Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: molu
3 Wrz 2007, 15:10
Matryca LCD jako monitor
Autor Wiadomość
jogar26 

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wysłany: 13 Lis 2005, 14:15   Matryca LCD jako monitor

Czy ktoś orientuje się co do możliwości wykorzystania matrycy z laptopa jako monitora, np do DVD? Można coś takiego zrobić, czy jest to niewykonalne?

_-MoKrY-_ 

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Wysłany: 13 Lis 2005, 15:04   

wszystko się da zrobić ;) a jak wygląda sytuacja…nie chcesz wykorzystać całego laptopa jako jakiś mini zestaw multimedialny:)
monitor na konsoli środkowej (jakoś da się chyb go tam wcisnąć :) ) klawiatura w schowku....

chyba ze laptop jako komputer jest uszkodzony i chcesz sama matryce wykorzystać to trzeba myśleć trochę inaczej, jak znajdę trochę czasu to poszukam i podrzucę linka...

wiem ze z ps da się podłączyć LCD do kompa...
przydałoby się też zajrzeć do samego laptopa...jak on jest połączony...wysoce prawdopodobne ze co firma to inne rozwiązanie :( i nie będzie jednej uniwersalnej solucji

Lokmen 
Zeus

Wysłany: 13 Lis 2005, 15:14   

Było - opcja szukaj sie kłania :)

jogar26 

Wysłany: 13 Lis 2005, 19:50   

Naprawdę z tym "szukaj" to genialny pomysł :devil:
Można się nieźle naszukać -gdyby tematy wyświetlane zawierały tylko porady, ale to już inna sprawa może admina ;)
Laptopa mam padniętego - dobra jest matryca, mam też inwenter i jeszcze coś wydłubię. To był Latitude L400. Myślałem o tym, żeby kupić radio z wyjściem na video i jakoś to połączyć lub ewentualnie z jakąś konsolą.
Fajnie komponowałby się w miejscu gdzie podsufitka jest obniżona (jest tam miejsce) tak by świecił na tylne siedzenia (dla dzieciaków) i nie tylko :)

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 13 Lis 2005, 19:59   

_-MoKrY-_ napisał/a:
sama matryce wykorzystać to trzeba myśleć trochę inaczej, jak znajdę trochę czasu to poszukam i podrzucę linka
Posiadam masę matryć ze starych laptopów 95% posiada 15 wyprowadzeń i ma osobne zasilanie podswietlania (świetkówki) - podłączenie takeij matrycy pod wyjście VGA byo by ciekawym pomysłem...

jogar26 

Wysłany: 14 Lis 2005, 13:48   

Łokmen - jak znalazłeś albo jesteś pewien, że jest to do znalezienia -daj znać.
Ja przez swoje ograniczenie :twisted: nie potrafię. Chyba niewłaściwie szukam :devil:
A w sieci znalazłem tylko artykuły jak z takiej matrycy zrobić sobie projektor :(
...jak na razie...

_-MoKrY-_ 

Wysłany: 16 Lis 2005, 13:48   

dzisiaj ruszyłem trochę dupe i się rozejrzałam po necie

http://forums.bit-tech.ne...ighlight=screen
to jeszcze nie to co mi kiedyś przed oczami przemknęło...

ale układ w laptopie na pewno się tak bardzo nie różni, najprawdopodobniej trzeba będzie odnaleźć układ sterujący matrycą i przewody łączące ten układ z karta graficzną laptopa, najgorzej jeśli to wszystko będzie zintegrowane z płytą główną (wysoce prawdopodobne)

jogar, jakie ten twój laptop ma objawy?? podświetla on wogóle monitor?

jogar26 

Wysłany: 16 Lis 2005, 15:22   

Matrycę mam sprawną, nawet dobrze świeci (sprawdzałem na innym laptopie), a z samego laptopa to już niewiele mi zostało (padnięta płyta). Mogę z niego wyciągnąć bez problemu matrycę + inwerter. Nie zauważyłem jak to jest podłączone do karty, ale sprawdzę i dam znać.

geny
[Usunięty]

Wysłany: 17 Lis 2005, 00:32   

witajcie wykorzystanie lcd z laptopa jest mozliwe na 2 sposoby poprzez zbudowanie sterownika i zaprogramowanie go heh za wysoki koszt lub podlaczenie matrycy do karty graficznej pod zlacze vesaconn dziala napewno dostajesz 16 kolorkow nawet windaxp podziala problem tylko w tym ze zwykla skrzynke Pc do fiesty wkladac to porazka sam to przerabialem u mnie chodzilo na viaEpia 640x480 mp3 wsteczna kamerka imapa jak chcesz cos wiecej to napisz wysle schematy pomysly i doswiadczenia teraz chce to zminiaturyzować i dac panel dotykowy autko mam od niedawna a na mechanice sie nie znam lecz zastanawiam sie czy dalo by sie podlaczyc komputer z auta by wyswietlal parametry podczas jazdy znam sie na komputerach pc a to o czym mowisz to dla mnie nowy temat wiec moze i ktos mi cos doradzi

jogar26 

Wysłany: 17 Lis 2005, 18:07   

Chodzi mi o podpięcie matrycy pod standardowe wyjście z DVD - trzeba budować sterownik? Co do kompa w samochodzie to lepiej włożyć tam laptopa (kilka osób tak ma i działa). Nie wiem jak sprawa się ma w przypadku wyświetlania parametrów samochodu w czasie jazdy.
Jeśli chodzi o panele dotykowe w samochodzie - mam parę linków, jeśli kogoś interesuje temat podeślę. Zależy mi jednak na tym, by ktoś pomógł mi (jeśli jest to możliwe) w podpięciu matrycy do standardowego wyjścia z DVD :) i wykorzystaniu go jako zwykłego monitora (nie panel dotykowy)
Ps mam też linki do stron, na których jest instrukcja jak podpiąć matrycę pod zwykłego kompa

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 17 Lis 2005, 18:36   

Matrycy z laptopa nie podłaczysz pod wyjście z DVD - trzeba bydowac kosztowny i skomplikowany sterownik - lepiej i taniej kupić monitorek LCD z odpowiednim wejściem - u mnie był kiredyś facet to miał LCD chyba 5 albo 6 cali na zykłe wejście VIDEO np. z magnetowidu i na 12V - sztuka w ładnej obudowie coś koło 400 złotych kiedyś stała...

jogar26 

Wysłany: 17 Lis 2005, 20:33   

Cóż...
Tak myślałem :(

Odpowiedz do tematu