|
[MK5] Zniszczony czujnik ABS - jak wymienić? (tył) |
Autor |
Wiadomość |
killer666
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ghia
Silnik: 1.8DI/75KM
|
Wysłany: 5 Lut 2013, 16:44 [MK5] Zniszczony czujnik ABS - jak wymienić? (tył)
|
|
|
Podczas wymiany szczęk hamulcowych uszkodziłem (złamałem) czujnik ABS. Śruba się wyrobiła, bo była zapieczona i pomyślałem, że ściągnę delikatnie bęben i odkręcę... Niestety, nie udało się
Pytanie: W części zintegrowanej z piastą (tą, w którą wchodzą 4 śruby mocujące zespół bęben-piasta został kawałek (czujnika?), taki czarny plastik z dwoma dziurkami oznaczonymi + i -. Czy to jest część czujnika, którą się wymienia? Próbowałem wyciągnąć delikatnie, ale się nie dało. Mocniej nie próbowałem, bo nie chciałem bardziej popsuć.
Przerabiał już to ktoś? |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 5 Lut 2013, 20:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 5 Lut 2013, 22:15
|
|
|
czujniki w mk5 są całością . Tzn lewy i prawy jest wspólnie okablowany i wymienia się całość.
Wygląda tak :
http://allegro.pl/mg-czuj...2941309217.html
jest wspólny z fusionem.
Trzyma się cały czujnik na śrubie m6 albo m8. Czasami trzeba zdjąć bęben i wybić jego szczątki z wahacza (czopu piasty). |
|
|
|
 |
killer666
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ghia
Silnik: 1.8DI/75KM
|
Wysłany: 6 Lut 2013, 09:16
|
|
|
diodalodz napisał/a: | czujniki w mk5 są całością . Tzn lewy i prawy jest wspólnie okablowany i wymienia się całość.
Wygląda tak :
http://allegro.pl/mg-czuj...2941309217.html
jest wspólny z fusionem.
Trzyma się cały czujnik na śrubie m6 albo m8. Czasami trzeba zdjąć bęben i wybić jego szczątki z wahacza (czopu piasty). |
Dzięki!
Co prawda w/w czujnik teoretycznie nie pasuje (moja Fiesta jest z 2000 r.), aczkolwiek wygląda "podobnie" i już wiem, czego szukać. Właśnie przy demontażu bębna szukałem jakiejś złączki a teraz wiem że złączka jest jedna na obie strony.
Jeszcze raz dzięki! |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 6 Lut 2013, 09:24
|
|
|
killer666 napisał/a: | teraz wiem że złączka jest jedna na obie strony. |
Mogą być dwie złączki. Musisz isć po kablu i złączka będzie wewnątrz auta. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|