|
Przesunięty przez: szynszyl 17 Maj 2014, 08:56 |
[MK4] wentylator nie działa MK4 1.3 97 |
Autor |
Wiadomość |
nitrobenzen
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 18 Cze 2013, 11:25 [MK4] wentylator nie działa MK4 1.3 97
|
|
|
Sytuacja jest następująca:
Wentylator nie działa, po podpięciu na krótko zaczyna pracować. Sądzę, że to jakiś czujnik-włącznik wentylatora jest do wymiany, ale nie wiem gdzie jest. Ewentualnie może przekaźnik jest uszkodzony. Pomóżcie mi zlokalizować ten czujnik-włącznik jeżeli jest, bo szukam, przemierzam internety i nic nie mogę znaleźć. Bez wentylatora jak będę w korku to mi się szybko zagrzeje fieścina !
Z góry dzięki za pomoc ! |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 18 Cze 2013, 17:35
|
|
|
W mk4 wiatrakiem już chyba komputer steruje,,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
przemo_rsr

Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Imię: Przemek
Wiek: 34 Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 916 Skąd: Markuszowa(RSR)
|
Wysłany: 18 Cze 2013, 20:00
|
|
|
nitrobenzen, sprawdź czy masz czujnik dosyć duży na obudowie termostatu lub chłodnicy |
|
 |
nitrobenzen
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 19 Cze 2013, 02:47
|
|
|
Dzięki, ale problem jest już rozwiązany. Na początku myślałem, że to przekaźnik od dmuchamy w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, ale jak dowiedziałem się że kosztuje ok. 460 zł to wiedziałem( a raczej chciałem ), że to na pewno nie to Śledząc inne posty na ten temat, dowiedziałem się, że jest jakiś czujniki temp. cieczy - zielony który pokazuje temp. na zegarze, a tym czasem jest jeszcze drugi szary, który odpowiada za to, że załącza się wentylator. To właśnie było problemem. Zakupiłem nowy zamiennik w cenie 65 zł i teraz wentylator działa. Na forum brakowało opisu gdzie znajduje się ten czujnik i dopiero w sklepie forda powiedzieli i wytłumaczyli gdzie się on znajduje. Patrząc na silnik od przodu znajduje się on za silnikiem pod kolektorem z lewej strony, niedaleko bagnetu na olej. Wszystko poszło dobrze, jednak projektant dostaje minusa za miejsce tego czujnika - koszmarne dojście, ażeby to odkręcić
Mam nadzieje, że trochę się to przyda.
Miłego naprawiania ! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|