|
[MK3] Problem z elektryką szyby w drzwiach pasażera |
Autor |
Wiadomość |
sopelhc
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 2 Sie 2011, 22:15 [MK3] Problem z elektryką szyby w drzwiach pasażera
|
|
|
Może ktoś pomoże,doradzi-problem z opuszczaniem szybki-po prostu nie działa,kabelki podłączone,kiedy duszę przycisk po stronie kierowcy,poza przygasaniem minimalnym kontrolek na tablicy nic się nie dzieje-czyli chyba prąd dochodzi.Jeśli chodzi o elektrykę to pojęcia o tym prawie żadnego nie mam więc będę wdzięczny za każdą pomoc !! |
_________________ ..aerograf,grawerowanie..www.hc-design.firmeo.biz |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 4 Sie 2011, 09:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 3 Sie 2011, 07:00
|
|
|
sopelhc napisał/a: | czyli chyba prąd dochodzi | Chyba to ryba,,, ble, ble, ble - trzeba sprawdzić czy prąd dochodzi czy nie, ale skoro jesteś lewy z elektryki to oddaj auto do specjalisty,,, bo chyba masz coś popsute, skoro prąd chyba dochodzi,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 3 Sie 2011, 16:59
|
|
|
Zatarty silniczek. Było na forum nie jeden raz, ale teraz nie mogę tego znaleźć więc nie zamykam. |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
Hans

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.3/58KM
Imię: Arek
Wiek: 32 Dołączył: 24 Mar 2011 Posty: 51 Skąd: Kamienna Góra
|
Wysłany: 3 Sie 2011, 17:17
|
|
|
jackrzec napisał/a: | Zatarty silniczek. Było na forum nie jeden raz, ale teraz nie mogę tego znaleźć więc nie zamykam. | Niekoniecznie.
Sprawdz najprostszym miernikiem na wtyczce czy masz prąd. Nawet jak nie masz miernika to weź jakąś żarówkę (12V) i podłącz.
Ja z autopsji podejrzewam że się silniczek przycina albo mocowania do prowadnicy są połamane( Tak było w moim przypadku) Nie ma co tu narazie mówić na ten temat musisz zdjąć boczek i oglądnąc co i jak, odkręcić szybę od prowadnicy sprawdzić na sucho czy działa, a nawet próbować lekko linką pociągnąć w czasie gdy naciskasz przycisk do otwierania szyb. Najpierw sprawdz to co napisałem dokładnie oglądnij mechanizm i wtedy może coś więcej będę mógł pomóc. |
_________________ "Dostałem mandat za niedostosowanie się znaków do mojej prędkości" |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 3 Sie 2011, 17:22
|
|
|
Hans napisał/a: | Sprawdz najprostszym miernikiem na wtyczce czy masz prąd. Nawet jak nie masz miernika to weź jakąś żarówkę (12V) i podłącz. | Jak przygasają kontrolki, to jest pobór prądu czyli obwód jest cały (i nie zwarcie, bo bezpieczniki by poszły). Ja też z autopsji piszę o silniczku , prowadnice też mogą być. |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
Hans

Wersja: CLX
Silnik: 1.3/58KM
Imię: Arek
Wiek: 32 Dołączył: 24 Mar 2011 Posty: 51 Skąd: Kamienna Góra
|
Wysłany: 3 Sie 2011, 17:28
|
|
|
jackrzec napisał/a: | Hans napisał/a: | Sprawdz najprostszym miernikiem na wtyczce czy masz prąd. Nawet jak nie masz miernika to weź jakąś żarówkę (12V) i podłącz. | Jak przygasają kontrolki, to jest pobór prądu czyli obwód jest cały (i nie zwarcie, bo bezpieczniki by poszły). Ja też z autopsji piszę o silniczku , prowadnice też mogą być. | Ja jednak zawsze wolę sprawdzić na wszelki wypadek, najlepiej by było oczywiście miernikiem czy aby napięcie nie za niskie. W każdym bądz razie boczek trzeba zdjąć i oglądnąć czy to silniczek czy coś od prowadnicy. Nawet bym się nie zdziwił jakby smaru brakowało a jak była szyba nieużywana przez dłuższy czas to mogło zaśniedzieć i się blokuje.
A i jeszcze mi się przypomniało przycisk może być zepsuty ( Ja tak miałem pojednej stronie) Przeczyszczenie styków w środku pomogło. |
_________________ "Dostałem mandat za niedostosowanie się znaków do mojej prędkości" |
|
|
|
 |
timonek185
Wersja: Champ
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Szymon
|
Wysłany: 30 Maj 2012, 13:12
|
|
|
Witam serdecznie. Piszę tutaj, bo mam ten sam problem. Tylko u mnie nie działały obie szyby. Po zdjęciu boczków, sprawdzeniu napięcia i przeczyszczeniu styków, zaczęły działać. Z tym, że szyba od strony pasażera za chwilę znów się zepsuła i nie otwiera jej przełącznik ani z lewej, ani z prawej strony. Czy może to oznaczać, że oba przyciski się zepsuły? Pozdrawiam! |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 30 Maj 2012, 13:25
|
|
|
Nie, niestety znowu trzeba sprawdzić napięcia, najpierw na silniczku, potem na przycisku w drzwiach, na przycisku przy kierowcy kończąc,,, bo jak, np. ten ostatni się popsuje to reszta też będzie martwa, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
luki

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Łukasz
Wiek: 39 Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 1676 Skąd: Kraków/Zakopane
|
Wysłany: 30 Maj 2012, 13:27
|
|
|
posprawdzaj kable w słoniku między drzwiami kierowcy a nadwoziem, często sie te kable tam łamią i śniedzieją |
_________________ Jest seFieścina
jest i modneo
KTT- "Klej, Taśma, Trytytki" |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|