wymiana płynu chłodniczego |
Autor |
Wiadomość |
maoke
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/50KM
|
Wysłany: 28 Mar 2017, 19:19 wymiana płynu chłodniczego
|
|
|
Witam
Dokładnie tydzień temu postanowiłem zmienić płyn chłodniczy. Autko z 2007 roku. Od nowości czyli lat dziesięć płyn zmieniany nie był. Tak twierdzi ojciec do którego autko należy. Instrukcję wymiany znalazłem na forum. Moim głównym zmartwieniem było odpowietrzenie układu. Z pomocą instrukcji poszło jednak gładko. Prosta sprawa gdy jest koreczek do odpowietrzania . Problemy zaczęły sie z końcem mojej pracy. Ciężko było odkręcić koreczek spustowy. Tak samo ciężko było go zakręcić. Trwało to trochę jednak sie udało. Z korkiem odpowietrzającym poszło gorzej. Fatalnie. Odkręcić sie dało praktycznie bez problemu. Zakręcić już nie :-/. Korek nie jest wkręcony do końca. Nie jestem w stanie tego zrobić. Nie jestem w stanie również go odkręcić... Ta część która jest wkręcona jest nieruchoma. Próbując kręcić główka korka przekręca sie jednak część już wkręcona stoi w miejscu. Odpuściłem bo urwę ten korek. Próbując wkręcać, wykręcać zniszczyłem nacięcia na główce korka. Kiepsko to wygląda. Przed wkręcaniem nie wyczyściłem/wysuszyłem szmatką gwintu. Może to było powodem.
Próbować to dokręcić czy jednak do mechanika jechać?.
Załączam zdjęcie. Fatalnie ten korek wygląda...
https://drive.google.com/file/d/0B0aIkYnGedJYaW1RdG80NWhZbEk/view?usp=sharing |
|
|
|
 |
queia
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: ST
Silnik: ST 150
Imię: Agnieszka
|
Wysłany: 29 Mar 2017, 08:23
|
|
|
Musiałeś go krzywo zacząć wkręcać. Moim zdaniem najlepiej jest go teraz spróbować wykręcić jakąś żabka i próbować go wkręcić poprawnie. Jeżeli gwint nie jest zniszczony. A jak zniszczony to próbować przegwitować otwór jeszcze raz, może pomoże. A jak nie to czeka Cie przeróbka otworu na większa średnice. Ewentualnie wkręcić na stałe na jakiś klej lub silikon temperaturowy. Trochę druciarstwo, ale nie trzeba wymieniać chłodnicy. |
|
 |
maoke
|
Wysłany: 31 Mar 2017, 08:37
|
|
|
Zakupiłem w leroy szczypce i jutro spróbuje wykręcić. Miałem wrażenie że właściwie wkręcanie poszło. Opór pojawił sie nagle. Jak sie pojawił tak i wkręcanie stanęło. Dam znać jutro wieczorem jak sie sprawy mają |
|
|
|
 |
maoke
|
|
|
|
 |
dirty.73
Model: Ford Fiesta Mk6`08
Silnik: 1.4i16V/80KM
|
Wysłany: 1 Kwi 2017, 20:32
|
|
|
a nie lepiej kupić gdzieś taki korek,i zrobić porządnie? |
_________________ dziadkowozy.com |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.