Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

[MK3] Czerwioniutka by czeski
Autor Wiadomość
czeski12 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: C
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 24 Mar 2015, 22:46   [MK3] Czerwioniutka by czeski

1. NICK: czeski12
2. IMIĘ: Szymon
3. MODEL: Fiesta
4. WERSJA: uboga
5. ROCZNIK: MK3 1993 rok
6. SILNIK: 1,3 60KM
7. OPIS AUTA: Po zakończeniu szkoły, przyszedł czas na pierwsza pracę, dostałem staż z UP w warsztacie samochodowym w Krośnicy, wszystko fajnie tylko było to 20km od mojego miejsca zamieszkania. Po pierwszej wypłacie w czerwcu zacząłem szukać auta na dojazdy do pracy, fundusz mały bo max 1000 złotych. Oglądałem astre, twingo, lecz były to typowe trupy, którymi strach jeździć. W końcu po kilkudniowych poszukiwaniach tato znalazł bardzo tanio auto, które wyglądało na dość zadbane, a kwota, którą chciał właściciel była niska bo 600zł, więc, zostało by coś na jakąś mechanikę. I tak pojechaliśmy z tatą oglądać Fiestę do sąsiedniego Kędzierzyna. Fiesta odpaliła bez jęknięcia, chodziła bardzo równa, ale podczas "jazdy testowej" nie spodobała mi się, strasznie ciężko było mi się ogarnąć bez wspomagania, strasznie buczały łożyska, wywalony był krzyżak więc miało się wrażenie, że kierownica zostanie nam zaraz w rękach. Jednak stan blacharki był bardzo dobry, nie miała nawet purchla. No i stało się, zakupiłem swój pierwszy samochód za bagatela 500 zł, jak sam poprzedni właściciel powiedział ratując go przed złomem. Potem nadszedł czas na zrobienie paru rzeczy mechanicznych, obejrzenie auta od spodu. Podłoga i progi w aucie są naprawdę zdrowe, raptem kilka dziurek znalazłem przy porządnym grzebaniu, jedyne miejsce gdzie jest więcej rudej, to podłużnica w komorze silnika obok skrzyni biegów. Jeżdżąc dziennie do pracy coraz bardziej przekonywałem się do niej. W sierpniu postanowiłem wybrać się w daleką podróż na wakacje Fiesta. Po porządnym przeglądzie, przeze mnie i kolegów mechaników, padł jasny cel, udać się nie pierwsze samodzielne wakacje do Chorwacji. 10 sierpnia w dniu 20 urodzin, razem z dziewczyną udaliśmy się w kierunku raju :D . Była to typowa akcja spontan, bo do końca nie wiedziałem, kiedy będę miał urlop, więc nie mieliśmy nic zarezerwowanego. Fiesta przejechała 2500 km w 10 dni, przejeżdżając przez 4 kraje, nie sprawiając najmniejszego problemu. Co ciekawe osiągneła prędkość 151 km/h na jakimś radarze (nie fotoradarze) w Słowenii. Po tej podróży poprostu zakochałem się w niej, dlatego postaram się jak mogę dopracować ją, żeby jeszcze trochę pojeździła.
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: porządne czyszczenie auta, poprzedni właściciel przyznał się, że nic przy niej nie robił 1,5 roku, ponieważ miała go dowozić tylko kilka km dziennie do pracy, obszycie czarnym materiałem foteli, boczki w eko skrórę, kupienie opon zimowych na alu felgach
b. mechaniczne: wymiana wszystkich 4 łożysk, osłon przegubów przód, uszczelniaczy skrzyni biegów, reanimacja CPP, regulacja zaworów, wymiana hamulców przednich i tylnich, wymiana wachaczy, krzyżaka kierownicy, wymiana oleju na 10W-40 i wszystkich filtrów, wymiana oleju skrzyni biegów, świec, przewodów WN,
c. audio: nowe radio
d. inne: wyciszenie taśmą dekarską i filcem, rozwiązany problem z wodą w kabinie,

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: alu 14", tylnie lampy dymione, przyciemnienie szyb bocznych i tylniej, pakiet xr2i, futura lub RS
b. mechaniczne: swap na 1,8 zetec, wymiana amorów i sprężyn, tylnich tuleji, regenarcja ori wachaczy i założenie ich, dołożenie rozpórki wachaczy, wymiana drążków i końcówek, wymiana hamulców przód na te z mk6, tył na 203mm
c. audio: kupno lepszego radia + lepsze głośniki
d. inne ele szyby, ele bagażnik,

10. FOTKI AUTA

Zdjęcia na dzis :

Zdjęcia, które robiłem podczas pracy na autkiem :

Unikat :D :

BuMeL 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Łukasz
Wysłany: 25 Mar 2015, 09:29   

Wreszcie widzę nowego biorcę :) bezawaryjności !
i pincet kuniuf

profi 

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: S
Silnik: 1.1/53KM
Imię: Paweł
Wysłany: 25 Mar 2015, 15:47   

Rób pas przedni w kolor, tak słabo wygląda :)
4. Ford Orion 1.8D => golimy się nim
5. Ford Fiesta Mk1 czerwona =>dawca
6. Opel Vectra 2.0 + LPG => urwany tłok
7. Ford Focus 1.6 16v => dupowóz

