Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:18 |
Pdświetlanie bagażnika (po otwarciu) |
Autor |
Wiadomość |
soryu [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Sie 2005, 13:54 Pdświetlanie bagażnika (po otwarciu)
|
|
|
Witam,
w części MK3 po otwarciu klapy bagażnika zapalają się umieszczone na obrzeżach maskownic głośników lampki. ja niestety nie jestem szczęściarzem i żadna z moich fiest nie ma podświetlania bagażnika. planuje sobie coś takiego zrobić i chociaż wiem że roboty jest na 15 minut, to chcąc skorzystać z oryginalnej instalacji i złącza 4 stykowego obok zamka, potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań.
mianowicie mam 2 fiesty i:
w 1.3 mam takie wyprowadzenie przewodów:
jak widzicie są 4 pady, jeden to przełącznik. interesiuje mnie do czego podłączone są przewody 1 i 2, jaką funkcję pełni 2, i jaką - czy nie mylę się, że to zasilanie podswietlania? wiem ze gdy klapa jest zamknieta, obwod na przelaczniku jest zamkniety, zas w momencie gdy przelacznik zostaje zwolniony, obwod sie rozwiera.
dlaczego o to wszystko pytam? spojrzcie na zlacze z drugiej fiesty:
na zdjeciu tego nie widac, ale sa 3 pady: wycieraczka i przelacznik - nie ma 3 patrzac od lewej. nie ma przewodu 2, przyłącza 1, za to pojawil sie inny przewod w miejscu dotad nie obsadzonym... moze to tylko jest przewod oznaczony na poprzednim zdjeciu jako 2 ale przylaczony w innym miejscu?? to by wyjasnialo czesc pytan. ale nadal interesujja mnie odpowiedzi na pytania postawione wczesnie.
z czym polaczyc te przelaczniki?? z przekaznikami? akumulatorem?? jakie napiecia pojawiaja sie na tych przewodach?? u mnie w jednym aucie nic, w drugim nie zdazylem sprawdzic bo nie bylo go na miejscu. za co odpowiedzialny jest 3 pad?
jezeli ktos z Was ma podswietlany bagaznik, bardzo prosze o pomoc.
moze ktorys z chlopakow z Kielc i okolic?
pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc.
ps. jesli sobie cos jeszcze przypomne to na pewno dopisze. |
Ostatnio zmieniony przez soryu 28 Sie 2005, 14:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bash [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Sie 2005, 15:38
|
|
|
czarnoniebieski przewod jest od podgrzewanej szyby |
|
|
|
 |
soryu [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Sie 2005, 15:46
|
|
|
no fakt zapomnialem ze jeszcze jest szyba . w takiem razie nie mam wiecej pytan, ze zrobieniem podswietlania sobie poradze. dzieki wielkie za pomoc. kombinowalem po prostu ze moze to byc przewod nieuzywane - wtedy obyloby sie bez ciagniecia nastepnego.
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez soryu 26 Sie 2005, 12:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 26 Sie 2005, 07:30
|
|
|
Na pierwszym zdjęciu przełącznik ozn jako "3" ma podwójną funkcje. Jedna to oświetlenie bagażnika, a druga to zasilanie siłownika od elektrycznego otwierania klapy! Oczywiście jeśli jest takowy, bo jeśli nie, to pozostaje jedno wolne złącze tuż obok tej wtyczki która idzie na oświetlenie |
|
|
|
 |
soryu [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sie 2005, 12:31
|
|
|
pociągnąłem instalację pod oświetlenie w 1.1i (czerwona) (1.3i ma pociągnięta oryginalnie ale nie ma oprawki na żarówkę, nawet dziura nie była zrobiona - zreszta pod wiele rzeczy mam instalacje, np pod ogrzewanie przdnich foteli - ale foteli ogrzewanych brak, etc. :-D ) i do siłownika klapy bagażnika. podciągnąłem zailanie klapy pod złącze które jest na zdjęciach. sterowanie zrobiłem minusem - masa pojawia się na złączu od ogrzewania tylnej szyby co powoduje uruchomienie siłownika. plus jest na stałe pobierany z padu od wycieraczki tylnej.
po prostu nie chciało mi się bawić z przeciąganiem kabla od siłownika przez peszel w którym idzie rurka od spryskiwacza.
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Bartsun [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sie 2005, 18:30
|
|
|
soryu napisał/a: | pociągnąłem instalację pod oświetlenie w 1.1i (czerwona) (1.3i ma pociągnięta oryginalnie ale nie ma oprawki na żarówkę, nawet dziura nie była zrobiona - zreszta pod wiele rzeczy mam instalacje, np pod ogrzewanie przdnich foteli - ale foteli ogrzewanych brak, etc. :-D ) i do siłownika klapy bagażnika. podciągnąłem zailanie klapy pod złącze które jest na zdjęciach. sterowanie zrobiłem minusem - masa pojawia się na złączu od ogrzewania tylnej szyby co powoduje uruchomienie siłownika. plus jest na stałe pobierany z padu od wycieraczki tylnej.
po prostu nie chciało mi się bawić z przeciąganiem kabla od siłownika przez peszel w którym idzie rurka od spryskiwacza.
pozdrawiam. |
i dobrze zrobiles, nawet niemasz pojecia co sie nameczylem z przeciaganiem kabli od 3ciego stopa... porpostu glowa boli, 3 godziny kombinowania...
ps, a gdzie kupiles lampki, te plastiki na zarowke do mocowan w polkach obok maskownic? aha, ja mam dwa miejsca na te lampki, z lewej i z prawej strony... chyba se dwie montne... pozdr |
|
|
|
 |
soryu [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Sie 2005, 14:15
|
|
|
Bartsun napisał/a: |
ps, a gdzie kupiles lampki, te plastiki na zarowke do mocowan w polkach obok maskownic? aha, ja mam dwa miejsca na te lampki, z lewej i z prawej strony... chyba se dwie montne... pozdr |
jedną dorwałem na szrocie niedaleko mojego miejsca zamieszkania. też chciałbym dwie zamontować, ale nie moge póki co dorwać oprawki. kolo na szrocie powiedział mi, że mogę sobie takie oprawki zamówić bo co tydzień przywozi w niedziele części, ale wtedy nie miałem kaski. co do ceny za to to różnie - max 12 zł, ale jak sie weźmie wiecej cześci to można sie targować. ceny maja zarabiste - za konsolkę środkowa z mieszkiem, oryginalna blacha do przykrecenia na końcówce nawiewu pod nagrzewnicą zapłaciłem 35 zł. niestety chciałem numer później powtórzyć i mieli już inna wyceniona na 50 ale to i tak tanio :-D przyciski na konsole takie jak do ogrzewania szyby tylnej itd maja po 10 zł i maja ich mase wiec jak cos to moge zalatwiac potrzebujacym, szczegóły na priv. |
|
|
|
 |
marcus_87

