Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Tylne zawieszenie
Autor Wiadomość
dm.melon
[Usunięty]

Wysłany: 8 Kwi 2008, 11:41   Tylne zawieszenie

Witam,
Korzystając z tego niesamowitego forum oprowadziłem moją Fiestkę do porządnego stanu, wymieniłem sobie nawet podświetlenie w środku na czerwone diodki :ok: i... dwa dni później miałem dachowanie :yyy:

Zatrzymałem się przed drzewem:

Zdjęcia robione roztrzęsioną ręką także sorki za jakość ;-|

Jak można dachować z silnikiem 1.1?! Ano można. Na szerokim zakręcie było łączenie nowego i starego asfaltu i tam "podobno" jest na tym połączeniu dołek na którym wszystkie samochody podskakują. Właśnie tam tył samochodu mi jakby podskoczył i zarzuciło mi tyłek. Dwa razy wyprostowałem samochód ale wychodząc z tego zakrętu jechałem już tak lekko bokiem, nie prosto. Zahaczyłem kołami o brzeg pobocza i samochód spadł z lekkiej skarpy.
Nic się nikomu nie stało (jechaliśmy w 3 osoby), samochód spędził 3 dni u blacharza- który po znajomości wziął 300zł, a autko wygląda jakby nigdy nie dachowało. Teraz jest u lakiernika, no a ja staram się ustalić dlaczego mi podrzuciło ten tył.
Z tego co mi powiedziano mogła być to wina amortyzatorów tylnych. Może tak, może nie, ale ja już decyzję podjąłem- wymiana na nowe (tak dla psychicznego spokoju) i tu moje pytanie. Czy jest coś jeszcze w tylnym zawieszeniu, na co watro rzucić okiem, ew. wymienić? Samochód zobaczę dopiero w sobotę ale może mógłbym się przygotować wcześniej do wymiany kilku części.
Amorków jeszcze nie mam ale poszukam czegoś w granicach 150zł za jeden.

LOY 
Członek Honorowy FKP

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wysłany: 8 Kwi 2008, 12:19   

naprawa tego za 300 pln :fox: ..szok ..albo blacharz ciebie bardzo kocha ..albo nie chciałbym wiedziec jak naprawił to auto .
Pytasz co jest złego w zawieszniu fiesty cywilnej ..wszystko !!!!!!
masz waskie opony ...miekkie sprezyny ..wysokie auto ..brak stabilizatorów...pewnie konkretnie zmarnowane amory ..do tego lekkie auto ...pewnie sliski asfalt i ..pojechałes

nawet XR czukiereczek ..hym zwłąszcza XR :-) ... stuninguj zawieche bedzie troche lepiej ..ale fizyki nie oszukasz

Tommy 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Tomek
Wysłany: 8 Kwi 2008, 12:46   

tył "uskakuje" na boki przy uszkodzonym amortyzatorze. To jest w sumie najważniejsze. Kolejna sprawa - spręzyny. Jeśli są padnięte to auto będzie za mocno się uginać - efektu sam się domyśl. Pozatym możesz mieć wywalone tuleje w belce..
Także tak jak powiedział LOY - wszystko może być do d...

Jest jeszcze wariant b - ktoś mógł wystawić rękę za okno (zmiana aerodynamiki w 1.1) i stąd taki nagły poślizg nie do opanowania..

Jak już chcesz inwestować w tylny zawias to pomysl nad jego modyfikacją. Koszta niewiele większe niż kupno dobrych orginałów...

Pozdro.

[ Dodano: Wto Kwi 08, 2008 12:50 ]
I jeszcze jedno - 300 zeta razem z lakierem??? Bo jak co to się dzisiaj pakuję i jadę fione do kielc lakierować za gówniane pieniondzory :D

zoharek 

Imię: Rafał
Wysłany: 8 Kwi 2008, 13:07   

Tuleje tylnej belki jak są skończone to też dupa ucieka...

dm.melon
[Usunięty]

Wysłany: 8 Kwi 2008, 13:57   

:yyy: czyli trzeba będzie popatrzeć troszkę na Fiestkę na kanale. A braciszek się ze mną kłócił że tam nie ma sprężyn z tyłu tylko belka skrętna czy cuś...

Cytat:
Jak już chcesz inwestować w tylny zawias to pomysl nad jego modyfikacją. Koszta niewiele większe niż kupno dobrych orginałów...

Na czym polegałaby taka operacja?

Co do amorków to widzę, że za 150zl to nie bardzo jest w czym wybierać. Za bodajże 180zl można kupić fajne Monroe- podobno dobre.

300zl sama blacharka, bez lakierowania- normalnie taka operacja kosztuje tam ok 1500. Robił to znajomy ojca, swojego czasu wyjechał do Francji na parę lat. Tam nauczył się blacharki i teraz kolejki na 2 miesiące w przód się do niego ustawiają. Facet nie tnie samochodów jak popadnie tylko wyciąga wszystko, a jak trzeba coś wymienić to rozwierca oryginalne połączenia i później składa tak jak fabryka.

Tommy 

Imię: Tomek
Wysłany: 8 Kwi 2008, 14:01   

Amory na tył możesz kupić nieco tańsze (na tył wystarczają olejówki- grunt żeby nie zdechły po miesiącu) i dokupić sobie sportowe sprężyny (do -40mm bo to max dal seryjnego amora) Zawsze nieco poprawisz trakcję na tyle. Inny wariant to zalożenie calego tyłu z xrki. Nie wiem jak dokładnie wyglądają różnice pomiędzy tymi zawiasami, więc niech się tutaj wypowiedzą nas swapowicze ;)

LOY 
Członek Honorowy FKP

Wysłany: 8 Kwi 2008, 14:14   

dm.melon napisał/a:
:yyy:. A braciszek się ze mną kłócił że tam nie ma sprężyn z tyłu tylko belka skrętna czy cuś...

.

a to niby co ?

madek 

Imię: Kuba
Wysłany: 8 Kwi 2008, 16:45   

Tommy napisał/a:
Amory na tył możesz kupić nieco tańsze (na tył wystarczają olejówki- grunt żeby nie zdechły po miesiącu) i dokupić sobie sportowe sprężyny (do -40mm bo to max dal seryjnego amora)

to nie jest dobra droga w przypadku auta do codziennej jazdy. lepiej kupic porzadne gazowe amorki i do tego dac np. sprezyny z XRki albo zwykłe ale NOWE. sportowe sprezyny (pomijam np. eibachy) nie wspolpracuja zbyt dobrze z seryjnymi olejowymi amorkami i szybko je wykanczaja.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi