|
[MK4] Amortyzatory |
Autor |
Wiadomość |
-adi-

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Fun
Silnik: 1.4 16V/90KM
Imię: Adrian
|
Wysłany: 20 Cze 2012, 15:45 [MK4] Amortyzatory
|
|
|
Witam ,
Szukalem juz odpowidzi na to pytanie ale nic takiego nie znalazlem.
Zamowilem do swojej fiesty amortyzatory na przód - sachs advantage, po rozpakowaniu przesyłki zaczalem je ogladac i zauważyłem, że jeden amortyzator wciska się dużo lżej niż ten drugi.
Mam pytanie czy może być z nim cos nie tak, czy dopiero po założeniu będzie mozna coś stwierdzić. Oba amorki są nowe (gazowe). |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 20 Cze 2012, 16:38
|
|
|
Zdaje się, że powinny być tak samo twarde... amor nagle nie zmieni charakterystyki i nie stanie się twardszy jak go przykręcisz śrubami do auta... a montować tylko po to, żeby jechać na stację diagno i dostać wykres, że jeden jest nie w porządku to strata czasu i kasy... Dlatego takie rzeczy lepiej kupować osobiście... W tej chwili zostaje Ci pogadanie ze sprzedawcą i zwrot (przy sprzedaży wysyłkowej masz 10 lub nawet 30 dni [ale jest specjalny wymóg] czasu, żeby ot tak, po prostu, zwrócić towar) lub wymiana na inny komplet. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 20 Cze 2012, 16:46
|
|
|
-adi-, zobacz, czy po kilkukrotnym wciśnięciu amortyzator nie złapie twardości. |
|
|
|
 |
-adi-

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Silnik: 1.4 16V/90KM
Imię: Adrian
|
Wysłany: 21 Cze 2012, 17:04
|
|
|
po kilkukrotnym wciskaniu zaczął chociaż odbiajć szybciej, jednak jest bardzo miękki, tak że bez najmniejszych oporów da rade wdusić go do samego końca jedną ręką, z drugim jest o wiele ciężej i trzeba uzyc sporo siły i czuć że mocno duży opór a w tym drugim nic, tak jakby z 2kg położyć to by został wduszony a ile auto wazy to wiadomo. a sprzedawca mi odpisał tak:
"Sprawności amortyzatora nie sprawdza się ręcznie ale na stanowisku diagnostycznym.
Proszę zamontować i sprawdzić podczas jazdy a potem na testerze. Jeżeli będzie coś źle będziemy składać reklamacje. Sachs to raczej wyższa jakość ale wszystko jest możliwe."
i mam pytanie czy napisać że jednak chce zwrócić na gwarancji czy po prostu oddać albo zamontować i sprawdzić(chociaż to mi się wydaje najmniej korzystne, tym bardziej że sam nie będę tego robić a wiadomo każdy sobie kase woła" |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 21 Cze 2012, 18:25
|
|
|
Masz prawo w ciągu 10 dni od odbioru przesyłki poinformować sprzedawcę, że odsyłasz towar, odstępując od umowy kupna-sprzedaży, a on to musi przyjąć Jeśli nie zostałeś nigdzie poinformowany, że masz na to 10 dni, to masz 30. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 25 Cze 2012, 11:00
|
|
|
-adi- napisał/a: | trzeba uzyc sporo siły i czuć że mocno duży opór a w tym drugim nic, tak jakby z 2kg położyć to by został wduszony a ile auto wazy to wiadomo | Amortyzator jak nazwa wskazuje amortyzuje, ciężar auta opiera się na sprężynie a nie na amortyzatorze,,, olejowe bez problemu wciśniesz do końca jednym palcem i tak już zostaje, tak zwane gazowe stawiają pewien opór bo wciskając go sprężasz gaz a ten stara się rozprężyć więc wypycha tłoczysko na zewnątrz (dlatego transportuje się je wciśnięte i zablokowane w tej pozycji) z tego samego powodu przy tej samej sprężynie zawieszenie z amorkiem gazowym jest sztywniejsze niż z olejowym,,, co do problemu wydaje mi się że oba powinny zachowywać się podobnie. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
DziDzia
vel DziaDzia

Wersja: RS
Silnik: 2.0/16V
Imię: Patrycjusz :)
Wiek: 38 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 4172 Skąd: :: DDG ::
|
Wysłany: 25 Cze 2012, 17:31
|
|
|
Joe, zdecydowanie powinny zachowywać się podobnie. JoeMix napisał/a: | (dlatego transportuje się je wciśnięte i zablokowane w tej pozycji) |
Tu wato jeszcze rozróżnić przód/tył. Kolejne amorki które miałem w ręku wyglądały tak samo - tylne ściśnięte, zdecydowanie cięższe do wciśnięcia a przednie luźne, łatwiejsze do wciśnięcia (gazowe).
-adi-, odsyłaj towar (jako zwrot), procedury gwarancyjne są dłuższe..
pozdro |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|