[MK3] Nie działa prędkościomierz

Tematy z tego podforum będą przenoszone do nowych działów.

Moderator: Moderatorzy

blood_brother
King of Tor Kielce 2013
Posty: 722
Rejestracja: ndz 16 lis 2008, 18:32
Województwo: Mazowieckie
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Nadwozie: 3d
Silnik: 1.8i16V/130KM
Skrzynia: (5)
Doładowanie: +Rozkładany żagiel
Imię: Kuba
Płeć: Mężczyzna

[MK3] Nie działa prędkościomierz

Post #1 autor: blood_brother » sob 22 gru 2012, 17:27

Hej,

Nie mogłem się zdecydować, czy dać to do elektryki, czy mechaniki, więc drogą losową wylądowało tutaj.

Od 3 dni nie działa mi prędkościomierz jak i licznik kilometrów. Reszta zegarów działa. Przeszukałem forum i jedyne co zrozumiałem to, że potrafi coś tam zamarznąć. Po długich negocjacjach z rodziną postawiłem Fiestę na dwa dni w, można rzec, ogrzewanym garażu. Niestety nie przyniosło to upragnionego ruchu wskazówki prędkości.

Teraz pytanie co dalej, zakładając, że mogę grzebać przy aucie tylko na dworze, a tam ciągle -10 stopni. Od czego zacząć, może coś puknąć, albo młotkiem trzeba potraktować?

Awatar użytkownika
madek
Posty: 1970
Rejestracja: ndz 23 kwie 2006, 12:58
Płeć: Nie podano

Post #2 autor: madek » sob 22 gru 2012, 17:46


Awatar użytkownika
Peedro
Klubowicz
Posty: 2657
Rejestracja: pt 14 wrz 2007, 14:14
Płeć: Nie podano

Post #3 autor: Peedro » sob 22 gru 2012, 18:41

linka 3 dychy, pół godziny bardzo spokojnej roboty :-P mogła ci się ukręcić np. i dlatego nie działa.
"Jeżeli wydaje ci się, że wszystko działa dobrze, na pewno coś przeoczyłeś."

Żaba - RIP

blood_brother
King of Tor Kielce 2013
Posty: 722
Rejestracja: ndz 16 lis 2008, 18:32
Województwo: Mazowieckie
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Nadwozie: 3d
Silnik: 1.8i16V/130KM
Skrzynia: (5)
Doładowanie: +Rozkładany żagiel
Imię: Kuba
Płeć: Mężczyzna

Post #4 autor: blood_brother » sob 22 gru 2012, 20:43

No to mam robotę na święta, o ile uda mi się dorwać gdzieś linkę w Wigilię:)

Awatar użytkownika
drjanusz
Posty: 1062
Rejestracja: sob 07 lip 2007, 21:57
Płeć: Nie podano

Post #5 autor: drjanusz » ndz 23 gru 2012, 12:58

blood_brother2 pisze:Teraz pytanie co dalej, zakładając, że mogę grzebać przy aucie tylko na dworze, a tam ciągle -10 stopni. Od czego zacząć, może coś puknąć, albo młotkiem trzeba potraktować?
Młotkiem to Ty siebie :hammer:
A nic nie wskazywało -skoki predkości(ale tylko na liczniku)?
Było XR3i
Była Fiesta 1,1i
Fiestynka 1,3...skasowana :((
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6

blood_brother
King of Tor Kielce 2013
Posty: 722
Rejestracja: ndz 16 lis 2008, 18:32
Województwo: Mazowieckie
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Nadwozie: 3d
Silnik: 1.8i16V/130KM
Skrzynia: (5)
Doładowanie: +Rozkładany żagiel
Imię: Kuba
Płeć: Mężczyzna

Post #6 autor: blood_brother » ndz 23 gru 2012, 20:50

No właśnie nie, działał super i nagle zauważyłem, że martwy :)

blood_brother
King of Tor Kielce 2013
Posty: 722
Rejestracja: ndz 16 lis 2008, 18:32
Województwo: Mazowieckie
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Nadwozie: 3d
Silnik: 1.8i16V/130KM
Skrzynia: (5)
Doładowanie: +Rozkładany żagiel
Imię: Kuba
Płeć: Mężczyzna

Post #7 autor: blood_brother » śr 06 lut 2013, 13:58

Hej,

Udało mi się w końcu wymienić linkę, tzn. dałem mechanikowi przy okazji, żeby wymienił, bo ja nie miałem kiedy się tym zająć.

Ogólnie rzecz ujmując, wymiana linki nie pomogła. Co mogę sprawdzić jako kolejne?

Awatar użytkownika
diodalodz
Posty: 5483
Rejestracja: sob 19 cze 2004, 22:03
Płeć: Nie podano

Post #8 autor: diodalodz » śr 06 lut 2013, 16:42

ślimak. Wiele tematów na formu o tym problemie.

blood_brother
King of Tor Kielce 2013
Posty: 722
Rejestracja: ndz 16 lis 2008, 18:32
Województwo: Mazowieckie
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Nadwozie: 3d
Silnik: 1.8i16V/130KM
Skrzynia: (5)
Doładowanie: +Rozkładany żagiel
Imię: Kuba
Płeć: Mężczyzna

Post #9 autor: blood_brother » śr 06 lut 2013, 17:46

Dzięki, w takim razie wiem czego szukać:)

Awatar użytkownika
mmbu
Posty: 333
Rejestracja: wt 29 gru 2009, 17:51
Płeć: Nie podano

Post #10 autor: mmbu » śr 06 lut 2013, 19:06

Też obstawiam ślimak. Wywal licznik i zobacz czy linka się obraca w trakcie jazdy. Tylko musi być dociśnięta/na swoim miejscu. Zanim wywalisz slimak zobacz czy kawałek linki nie został w srodku i nie blokuje wejścia nowej. I smar grafitowy na linkę polecam
jak ktoś się p... urodził, to skowronkiem nie umrze

Umiesz liczyć? Licz na siebie...

Moje Allegro

blood_brother
King of Tor Kielce 2013
Posty: 722
Rejestracja: ndz 16 lis 2008, 18:32
Województwo: Mazowieckie
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Nadwozie: 3d
Silnik: 1.8i16V/130KM
Skrzynia: (5)
Doładowanie: +Rozkładany żagiel
Imię: Kuba
Płeć: Mężczyzna

Post #11 autor: blood_brother » śr 20 lut 2013, 21:01

Dla potomnych, ułamał się wystający "patyczek" w czujniku prędkości.


Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika