[MK6] Zaślepienie zaworu EGR. Czy ktoś już z tym eksperyment |
Autor |
Wiadomość |
KOJAK2

Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Ghia
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 5 Paź 2015, 16:49 [MK6] Zaślepienie zaworu EGR. Czy ktoś już z tym eksperyment
|
|
|
Witam.
Od paru tygodni moja fieścina 1.4TDCi zaczyna się dławić. Jadę sobie powiedzmy 110km/h i dosłownie na sekundę sinik dławi się tak jakby zgasł przy czym zapala się kontrolka silnika i ako i jedzie dalej i tak pare razy. Jak mu przyłożę do 4k obrotów to jakiś czas jest znowu spokój.
Byłem dzisiaj na kompie i pokazało błąd zaworu EGR i nieprawidłowe napięcie w układzie elektrycznym. Jako że zawory są w cenie 10% tego samochodu wyczytałem że dużo ludzi wstawia tam po prostu blaszaną zaślepkę i jeżdżą dalej. Czy ktoś z forumowiczów już to praktykował?
Dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
Seb0l
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Sebastian
|
Wysłany: 13 Paź 2015, 21:29 Re: [MK6] Zaślepienie zaworu EGR. Czy ktoś już z tym ekspery
|
|
|
Witaj. Pewnie już dawno zaślepiłeś EGR - dopiero zauważyłem ten temat, ale ja we Fusionie z tym silnikiem zaślepiłem zawór ponad rok temu, i żadnych niepokojących rzeczy nie zaobserwowałem. Przed zamontowaniem samochód lubił sobie delikatnie poszarpać przy przejściu z jałowego na wyższe obroty, ale nie wyglądało to aż tak jak opisujesz. |
_________________ Ford Fiesta MK3 1.8D
Ford Fusion 1.4 TDCi
Ford Mondeo MK2 1.8TD |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.