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 20:35
|
|
|
witam
dzis znalazlem u siebie kable do podswietlania bagaznika(chyba:D ) ale jak wlozylem W5W to nie swieci:(
co moze byc przyczyna?
z gory dzieki za odp. |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 20:46
|
|
|
Masz racje, bo to kable od oświetlenia bagażnika! Sprawdź po tym złączem co ma 4 styki czy jest podłączony przewód patrząc od tyłu samochodu, to pierwsze złącze od prawej powinno byc ruchome, tzn powinno się wciskac. Ma ono podwójną funkcję dwa przewody na ośw. bagażnika i trzecie złącze bardziej w środku jest od otwierania klapy bagażnika - zazwyczaj jest ono puste niestety (chyba że ktos wykombinuje sobie otwieranie tak jak ja :lol: ) Sprawdx czy tam niezaśniedziały styki - dobrze to zlej wd40 lub czymś takim i powinno byc ok. Acha przy demontażu tego złącza uważaj na takie małe zatrzaski - blaszki które są po jego bokach, bo lubią wypadac.. |
|
|
|
 |
garys [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Wrz 2005, 20:34
|
|
|
Ja mam jeszcze małe pytanie do osób które juz zrobiły sobie oświetlenie bagażnika,
chodzi mi o to czy u was tez po wyjęciu kluczyka ze stacyjki nie ma zasilania w tej kostce z czterema blaszkami w bagażniku?
Chciałem tez sobie zrobić podświetlenie ale nie chce za kazdym razem wyciągać i wkładać kluczyka, a mam zamiar wykorzystać te gotową kostke.
(Chyba wiecie o co mam na myśli)
Jak sobie z tym poradziliście?? |
|
|
|
 |
marcus_87