BuMeL 

Wysłany: 25 Mar 2015, 15:53   

profi napisał/a:

pitolenie, w Białej był czarny pas gy
i pincet kuniuf

blind227 

Wersja: Ghia
Imię: Piotr
Wysłany: 25 Mar 2015, 15:59   

Jak chcesz mam dokładkę na przód i tył + lotka na klapę wszystko oryginał RS jak coś pisz PW. Bo podczas remontu odbiło mi i jednak decyduje się na pakiet Xr2i :)

czeski12 

Wysłany: 25 Mar 2015, 20:48   

profi napisał/a:

Plan jest dołożyć dokładni lub zderzaki w kolorze czarnym jak felgi, plus wpadną takie same fele tylko ze 14, tez w czarny z czerwonym ranem, jedynie w kolor poszly by poszerzenia, ale najpierw mechanika potem stylistyka :D

profi 

Wysłany: 25 Mar 2015, 21:14   

Plan słuszny, muszę kiedyś do Ciebie zajrzeć, bo jestem w Strzelcach 2 razy w tygodniu

czeski12 

Wysłany: 25 Mar 2015, 22:13   

Dobry pomysł, zawsze przyda się ktoś z większą wiedzą :) Dodatkowo jakbyś kiedyś potrzebował to mam kanał :D

profi 

Wysłany: 28 Mar 2015, 18:24   

Widziałem ją dzisiaj pod biedą na Moniuszki :) całkiem zdrowo się prezentuje

BuMeL 

Wysłany: 3 Kwi 2015, 20:07   

Jak idą swapy ?
i pincet kuniuf

ostry5_13 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Futura
Imię: Bartek
Wysłany: 3 Kwi 2015, 21:14   

Ja aż tak odważny bym nie był :D na taką trasę fiesta to ja jestem pełny podziwu ;)

Zapraszam do swojej fiesty ;)

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=72108
Profil Facebook

czeski12 

Wysłany: 4 Kwi 2015, 10:27   

BuMeL napisał/a:
Jak idą swapy ?

Swap planowany na wakacje, trza trochę tajli dokupić, przed włożeniem silnika chce wymienić wszystkie tuleje, drążki itd. Do tego troche prac związanych z samym garażem. A propos, wie ktoś gdzie można wyporzyczyć spawarkę i żuraw do silnika w opolskim/sląskim ?

czeski12 

Wysłany: 3 Maj 2015, 23:53   

Przy autku zaczęło się coś dziać. W ubiegłym tygodniu wymieniłem amortyzatory i sprężyny na używki, które dostałem wraz z silnikiem, tj. DeCarbony na przód ( niestety tylko comfort ) i Magnetii na tył ze sprężynami niebieskiego eibecha. Co do samej wymiany to tragedia, tylne amortyzatory musiałem wycinać, przez co trochę oszlifowałem miejscami belkę, przeciąłem twarde przewody hamulcowe. Jednak one się też nadawały na wymianę więc odrazu wpadły nowe miedziane. Z przodem już nie było większych problemów. Fofi dostała też nowe kapcie. Obecnie auto prezentuje się tak :

Ogólnie przód fajnie siadł, tył mógłby troszeczkę lepiej :) . Auto teraz lepiej się prowadzi, lepiej trzyma się drogi jak i nie ma takiego przechyłu podczas jazdy. Co do swapa to dalej zbieram części, kolektor, chłodnice, węzę już mam załatwione. Brakuje więc mi już tylko altka z łapą, stabilizatora na przód, przepływomierza. Ogólnie chciałbym w swoje 21 urodziny, które są w sierpniu już się przejechać gotową fiestą, ot taki prezent :) .

ostry5_13 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Futura
Imię: Bartek
Wysłany: 6 Maj 2015, 00:03   

czeski12, trochę mnie wystraszyłeś z wymianą tylnych amortyzatorów bo jutro na to samo się szykuję :P a co do samego zestawu to mam to samo :) de carbony plus niebieski eibach :P Powiem Ci że z czasem jeszcze trochę siądzie jak się ułoży :)

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=72108
Profil Facebook

czeski12 

Wysłany: 9 Wrz 2015, 21:12   Re: [MK3] Czerwioniutka by czeski

Silnik już na aucie, odpala. Dzis była jazda probna, jeszcze geometria nie zrobiona. Do poprawki tłumi, bo haczy o belke. Zielone sprezyny weiteca - 40 okazały się zbyt obnizone i trze o nadkola. Co do samego silnika to narazie kopci i smierdzi spalinami az milo ale zobaczymy, dodatkowo coś stuka z pod pokrywy zaworow. Ale zobaczymy co bedzie dalej, w koncu dlugo nie jezdzozny. Koledzy powiedzcie mi tylko jedno, elektryka podpieta ale mam problem z wskaznikiem temperatury, gdy przekrece stacyjke to wskazowka podnosi sie bardzo wolno ( nie pamietam jak bylo przed :D ) dodatkowo nie wlaczyl mi sie jeszcze wentylator, choc wskazowka nie drgnela jeszcza poza poczatkowym podniesieniu sie po wlaczeniu zapłonu. I pytanko tu jak długo mniejwiecej nagrzewa się ten silnik ? Przynajmiej tak aby wskazowka w koncu drgnela ?

brodaty33 

Model: Ford Fiesta Mk5`02
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wysłany: 10 Wrz 2015, 10:18   Re: [MK3] Czerwioniutka by czeski

Świetnie się prezentuje fiescina, szacun za daleka wycieczke :D czekam na info o zakończeniu prac i kilka nowych fotek

Odpowiedz do tematu