Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:15 |
Prawy do Lewego... |
Autor |
Wiadomość |
ruskm

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Trend
Silnik: 1.0/80KM
|
Wysłany: 3 Lut 2006, 07:51 Prawy do Lewego...
|
|
|
Moze troszke nie na temat fiesty ale ciekaw jestem...
Taka Sytulacja Mialem Kiedys Zuka z plusem na masie
moglem dostac rozrusznik za free bo w tym padl,
z tym ze mial minus na masie
gosciu stwierdzil ze mam podlaczyc bo i tak sie bedzie krecil w te co trzeba.
Ciekawi mnie skad rozrusznik wie w ktora ma sie krecic? |
_________________ Fiesta MK4 Deutsche Post//
Corolla E12 1,4vvt-i Terra
Fiesta VII 1,25 Trend
Fiesta VII lift 1,25 Trend
Focus MK II FL 1,6 TDCI 90DPF Trend+Silver X
Fiesta VII lift 5d 1.0 Trend + Gold X
Focus MK III 1,6 TDCI 95 Ambiente
Focus MK III FL 1,5 TDCI 95 Trend+ Gold X+Seat |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 3 Lut 2006, 12:21
|
|
|
zakłądamy,ze rozrusznik to nie maszyna synchroniczna, indukcyjna tylko prądu stałego i pomijamy maszyny specjalne i małej mocy.
zatem ma magnesy trwałe lub elktromagnesy wytwarzające stałe pole magnetyczne. magnesy trwałe możemy z tego wyłączyć..
przez uzwojenie wirnika - rotora - przepływa prąd stały wytwarzając w jego uzwaojeniach pole magnetyczne stałe, ale ono wiruje wraz z obrotem wirnika. przesunięcie w przesterzeni uzwojeń stojana względem wirnika zminia się +/- 180 stąd przebieg momentu obrotowego zmienia sie silnusoidalnie. oddziaływanie więc między tymi uzwaojeniami a razcej ich polami ma zmienny charakter. ważny jest wektor strumieni obu uzwojeń dający wypadkowy zwrot i decydujący o kierunku wirowania.
łopatalogicznie jeśli rozrusznik ma wyproadzone uzwojenia, to zamieniamy + z - na wirniku albo + z - na wzbudzeniu, nigdy razem. maszyna mająca magnesy trwałe na stojnie uzyskuje zmianę wirowania przez zmainę kierunku uzwojeń wirnika (zamiana + z -). |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
ruskm

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Trend
Silnik: 1.0/80KM
|
Wysłany: 3 Lut 2006, 15:13
|
|
|
Dziekuje otrzymalem odpowiedz ktora mnie satysfakcjonuje
Wszystko jasne tylko dlaczego ja tego sam porzadnie nie przemyslalem...
i ja niby studiuje informatyke na wydziale fizyki...
ale wkoncu z tego mialem warunek
mozna zamknac temat... |
_________________ Fiesta MK4 Deutsche Post//
Corolla E12 1,4vvt-i Terra
Fiesta VII 1,25 Trend
Fiesta VII lift 1,25 Trend
Focus MK II FL 1,6 TDCI 90DPF Trend+Silver X
Fiesta VII lift 5d 1.0 Trend + Gold X
Focus MK III 1,6 TDCI 95 Ambiente
Focus MK III FL 1,5 TDCI 95 Trend+ Gold X+Seat |
|
|
|
 |
bartboro [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Lut 2006, 22:08
|
|
|
kasuje to co napisałem powinienem się chyba nauczyc czytać |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 6 Lut 2006, 22:12
|
|
|
bartboro napisał/a: | Szynszyl wytłumacz mi jak silnik może być indukcyjny a zarazem synchroniczny??? |
a gdzie tak pisze?
a jakby dobrze podumał to s. indukcyjny idzie synchronizować tylko trzeba wiedziec jak. |
|
|
|
 |
Gerri [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Wrz 2006, 19:08
|
|
|
szynszyl napisał/a: |
przez uzwojenie wirnika - rotora - przepływa prąd stały wytwarzając w jego uzwaojeniach pole magnetyczne stałe, ale ono wiruje wraz z obrotem wirnika. przesunięcie w przesterzeni uzwojeń stojana względem wirnika zminia się +/- 180 stąd przebieg momentu obrotowego zmienia sie silnusoidalnie. oddziaływanie więc między tymi uzwaojeniami a razcej ich polami ma zmienny charakter. ważny jest wektor strumieni obu uzwojeń dający wypadkowy zwrot i decydujący o kierunku wirowania.
łopatalogicznie jeśli rozrusznik ma wyproadzone uzwojenia, to zamieniamy + z - na wirniku albo + z - na wzbudzeniu, nigdy razem. maszyna mająca magnesy trwałe na stojnie uzyskuje zmianę wirowania przez zmainę kierunku uzwojeń wirnika (zamiana + z -). |
Pozwolilem sobie zacytowac prawie calosc. Bardzo naukowo napisane, tylko ze nieprawda...
Jezeli wskutek zmiany kierunku pradu ulegnie zmianie kierunek pola magnetycznego wirnika, to rowniez nastapi zmiana pola magnetycznego stojana - tak wiec zmiany sie znosza i bez przelaczania rozrusznik dalej bedzie sie krecic w ta sama strone.
Pzdr. |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 17 Wrz 2006, 13:31
|
|
|
Cytat: | Jezeli wskutek zmiany kierunku pradu ulegnie zmianie kierunek pola magnetycznego wirnika, to rowniez nastapi zmiana pola magnetycznego stojana - tak wiec zmiany sie znosza i bez przelaczania rozrusznik dalej bedzie sie krecic w ta sama strone.
| podsumowując napisałeś to samo, tyle że inaczej
można by teraz wejśc w zasadę działania maszynprądu stałego małej mocy z podziałem jeszcze na maszyny specjalne.. ale po co? |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.