [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Lis 2004, 08:46
|
|
|
mmalek napisał/a: | Powiem Wam tyle, ze od czasu jak założyłem wyciszenie maski i przestawiłem pobór powietrza na system zimowy autko fajnie się dogrzewa i w środku szybko ciepluchno, a temperaturka wchodzi troszke na "r" więc nie jest tak źle, jak narazie nie myslę o zakrywaniu chłodnicy ale i pewnie to tzreba będzie brac pod uwagę jak mocno spadną temperatury |
Gdzie sie przestawia pobór powietrza na zimowy? może ktoś ma jakieś zdjęcie? |
|
|
|
 |
Garfield [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Lis 2004, 10:04
|
|
|
ja nie zasłaniam bo jak zasłonie a tak zrobiłem w zeszłym roku to odrazu komp mi odciał zasilanie....i tyle było współpracy z tektura musiałem ja wywalic... |
|
|
|
 |
muzz [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Lis 2004, 10:14
|
|
|
Garfield napisał/a: | ja nie zasłaniam bo jak zasłonie a tak zrobiłem w zeszłym roku to odrazu komp mi odciał zasilanie....i tyle było współpracy z tektura musiałem ja wywalic... |
nie ma to jak gaznik...zero ingerencji z "zewnatrz"...:)...swoja droga w tych nowszych jednostkach napedowych to juz malo da sie samemu zrobic jak widac...nawet nie mozna dogrzac silnika coby mu cieplej bylo w zime...hehe... |
|
|
|
 |
Garfield [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Lis 2004, 10:34
|
|
|
no niestety.... ale jak sie pozniej okazało w zime wskazuwka zawsze była wyprostowana stała jak drzewo... na wprost....:-) ale na trasie miałem nie miłe przejscie.... :cry: :wink: |
|
|
|
 |
mmalek [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Lis 2004, 16:46
|
|
|
Zdjątka niestety nie mam, ale przełącza się to w rurze wlotowej do filtra powietrza od strony kolektora (przynajmniej tak jest w 1,1i OHV) na końcu tej rury jak włożycie palec to powinny być tam dwie blaszki i sprężynka, (kiedyś była tam dzwignia ale jakiś Helmut ją urwał bo są podejścia, nawet na osłonie są takie 3 wgłąbienia w które wchodziła dzwignia ni ustawiało się różne przepływy: tylko zimne, mieszane i tylko ciepłe z kolektora). Srubokrętem można to spokojnie przestawić |
|
|
|
 |
muzz [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Lis 2004, 23:31
|
|
|
to jak zakladacie ta tekturkie?...hmm?...bo dzis juz silniczek jezdzil niedogrzany troszku...:) |
|
|
|
 |
KacpeRS [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lis 2004, 10:15
|
|
|
mmalek napisał/a: | Zdjątka niestety nie mam, ale przełącza się to w rurze wlotowej do filtra powietrza od strony kolektora (przynajmniej tak jest w 1,1i OHV) na końcu tej rury jak włożycie palec to powinny być tam dwie blaszki i sprężynka, (kiedyś była tam dzwignia ale jakiś Helmut ją urwał bo są podejścia, nawet na osłonie są takie 3 wgłąbienia w które wchodziła dzwignia ni ustawiało się różne przepływy: tylko zimne, mieszane i tylko ciepłe z kolektora). Srubokrętem można to spokojnie przestawić |
to coś to powinno się samo ustawiać na powietrze zimne lub ciepłe a Ty masz to połamane |
|
|
|
 |
KUI3A

Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 2.0/16V
Imię: Kuba
|
Wysłany: 20 Lis 2004, 11:50
|
|
|
ja zakładm! nawet w korku jak ługo stoję to temp ledwo połowę osiąga, wystarczy, później, że kawałek pojade i już leci na dół, ale nigdy nie opuszcza pola NORM, jest na jego pograniczu, więc myślę, że tektura to nie jest zły patent |
|
 |
armasis [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lis 2004, 14:03
|
|
|
lepiej załozyc i sie cieszyc z ciepła w naszych autkach niz marznąć w nich
ja napewno założe |
|
|
|
 |
mmalek [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lis 2004, 14:20
|
|
|
Pewnie tak jest, jak się Helmut nie umiał obsługiwcto pourywał |
|
|
|
 |
KacpeRS [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lis 2004, 15:29
|
|
|
wkur...łem się dzisaj strasznie bo długo mi się silnik grzał więc wyciągnąłem termostat i co w morde nie zmknięty na zimno. Koszt to 25 zł wymiana to chwila i już jest ciepło!!!!! |
|
|
|
 |
muzz [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lis 2004, 19:17
|
|
|
to jakies sugestie ktos ma jak to zaczepic i zamontowac?... |
|