oświetlenie wnętrza |
Autor |
Wiadomość |
wimarc
Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 28 Paź 2007, 13:11 oświetlenie wnętrza
|
|
|
Nie działa mi oświetlenie wnętrza przy otwieraniu drzwi. W położeniach skrajnych wszystko działa ok czyli włącza się i wyłącza. Niezależnie które drzwi otworze nie zapala sie. Co mogło się zepsuć przekaźnik jakiś czy co? |
|
|
|
 |
jaco11

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Jacek
Wiek: 50 Dołączył: 07 Wrz 2005 Posty: 1256 Skąd: Świnoujście
|
Wysłany: 28 Paź 2007, 13:30
|
|
|
to działa czy nie przy drzwiach masz takie styki widziałeś może są zaśniedziałe |
_________________ Córcia JOA11
 |
|
|
|
 |
bobi1983 [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Paź 2007, 17:29
|
|
|
Miałem ten sam problem. Tak jak napisał jaco11 przy drzwiach są te styki (wystające plastikowe bolce między zawiasami), które zwierają do masy jak otworzysz drzwi. Są dwie możliwości: albo styki są zaśniedziałe albo odłączone złączki. Ja miałem jedno i drugie po kupieniu auta. Nie wiem co komu przeszkadzało i dlaczego była złączka od strony kierowcy odpięta. Trochę się namęczyłem zanim znalazłem ten kabelek. Ale powoli. Najpierw odkręć te styczniki i je wyczyść i nasmaruj wazeliną techniczną. |
|
|
|
 |
elvis25 [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Lis 2007, 23:13
|
|
|
bobi1983 pytanko o kabelek od włącznika z drzwi... u mnie też jest wypięty ;( jak się do niego dobrać żeby nierozebrać połowy samochodu ?
Od strony pasażera wyczyściłem włącznik i światła działały a godzinę później już nie. Lampka się nie świeci nawet jeśli przełączę ją na stałe świecenie. Co jest grane albo prościej co się "stanęło".
Z góry dzięki Panowie za pomoc. |
|
|
|
 |
Longer_007

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Daniel
|
Wysłany: 3 Lis 2007, 00:01
|
|
|
Jak masz male dlonie to powinienes go dostac od strony nog kierowcy, pod tym plastikiem. Ja tez mial odlaczony i znazlem go wlasnie od tej strony. Moze zarowke szlak trafil |
|
 |
elvis25 [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Lis 2007, 00:21
|
|
|
No to mam problem ... ręce jak patelnie
Jutro najpierw sprawdzę żarówkę a jak dobra to czy napięcie dochodzi do lampki... do tego jakoś dojdę. Gorzej z kablem ... mam nadzieję, że nie będę musiał rozkręcać za dużobo autko potrzebne |
|
|
|
 |
bobi1983 [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Lis 2007, 12:04
|
|
|
Koło nóg kierowcy jest taki plastik przymocowany dużymi plastikowymi kołkami. Odkręć te kołki albo po prostu podważ i wyjdą. Ten plastik ciągnie się aż na próg ale nie radze ci tego ściągać jak nie musisz, ja przy montowaniu elektrycznego zamka tylnej klapy rozwaliłem 2 z 4 uchwytów. Pod plastikiem jest jakieś wygłuszenie w małych kawałkach bo idzie tam dużo kabli. Wyciąg je ile dasz radę, a później to latarka i jak nie dasz rady rekami to pensetą. A żeby przepchnąć przez dziurkę, tą gdzie jest przykręcony styk to najlepiej jest przepchnąć drut i na do niego przywiązać kabelek (tylko uważaj na złączkę). A żarówka albo się spaliła jak napisał Longer albo nie ma dobrego styku. Życzę powodzenia. |
|
|
|
 |
elvis25 [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Lis 2007, 21:14
|
|
|
No to udało się przeciągnąć kabel, z Waszymi opisami poszło sprawniej
Niestety oświetlenie nie działa. Sprawdzałem napięcie miernikiem i nie ma go ani na lampce ani na włącznikach drzwiowych. Wszystkie bezpieczniki są dobre, również żarówka jak i włączniki.
Niby wszystko zrobione a jednak nie działa. Gdzie szukać?
Ma ktoś schemat elektryczny do fiestki 1,1 z 1990? Bo widzę że się przyda |
|
|
|
 |
bobi1983 [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Lis 2007, 22:16
|
|
|
Przedzwoń kable . Czerwony to napięciowy, brązowo-czerwony to włączniki przy drzwiach a brązowy to masa. Za oświetlenie wnętrza odpowiada bezpiecznik 2 czyli drugi od lewej u dołu. |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 4 Lis 2007, 09:13
|
|
|
Na włącznikach drzwiowych nigdy nie będzie napięcia, bo one podają masę! |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
elvis25 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Lis 2007, 12:32
|
|
|
jackrzec ... masz rację. Nie pomyślałem, że w przypadku rozłączenia się przewodu na włączniku napięcie mogło by iść na budę.
bobi1983 u mnie brązowy idzie do włączników drzwiowych.
Lampka niedawno działała a po godzinie przestała. W tym czasie nie grzebałem nic w środku a jedynie wymontowywałem przednie wachacze do zmiany tulei. |
|
|
|
 |
bobi1983 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Lis 2007, 15:51
|
|
|
Jeśli wszystko jest sprawne to zostaje ci tylko sprawdzić przewód napięciowy, czyli czerwony. Wyciąg bezpiecznik 2 i miernikiem sprawdź czy jest przejście między stykiem lampki a jednym ze styków bezpiecznika. |
|
|
|
 |
elvis25 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Lis 2007, 22:08
|
|
|
Niestety sprawdziłem i przejścia brak. Teraz pozostaje mi dostać się do wiązki która idzie do lampki ;(
Może być, że to ma jakiś związek z tym, że ktoś miał radio podpięte wykorzystując przewody od zegarka i jak kupowałem samochód do szybciej dość brutalnie usunął przewody od radia? Pozostał po nim mały burdel i pozabezpieczałem narazie kable izolacją.
Ma ktoś jakiś schemat elektryczny do fiesty 1990 1.1? Bo widzę, że będzie bardzo przydatny :-( |
|
|
|
 |
wimarc
Model: Ford Fiesta Mk4`98
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 11 Lis 2007, 19:41
|
|
|
Jaco, Bobi dzięki zrobiłem jak mówiliście i działa. A przy okazji pojawiła się też sygnalizacja włączonych świateł. Dzięki |
|
|
|
 |
|