Model: Ford Fiesta Mk3`94
|
Wysłany: 18 Wrz 2005, 21:49
|
|
|
u mnie to wyglada tak
styki sa czyste ale lampka dalej nie swieci:/ mam otwieranie bagaznika ale nie wiem czy seryjnie czy ktos sam zalozyl- silownik reaguje nawet jak klapa jest otwarta-czy tak powinno byc? |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

|
Wysłany: 18 Wrz 2005, 23:00
|
|
|
To go ktoś założył sam, i przepchnął kabel razem z wężykiem od spryskiwacza. Oryginalnie, jeśli podniesiesz klapę, to siłownik niema zasilania, bo te styki są rozłączone. Sprawdź dobrze oprawkę od tej żarówki i najlepiej "przedzwoń" kable jakimś miernikiem. Zasilanie na ośw. bagaznika idzie cały czas - niezależnie od tego czy jest kluczyk, czy go niema, tak jak ośw. wnętrza samochodu na suficie. Popatrz na zdjęcie i zauważ, że jest wolne złącze obok tej podwójnej wtyczki z kablami czerwonym i brązowym. Te złącze jest właśnie od siłownika! |
Ostatnio zmieniony przez jackrzec 18 Wrz 2005, 23:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dday

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: Classic
Wiek: 44 Dołączył: 29 Gru 2004 Posty: 390 Skąd: wawa-anin
|
Wysłany: 18 Wrz 2005, 23:00
|
|
|
marcus_87 napisał/a: | silownik reaguje nawet jak klapa jest otwarta-czy tak powinno byc? |
też tak mam u mnie wygląda to na oryginalną instalacje (ale czy napewno taka jest ) |
|
 |
garys [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Wrz 2005, 10:23
|
|
|
No tak czyli u mnie coś jest nie tak,po po wyjęciu kluczyka w żadnym ze styków nie ma napięcia :/
a otwieranie bagaznika mam z kluczyka.
Będe musiał jeszcze nad tym posiedzieć, ale chciałem uniknąć przeciągania kabelków,
acha i podswietlenie kabiny działa mi dobrze.
...dodam ze podlaczalem żaróweczke tak jak powinno być,tzn. po otwarciu klapy sie świeci-jedyny problem to to ze musial być kluczyk w stacyjce :? |
|
|
|
 |
macziom

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 19 Wrz 2005, 12:44
|
|
|
garys można zrobić tak: odnaleźć który kabelek to plus od siłownika i od oświetlenia (przed kostką). Odszukać takie same z przodu (po kolorze, sprawdzić miernikiem czy to drugi koniec) i przelutować do zasilania zapalniczki. Metoda bez przeciągania.
U mnie oświetlenie było już od kupienia (działa bez kluczyka), siłownik sam robiłem. Niestety zaraz przy stykach był wycięty kabelek od siłownika (został sam konektorek) więc musiałem przeciągać. Zasilanie otwierania przylutowałem pod zapalniczkę i śmiga bez stacyjki. |
|
|
|
 |
garys [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Wrz 2005, 13:17
|
|
|
Dzięki za rady macziom ale dzis mam chyba słaby dzien bo nic z Twoich porad nie rozumiem... :-/
-nie mam zamontowanego siłownika klapy (w przyszłości planuje)
-w kostce bagaznika wiem który kabelek jest który, po prostu nie ma na nich zasilania po wyjeciu kluczyka
-nie wiem w czym mi pomoze gniazdo zapalniczki,ktorego zreszta w mojej wersji nie mam
-chyba w mojej sytuacji nic nie wykombinuje bez przeciagania kabelkow zasialania z przodu auta
-moglbym jedynie probowac wykorzystac te ktore ida od oswietlenia wnetrza kabiny...
Dzieki,czekam na inne propozycje.Pzdr. |
|
|
|
 |
macziom

