Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: szynszyl
17 Kwi 2006, 11:51
Ktora opcja lepsza?
Autor Wiadomość
nicos
[Usunięty]

Wysłany: 22 Lip 2005, 20:21   Ktora opcja lepsza?

Witam, mam dylemat. dowiadywalem sie w sklepie car audio i polecono mi:
1 opcja: na przod glosniczki dzielone 13 mx lub hertz, na tyl elipsy mx lub hertz.
2 opcja: na przod hertz dzielone 13 hertz lub mx w bagaznik skrzynia i specjalny wzmak firmy soling
3 opcja: przod 13 dzielone, tyl elipsy i skrzynia boss w bagazniku.
zastanawia mnie ta 3 opcja ze chyba dzwiek bedzie sie nakladal na sibie i nie ma sensu tracic kasy na elipsy. co myslicie o tych opcjach?? dobry jest ten wzmak soling, w sklepie car audio takie polecaja- mowia tanie i bardzo dobre. pozdrawiam

chary 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wysłany: 22 Lip 2005, 22:49   

ja bym wybral 2 opcje a co do wzmaka to nie znam zabardzo
Giełda motocyklowa

nicos
[Usunięty]

Wysłany: 22 Lip 2005, 23:27   

a jak to bedzie z dzwiekiem?bass pewnie bedzie:)?

chary 

Wysłany: 22 Lip 2005, 23:33   

bas bedzie napewno odczuwalny ;/
Giełda motocyklowa

nicos
[Usunięty]

Wysłany: 22 Lip 2005, 23:35   

a glosniki jakie byly by dobre i jakie w drzwi ladowac?

chary 

Wysłany: 22 Lip 2005, 23:39   

w drzwi wchodza 13cm,chyba ze chcesz wieksze to byloby trzeba troche poprzerabiac,i lepiej jakiejs markowej firmy
Giełda motocyklowa

nicos
[Usunięty]

Wysłany: 23 Lip 2005, 08:32   

np jakiej firmy?ale jak bedzie 16 wygladac odstawac bedzie mocno prawda?chary gdzie w olsztynie warto pojechac w sprawie glosnikow, gdzie dobrze montuja i wogole?

chary 

Wysłany: 23 Lip 2005, 09:47   

Al System na Augustowskiej 17
Budwil
Media Markt
tam warto pojechac i sie wszystkiego dowiedziec,
a co do 16 ,to jest troche przy tym grzebania,najlepiej moze bedzie kupic lepsze 13.
Giełda motocyklowa

trzeci 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wysłany: 23 Lip 2005, 09:50   

Opcja 2.
Pozdro ...

nicos
[Usunięty]

Wysłany: 23 Lip 2005, 11:02   

a jest jakas opcja aby z ttylu bylo slychac dzwiek z glosnika i do tego bas ze skrzyni?? troceh bedzie mi brakowalo ze z tylu tylko bas bez dzwieku, slow hip hopu:)

molu 

Wersja: Ghia
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wysłany: 23 Lip 2005, 12:29   

Nie bedzie brakowalo-zobaczysz 8)
Ewentualnie dokupisz sobie cos na tyl :-)

nicos
[Usunięty]

Wysłany: 23 Lip 2005, 12:34   

ale czy ten bas ze skrzynie niebedzie zaklucal pracy glosnikow z tylu?? jak bym kupywal elipsy na tyl to tansze,aby cos troche gralo bo wolalbym kupic lepsza skrzynie.wzmak 130 rms wystarczy do skrzyni?

Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 24 Lip 2005, 09:58   

Opcja numer 2.
Jak bedziesz mial wszystko ładnie dostrojone i dobrą skrzynie w bagażniku to nie będziesz wiedział że masz skrzynie z tyłu.
Bass na odpowiedniej częstotliwości jest przestrzenny, tak że będziesz go słyszał wszędzie. Nie będziesz wiedział skąd dobiega, tylko ewentualnie będziesz odczuwał masaż pleców. Jak dołożysz jeszcze elipsy to mi się wydaje że to będzie zbędny wydatek. Za te pieniądze lepiej dołożyć do lepszej skrzyni.
Pozdrawiam

nicos
[Usunięty]

Wysłany: 24 Lip 2005, 10:03   

a czy pasazerowie z tylu jak bedzie tylko przod i tuba beda dobrze slyszeli?:)ja z przodu slyszalbym te elipsy??wiec mowisz ze niewarto dokladac na nie?

Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 24 Lip 2005, 10:38   

nicos napisał/a:
a czy pasazerowie z tylu jak bedzie tylko przod i tuba beda dobrze slyszeli?:)ja z przodu slyszalbym te elipsy??wiec mowisz ze niewarto dokladac na nie?

To jest dobre pytanie.
Napewno będą gorzej słyszeli przód a bardziej czuć bass. Jeżeli często ktoś jeździ z tyłu i słucha muzyki to przy dobrym zestawie z przodu może być dobrze. Jeżeli nie słuchasz bardzo głośno muzyki i jeżdzisz często z kimś to może i dobrym rozwiązaniem jest opcja 3. Wtedy skrzynka będzie tylko lekko podbijała bass. Ja jeżdże z reguły sam lub z dziewczyną. Jak jade sam to zawsze mam głośno i delektuje się dźwiękiem i mocnym basem. Z dziewczyną czasami też słuchamy głośno ale tylko gdy ona ma ochotę, a jak nie to z reguły ustawiam bardziej tył i słuchamy cicho muzyki a bass z tyłu jest i tak słyszalny.
Przede wszystkim musisz wiedzieć do czego ma być ten sprzęt. Bo nie warto inwestować kase w coś czego nie będziesz używał. Z dobrego zestrawu na przodzie, razem z wygłuszeniem drzwi też uzyskasz ciekawy bassik.
Pozdro

nicos
[Usunięty]

Wysłany: 24 Lip 2005, 10:49   

wydaje mis ie ze teraz zainwestuje w przod 16cm i elipsy z tylu - wydaje mi sie ze uzyskam jakis tam fajny basik z hertza 6*9 i ze bedzie glosno to wszystk chodzilo sumie jak na elipsie jest hertza 95db to juz nielicho:)jak bedzie mi za malo basu to poswiece kase i kupie skrzynie ale jak narazie bede mial 500zl na wakacje:)

Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 24 Lip 2005, 10:56   

Napewno dobry sprzęt i będzie to ladnie grało. A na przód zamierzasz same 16" czy razemz tweterami??
Bardzo ładnie grają odseparowane syczki na przodzie.
Powiem tylko że nawet te głośniczki będą ładniej grały na wzmacniaczu niż na samym radiu.
Możesz kupić jakiś nie duży wzmacniacz i połączyc to pod niego, a w przyszłości dokupić monobloka ze skrzynką.

nicos
[Usunięty]

Wysłany: 24 Lip 2005, 11:10   

nie no beda 16 z gwizdkami i teraz pytanie czy przy lusterkach czy na slupkach na wysokosci ucha. monoblok do skrzyni lepszy??

Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 24 Lip 2005, 11:19   

O umiejscowieniu syczków jest różnie. Podobno najlepiej na wysokości ucha ale najwygodniej jest sobie przymierzyć na kablu i posłuchać.
Co do monobloka to słyszałem że jest lepiej. Tym bardziej jak podłączysz pod wzmaka 4-kanałowego 16 na przód i elipsy na tył to już nie masz miejsca. Później dokupujesz wzmaka, 1m kabelek RCA i łączysz go ze starym wzmakiem i muza gra.

Odpowiedz do tematu