[MK3] Urywajaca sie linka sprzegla |
Autor |
Wiadomość |
cind12
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 29 Lip 2012, 16:04 [MK3] Urywajaca sie linka sprzegla
|
|
|
Witam otóż mam taki problem z linka sprzęgła, oryginalna musiałem wymienić bo zaczęła się urywać koleś w sklepie powiedział ze taka będzie dobra i urwała się przy samym grzybku od strony skrzyni. Na początku po wymianie sprzęgło chodziło fajnie lekko potem ciężej i potem samo regulator tak napinał ze musiałem go zerować bo był problem z wciśnięciem pedału do końca. Następna linkę kupiłem taka sama i znowu to samo jeździłem może z miesiąc czasu i jest naderwana w tym samym miejscu co ostatnia. Może tam ma być inna długość tej linki niestety starej oryginalnej już nie mam i nie mam do czego porównać. Może ktoś z was posiada jakieś dane katalogowe co do długości tej linki byłbym wdzięczny za pomoc. Ponieważ przymierzam się do wymiany kompletnego sprzęgła bo prawdopodobnie w tym leży przyczyna a nie chciałbym być 300zl w plecy jak po wymianie będzie to samo.
Nr katalogowy z inter carsu tej linki: GCC1287
 |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 29 Lip 2012, 18:03
|
|
|
Długość linki nie ma znaczenie, jak będzie za krótka to nie założysz, jak za długa to samoregulator nie naciągnie, wszystko co się mieści między będzie dobre. Daj foto mocowania przy skrzyni. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
cind12
|
Wysłany: 30 Lip 2012, 17:22
|
|
|
Albo mi się wydaje albo ona jest cała ale to nie zmienia faktu, że sprzęgło chodzi strasznie ciężko i samo regulator często napina linkę za bardzo
Zdjecie
 |
|
|
|
 |
luki

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Imię: Łukasz
Wiek: 39 Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 1676 Skąd: Kraków/Zakopane
|
Wysłany: 30 Lip 2012, 17:47
|
|
|
jak pedał sprzęgła ciężko chodzi to docisk tarczy sprzęgła pada |
_________________ Jest seFieścina
jest i modneo
KTT- "Klej, Taśma, Trytytki" |
|
|
|
 |
cind12
|
Wysłany: 30 Lip 2012, 21:26
|
|
|
Dość ciężko chodzi do tego dochodzi jeszcze ten samo regulator który raz napina za bardzo linkę a raz jest dobrze i chodzi fajnie, jutro prawdopodobnie będę wydzierał skrzynie i jeżeli się okażę, że docisk to kupuje komplet z LUK'a za 260zl i wymieniam całość bo szkoda się bawić z wymiana samego docisku zwłaszcza jak będę miał wszystko na wierzchu. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 30 Lip 2012, 23:25
|
|
|
cind12 napisał/a: | Albo mi się wydaje albo ona jest cała | Tak wygląda,,, kadr nie jest za szeroko, ale to co widac jest OK. cind12 napisał/a: | to nie zmienia faktu, że sprzęgło chodzi strasznie ciężko i samo regulator często napina linkę za bardzo | Nie ma takiej możliwości, regulator jest w stanie naciągnąć to co luźne i tyle, tam jest sprężyna co palcem ją cofasz,,, wiec nie naciągnie linki "za mocno" luki napisał/a: | jak pedał sprzęgła ciężko chodzi to docisk tarczy sprzęgła pada | True,,, lub tulejki czy co tam siedzi w których łapa pracuje,,, cind12 napisał/a: | ten samo regulator który raz napina za bardzo linkę a raz jest dobrze i chodzi fajnie | Jak pisałem nie możliwe, jak linka by była za mocno napięta to jak byś puścił sprzęgło to auto by nie pojechało bo by było "na półsprzegle", skoro raz jest tak a raz tak to raczej co jakiś czas regulator strzela i flaczeje,,, jeśli sprzęgło chodzi ciężko to bardzo możliwe bo on ma plastikowy ząbek który przeskoczy przy za dużym oporze,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
cind12
|
Wysłany: 31 Lip 2012, 15:38
|
|
|
Miałem przy starym samo regulatorze objaw strzelania i myślałem, że po prostu jest zepsuty. Podczas wymiany na nowy okazało się, że jest w stanie idealnym, ale jak już miałem wszystko rozebrane to profilaktycznie wymieniłem na nowy, dziś zabieram się za demontaż skrzyni i wszystko się okażę co tam jest nie tak jak skończę to dam znać co było nie tak.
Sprzęgło wymienione jak narazie chodzi lekko. Stary docisk miał już dość a tarcza nie była za bogata, dzięki wszystkim za udzielone informacje. |
|
|
|
 |
|