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 19 Wrz 2005, 13:46
|
|
|
- Myślałem, że "z kluczyka" to chodzi o to, że też dopiero jak masz przekręcony kluczyk w stacyjce jest zasilanie dla siłownika .
- ale jak masz kluczyk przekręcony to oświetlenie działa, czyli kable są gdzieś pociągnięte. Chodziło mi o to, że jeżeli wychodzą gdzieś z przodu auta to jak znajdziesz koniec nie będziesz musiał przeciągać nowych kabli przez całą budę.
- zapalniczka -> w niej jest cały czas napięcie, czyli nie trzeba przekręcać kluczyka. Jak masz radio to można podłączyć pod te samo zasilanie co radio (jeżeli działa bez przekręcania klucza)
- patrz wyżej, jak nie będziesz się bawił w szukanie to rzeczywiście przeciąganie.
- można i tak, tam też plus jest na stałe a żarówka nad lusterkiem jest włączana poprzez odcięcie masy
Również pozdrawiam. |
|
|
|
 |
garys [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Wrz 2005, 14:18
|
|
|
No tak dobrze mysłałeś, z "kluczyka" to u mnie jest tak jak z działaniem wycieraczek lub ogrzewania szyby lub światła stopu itp... działaja tylko gdy przekrecisz kluczyk lub odpalisz auto, chyba juz rozumiesz ?
Bo samo "wlozenie" kluczyka nie ma tu znaczenia,chodzilo mi o jego przekrecenie i zapalenie sie kontrolek itp.
Natomiast radio mam zrobione rowniez w ten sposob "przekreć kluczyk a zadziałam";)
wiec tez odpada.
Jezeli nie mam zapalnicznki to chyba instalacji od niej tez nie ma? wiec tez odpada.
Moglbym pokombinowac z tym plusikiem od swiatla w srodku, albo gdziekolwiek indziej go pociągnąć-a tego wlasnie chcialem uniknac :-/
Chyba dobrze rozumuje, ze jezeli ktos nie mial w standardzie podswietlenia bagaznika to rowniez nie mial zasilania w kostce(a moze mi ktos ulatwi i to sprawdzi u siebie?bede wdzieczny) ,
a jak montowali oryginalnie to jakims sposobem sprawili ze po rozlaczeniu zaplonu i wyjeciu kluczyka mielismy w niej zasilanie i widno w kufrze?
Jak tak to bede sie musial przymotac z dodatkowym kabelkiem...
Edit: albo i nie,juz zalapalem o co Ci chodzi z tym "przelutowaniem",tylko nie wiem czy tak MOŻNA ZROBIĆ??, wtedy masz racje bedzie ten plus na stale w kostce ktorego chcialem:)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Danio

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
|
Wysłany: 20 Wrz 2005, 22:34
|
|
|
jest wtyczka podciągnięta od zapalniczki ..tylko musisz poszukać...bo ja też nie miałem zapalniczki a wtyczka była( tam za radiem z kablami spięta) też sie niedługo będę brał za robienie podświetlenia bagażnika to może coś wiecej podpowiem ...potrzebuję tylko chwilkę czasu o materiały już mam ...ale pewnie temat był już wałkowany nie raz...poszukaj po prostu , użyj opcji szukaj i pewnie coś znajdziesz...co do radia to tak jest fabrycznie...ale i to będę musiał zmienić bo wolę mieć kluczyki w kieszeni jak zostawiam auto z pasażerem w środku
jak robiłem podświetlenie uchwytu w klapie to podciągnąłem plus od lampki w suficie a minus z dołu i jest ok (jedna dioda mi się widocznie odpięła...ale już nie ściągam bo szkoda zaczepów)
 |
_________________ Dobra Fiesta nie jest zła
 |
|
|
|
 |
garys [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Wrz 2005, 10:32
|
|
|
Ok dzięki, poszukam tej wtyczki.
P.S. Co do radia to akurat miałem wybór jak go podłączyć, na starym radiu miałem bez kluczyka a teraz chciałem mieć z kluczyka dla wygody i spokoju-jak kto woli. |
|
|
|
 |
|