|
1.3 - problem z łańcuchem rozrządu |
Autor |
Wiadomość |
Adrian152
Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 13 Lip 2020, 00:13 1.3 - problem z łańcuchem rozrządu
|
|
|
Witam ostatnio miałem dziwny przypadek opalając auto usłyszałem stuknięcie lekko podwyższone 1,1k-1,2k obroty i dziwny hałas od razu zgasiłem i zawołałem.ojca by sprawdził co tak halasuje po otwarciu maski i opaleniu silnika sytuacja się powtórzyła tym razem bez stuknięcia aczkolwiek od razu kazał mi zgasić silnik bo zauważył dziurę z boku pokrywy zaworów... Okazało się że pękł ślizg łańcucha rozrządu tego bliżej przodu auta i wyskoczył.kawalek przez pokrywę stąd dziura. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Jak sprawdzić czy rozrząd się przestawił? Czy łańcuch nie jest zbyt mocno rozciągnięty? Może wystarczy wymienić tylko ten ślizg? I czy da się go wymienić bez ściągania miski? Milion pytań i nie wiem co mam zrobić może ktoś z was miał coś podobnego? |
|
|
|
 |
damianisko5
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 13 Lip 2020, 08:42 Re: 1.3 - problem z łańcuchem rozrządu
|
|
|
Adrian152 napisał/a: | Witam ostatnio miałem dziwny przypadek opalając auto usłyszałem stuknięcie lekko podwyższone 1,1k-1,2k obroty i dziwny hałas od razu zgasiłem i zawołałem.ojca by sprawdził co tak halasuje po otwarciu maski i opaleniu silnika sytuacja się powtórzyła tym razem bez stuknięcia aczkolwiek od razu kazał mi zgasić silnik bo zauważył dziurę z boku pokrywy zaworów... Okazało się że pękł ślizg łańcucha rozrządu tego bliżej przodu auta i wyskoczył.kawalek przez pokrywę stąd dziura. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Jak sprawdzić czy rozrząd się przestawił? Czy łańcuch nie jest zbyt mocno rozciągnięty? Może wystarczy wymienić tylko ten ślizg? I czy da się go wymienić bez ściągania miski? Milion pytań i nie wiem co mam zrobić może ktoś z was miał coś podobnego? |
Pierwszy post - postaraj się bardziej ; opalając auto?? odpalając silnik* Używaj przecinków a nie wstawiaj kropek w środku zdania.
Udaj się do dobrego mechanika do zdiagnozowania stanu silnik i łańcucha.
ps. w rodzinie jest taki sam ford z łańcuchem /1,3/ zadbany, wymiana oleju co rok i kontrola jego poziomu na miarce i nic się nie dzieje. |
Ostatnio zmieniony przez damianisko5 16 Lip 2020, 16:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 13 Lip 2020, 22:15
|
|
|
Wszystko się da, pytanie czy warto,,, skoro strzeliło coś od rozrządu, to rozrząd do roboty,,, IMHO |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|