|
1.4 DURATEC Zetec - falujące obroty, brak mocy, itd |
Autor |
Wiadomość |
adamvariant
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
|
Wysłany: 7 Lip 2015, 17:46 1.4 DURATEC Zetec - falujące obroty, brak mocy, itd
|
|
|
Witam serdecznie, albo źle szukałem, albo nie ma konkretnej odpowiedzi nawiązujacej do moich problemów z Fordzikiem żonki.
a mianowicie:
serce fordzika to 1.4 DURATEC,Zetec 80KM.
objawy:
Wysokie spalanie około 9-10 l/100
nierówne obroty na wolnych, szarpanie na wyzszym biegu pod górkę
brak mocy ( mamstarszą astrę F która posiada 75 KM i naprawdę pozostawia Fordzika daleko z tyłu)
z obserwacji:
słychać stuk puk przy silniku jakby przy pokrywie zaworowej
równe syczenie z czerwonej wtyczki z prawej strony na listwie paliwowej
kontrolka check engine zapalająca sie po skasowaniu co około 3 miesiące ( zbadane ELM...) wykazało zapchany katalizator
i teraz pytanko, czy to wszystko wskazuje na katalizator? faktycznie zapchany?czy może sonda, lub krokowy lub zawory ewentualnie ktoś bardziej doświadczony z fordem może ma jakieś sugestie?
dodam,że chciałem wyczyścic krokowy ale w tym modelu jest niewymontowywalny, wiec wymontowałem całą przepustnice i wyczyściłem, troszeczkę pomogło ale minimalnie na 2 miesiące a teraz znów coś sie stało bo po odpaleniu obroty są mniej wiecej na 500obr/min. i chyba nie falują tylko że ciężko ruszyć żeby nie zgasł trzeba gazu dać sporo.
p.s. kolejna sprawa to klima wspomne tutaj o tym , a jak nie to założe osobny temat ( tylko po co) mianowicie bo włączeniu przycisku AC obroty sie nie zmieniają, nie słychać żadnych dodatkowych dzwięków pod pokrywą silnika, ale za to powietrze chłodne też nie leci. i teraz pytanie czy jeśli uciekł by czynnik chłodzący to kompresor i tak próbowałby ruszyć czy siedział by cicho? |
Ostatnio zmieniony przez adamvariant 9 Lip 2015, 16:03, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 7 Lip 2015, 22:24 MK6 1.4 DURATEC Zetec, falujące obroty, brak mocy itd
|
|
|
adamvariant napisał/a: | serce fordzika to 1.4 DURATEC,Zetec 90KM. | Z danych technicznych dla MK6 1,4 Duratec wynika, że ten silnik ma 82KM, 90KM miały 1,6 TDCI...
Odnośnie klimy, najwyraźniej sprężarka się nie załącza... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
adamvariant
|
Wysłany: 7 Lip 2015, 22:31 MK6 1.4 DURATEC Zetec, falujące obroty, brak mocy itd
|
|
|
Parzych po cichu liczyłem na ciebie. kurcze nie jestem 100% pewny ale zdawało mi się że 90 ale to nieistotne, moze byc i 82 jesli moglbym prosic i masz jakies pomysly co sprawdzic co zrobic itp. jak sprawdzic kompresor klimy? |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 7 Lip 2015, 22:51 MK6 1.4 DURATEC Zetec, falujące obroty, brak mocy itd
|
|
|
adamvariant napisał/a: | Parzych po cichu liczyłem na ciebie |
Niestety nie jestem w stanie pomóc, sam nie mam klimy, to i rozwiązania problemów z nią nie znam... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
adamvariant
|
Wysłany: 8 Lip 2015, 19:54 MK6 1.4 DURATEC Zetec, falujące obroty, brak mocy itd
|
|
|
no padło całkiem, może teraz ktoś coś wyduma
objawy:
samochód pali normalnie, chodzi na wolne około 900 obr/min zauważyłem że w miare równo pracuje, ale jak tylko dotknie się pedału gazu ( nawet tak nie znacznie że ledwo sie obroty podniosą) i pusci to obroty spadają do 500 obr/min i albo ponizej i zgaśnie, albo ustabilizują się po chwili i pracuje na 900 dalej. o co tu chodzi??? |
|
|
|
 |
adamvariant
|
Wysłany: 10 Lip 2015, 22:00 1.4 DURATEC Zetec - falujące obroty, brak mocy, itd
|
|
|
nikt nic nie wie?? nikt nie mial podobnego problemu?? zawsze wiedziałem że jestem wyjątkowy,ale że aż tak?:D:D |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|