|
Przesunięty przez: Puff 4 Gru 2019, 23:50 |
Problemy z podświetleniem bagażnika mk4 po lift |
Autor |
Wiadomość |
Kam'ol
Model: Ford Fiesta Mk5`02
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Kamil
Wiek: 45 Dołączył: 06 Gru 2005 Posty: 129 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 4 Gru 2019, 10:45 Problemy z podświetleniem bagażnika mk4 po lift
|
|
|
Witam,
Na forum nie znalazłem odpowiedzi więc opiszę problem.
Od jakiegoś czasu przy otwieraniu bagażnika lampka zaczęła migać, po którymś razie zgasła na dobre.
Dane:
żarówki - ok,
Bezpiecznik - ok,
Prąd w przewodach jest,
klapa nie ma żadnych styczników na dole (jak w mk3), zapewne instalacja idzie górą klapy,
Pytanie --> prosiłbym o podanie w miarę dokładnie, które miejsca sprawdzić? gdzie są jakieś styki, kable, którędy idą itp. Wiązkę gubię pod bocznymi plastikami przy siedzeniach tylnich....
zapodaję zdjęcie modelu bo różnie je oznaczają:
 |
Ostatnio zmieniony przez Kam'ol 4 Gru 2019, 16:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 4 Gru 2019, 15:55
|
|
|
Nie masz płytki stykowej? Krańcówki żadnej? Przecież jakoś to auto musi rozpoznawać, że klapa jest otwarta.
ps. to jest mk4 czy mk5? Bo tył wygląda w mk4 i 5 identycznie, przodem głównie się różnią |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Kam'ol
|
Wysłany: 4 Gru 2019, 16:02
|
|
|
Hej,
to mk4 po lifcie "niesmutne oczka "
Puff napisał/a: | Nie masz płytki stykowej? Krańcówki żadnej? Przecież jakoś to auto musi rozpoznawać, że klapa jest otwarta.
ps. to jest mk4 czy mk5? Bo tył wygląda w mk4 i 5 identycznie, przodem głównie się różnią |
Niestety, jak otwieram klapę, w nadwoziu nie mam żadnych styków oprócz zamka, załączam foto
 |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 4 Gru 2019, 22:02
|
|
|
A czy "u nas" mk4 po licie to nie jest mk5?
Czujnik czasem nie jest w kalpie, rozpoznaje że został przekręcony przez podniesienie klapy? |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 4 Gru 2019, 23:50
|
|
|
JoeMix napisał/a: | A czy "u nas" mk4 po licie to nie jest mk5? |
Imo jest, acz pomału Ford chyba nawet na Wikipediach ujednolica oznaczenia modelowe i "nasze" mk6 staje się mk5, a mk5 to mk4FL.
Temat, dla przejrzystości, przeniosę do "naszego" działu mk5.
Słyszałem, że istniały patenty bezbolcowe, ale nigdy się z takowymi nie spotkałem. Sam ciekaw jestem jak rozwiązana jest tutaj detekcja otwarcia klapy...
Trzeba rozebrać "słonik" i zobaczyć ile i jakie kable w nim idą. Może jest tak, że światło się zapala po otworzeniu bagażnika, nawet jeśli klapa nie jest uchylona. Szczerze mówiąc nie wiem, zgaduję.
Acz, w kontekście że to Ford, dalej bym się spodziewał (czytając o miganiu), że dali ciała i masę biorą z klapy, zamiast poprowadzić ją przewodem... |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Kam'ol
|
Wysłany: 7 Gru 2019, 16:15
|
|
|
No to mam dla Was smaczek,
Dziś dokładnie sprawdziłem przedział bagażnika i:
- ani klapa nie ma żadnych bolców, styczników,
- ani jak widać na zdjęciu dolna część nadwozia bagażnika.
Konkludując, żeby nie zamydlać trafiła mi się "perełka" i muszę się z nią bujać .
Także, ponawiam pytanie do fachowców, czy, gdzie, jak, są jakieś styczniki, linki, kabelki, odpowiedzialne za podawanie sygnału na podświetlenie bagażnika, skoro nie ma ich na dołu klapy?
Puff napisał/a: | JoeMix napisał/a: | A czy "u nas" mk4 po licie to nie jest mk5? |
Imo jest, acz pomału Ford chyba nawet na Wikipediach ujednolica oznaczenia modelowe i "nasze" mk6 staje się mk5, a mk5 to mk4FL.
Temat, dla przejrzystości, przeniosę do "naszego" działu mk5.
Słyszałem, że istniały patenty bezbolcowe, ale nigdy się z takowymi nie spotkałem. Sam ciekaw jestem jak rozwiązana jest tutaj detekcja otwarcia klapy...
Trzeba rozebrać "słonik" i zobaczyć ile i jakie kable w nim idą. Może jest tak, że światło się zapala po otworzeniu bagażnika, nawet jeśli klapa nie jest uchylona. Szczerze mówiąc nie wiem, zgaduję.
Acz, w kontekście że to Ford, dalej bym się spodziewał (czytając o miganiu), że dali ciała i masę biorą z klapy, zamiast poprowadzić ją przewodem... |
|
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 7 Gru 2019, 17:20
|
|
|
Rozwiązania (niekoniecznie z Fiesty)
- czujnik na zamku w klepie, rozpoznaje czy zamek zatrzaśnięty czy nie, wiec wystarczy ze klapa nie zatrzaśnięta aby światło się świeciło
- czujnik który przymocowany w kalpie w pozycji X rozpoznaje ż klapa jest podniesiona bo jest w pozycji Y,,, i włacza światło
Rozwiązanie - szukać po kablu od lampki, dokąd idzie,,, BTW, w którym momencie światło się zaświecało,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
slawomirro
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
|
|
|
|
 |
Kam'ol
|
Wysłany: 8 Gru 2019, 18:54
|
|
|
Dzięki piękne będę doktoryzował się |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|