|
[Mk5] Tylne zawieszenie - Luzy |
Autor |
Wiadomość |
Mati
Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Trend
Silnik: 1.3i/50KM
|
Wysłany: 19 Kwi 2014, 18:19 [Mk5] Tylne zawieszenie - Luzy
|
|
|
Cześć !
Ostatnio przy zmianie kół zauważyłem ze cała kolumna amortyzatora ma dość spore luzy góra dół w kielichu karoserii, na obydwu kołach jest takie samo zachowanie. Jak mam samochód podniesiony na lewarku i złapie koło od dołu i zacznę ruszać góra dół to w bagażniku na kielichu widać jak się wszystko rusza. chyba to nie jest normalne? Jak wy macie? Może być uszkodzona poduszka amortyzatora?
Dodam że na wizycie na szarpakach wszystko było ok amorki około 70% i nic nie stukało. |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
DziDzia
vel DziaDzia

Wersja: RS
Silnik: 2.0/16V
Imię: Patrycjusz :)
Wiek: 38 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 4172 Skąd: :: DDG ::
|
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 20 Kwi 2014, 12:49
|
|
|
Nie wiem jak w benie, ale w klekocie z przodu takie coś się nie ma prawa dziać (czemu gadam o przodzie, o tym zaraz). Klekot, w porównaniu do benzyny, ma gorszy rozkład mas (65/35, ze względu na ciężką jednostkę), więc tył jest lżejszy, siedzi wyżej, więc i wyżej wymieniony problem powinien być bardziej widoczny.
Ale nie jest.
Odkąd wymieniłem poduchy amorów z przodu i tyłu, nie zauważyłem więcej takich cudów (jeśli są, to nie takie, by kłuły w oczy*). "Stuki i puki" zniknęły. Poduchy w Twoim aucie mają teraz minimum 14 lat - gwarantuję, że guma w nich jest tak "miękka", że przypomina raczej plastik, a tulejka w środku pewnie ledwo się trzyma - z tego względu amortyzacja jest w zasadzie zerowa i poducha nie spełnia swojej roli.
*mowa o patrzeniu na "grzybki", które przychodzą na wierzch kolumny (te wystające ogumowane ustrojstwo, które "wychodzi" z kielicha) |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20 Kwi 2014, 12:58
|
|
|
DziDzia napisał/a: | Patrzyłeś jak to wygląda w bagażniku |
Tak samo jak z przodu. |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
Mati
Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Trend
Silnik: 1.3i/50KM
|
Wysłany: 21 Kwi 2014, 00:05
|
|
|
Grzybki na kolumnie ruszają się góra dół. I mają dość spory luz.
Poduszki amortyzatorów to te które maja nr 2 na zdjeciu poniżej
Poniżej wrzucam przydatny link do wymiany amortyzatorów
http://fiesta.ovh.org/sta...pe=A&item_id=15 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|